overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕО АМЕРИЧКЕ МИТОЛОГИЈЕ Чувени ПАН АМ спреман да поново осваја небо

08.07.2024. 23:38 23:46
Пише:
Извор: Pixabay.com

Пан Ам чувена америчка авио компанија чија слава није избледела ни скоро три и по деценије од последњег лета, поново се спрема да освоји небо, а инаугурационо специјално путовање планирано је за наредни 27. јун.

Биће то, како преносе амерички медији, 12 дана дуго посебно путовање ограничено на 50 путника које ће за Европу полетети 27. јуна. До 8. јула, када ће слетети у Њујорк одабрани путници, који већ данас могу да резервишу место на специјалном лету, обићи ће сва знаменита места из златног доба авио компаније по цени од 59.950 долара по особи ако су у двокреветној соби или 65.500 долара ако желе да буду сами.

Прва станица биће Foynes на западној обали Ирске, коју је чувена авио компанија основана на Флориди 1927. исте године када и Аеропут чији је наследник Ер Србија, кориситла на свом путу преко Алантика. Пан Ам ће потом слетети у Лондон који је у историју ушао као прва линија на којој је компанија летела Боингом 747. Нови власник компаније, чији је плаво-бели лого симбилизовао узбуђење и елеганцију златног доба авио саобраћаја, а преузете у фебруару, решио је да направи прво у низу тематских путовања које ће обилазити све дестинације на којима је Пан Ам забележио неки од својих врхунаца у пословању током којега је летео у 86 држава.

У време хадног рата Југославија је била једина источно европска земља у коју је Пан Ам летео, чак су снимили и посебан филм којим су желели да привуку туристе а који је започео речима - "Да ли је то Грчка, не. Француска ривијера, не, Да није Турска, Аустрија, Швајцарска, Рим, Не, све то је Југославија", а који је данас сведочанство како је пре пола века земља изгледала у очима америчке компаније. Чак и након што је авио-компанија престала да ради 1991. године, успомене на посебан квалитет услуга, гурманске оброке, беспрекорно обучену посаду и пространа седишта, љубазност ... и квалитет, и данас се не заборављају. Крег Картер, извршни директор ПАН Америцан World Airways-a и власник Пан Ам Брандс-а, како преносе амерички медији биће домаћин путовања, које ће поред Ирске и Лондона имати заустављања и на Бермудима, Лисабону, Марсеју.

Од 1927. године, Пан Ам је, како подсећа, оставио неизбрисив траг у свету. Од скромних почетака као први комерцијални превозник за америчку ваздушну пошту, оснивач Пан Ам-а Хуан Т. Трипе је наставио да ствара огромну ваздухопловну империју широм света, приближавајући САД једну по једну нову дестинацију. Раскошни авиони Пан Ам имали су труп који им је омогућавао да полете и слете на воду. Пан Ам их је првенствено користио пре Другог светског рата, повезујући континенте и постављајући темеље за рађање модерне ваздухопловне индустрије много пре изградње аеродрома са дугим пистама. На овом поново замишљеном путовању, путници ће путовати у луксузу, седишта ће бити и лежајеви, високе пословне класе у реконфигурисаном Боингу 757. Путоваће јужном трансатлантском рутом између Њујорка и Марсеја а северном од Лондона до Њујорка. Остале луксузне погодности ће укључивати пажљиво одабрану посаду, седишта за окупљање и дружење, врхунску континенталну кухињу и убрзани поролаз царине на свакој дестинацији.

Путовање ће почети и завршити гала вечерима у новоуређеном хотелу Waldorf Асториа у Њујорку. Успут, гости ће боравити у луксузним објектима, укључујући Rosewood на Бермудима, Фоур Сеасонс Ритз у Лисабону, The Savoy у Лондону и Дворац Дромоланд у Ирској. Планирани су и специјални догађаји који укључују вече фада у Лисабону, прославу 4. јула у Лондону и ексклузивну вечеру у Музеју "летећих чамаца" и поморства у Ирској, где се налази једина реплика летећег чамца Б314 на свету. Љубитељи историје и носталгичари ће уживати у дискусијама о историји и наслеђу Пан Ам-а. Да би прославио своју 100. годишњицу 2027. године, ПАН АМ World Airways планира и персонализовано путовање приватним авионом око света. Како преносе амерички медији, Пан Ам-ово наслеђе и пионирска достигнућа у авијацији живе и данас.

Пан Ам је основан у исто време када и Аеропут чији је наследник био ЈАТ па самим тим и Ер Србија, која је сврстана на званичну листу десет најстаријих авио компанија на свету које и данас постоје. Глобална медијска мрежа CNN не тако давно објавила је листу 10 најстаријих авио компанија на свету које и данас послују, међу нима је и Ер Србија која на тој листи заузима осмо место, као наследница компаније Аеропут, основане 17. јуна 1927. године. Испред Ер Србије је америчка компанија Делта ерлајнс, основана 1924. године. Такође испред су и холандски КЛМ, колумбијска Авијанка, аустралијски Квантас, руски Аерофлот, чешки Чех ерлајнс, фински Финер и америчка Делта. Ове компаније су основане у периоду од 1919. до 1926. године. На листи најстаријих компанија су и шпанска Иберија, као и Бритиш ервејз.

Аутор:
Пошаљите коментар