Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DEO AMERIČKE MITOLOGIJE Čuveni PAN AM spreman da ponovo osvaja nebo

08.07.2024. 23:38 23:46
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Pan Am čuvena američka avio kompanija čija slava nije izbledela ni skoro tri i po decenije od poslednjeg leta, ponovo se sprema da osvoji nebo, a inauguraciono specijalno putovanje planirano je za naredni 27. jun.

Biće to, kako prenose američki mediji, 12 dana dugo posebno putovanje ograničeno na 50 putnika koje će za Evropu poleteti 27. juna. Do 8. jula, kada će sleteti u Njujork odabrani putnici, koji već danas mogu da rezervišu mesto na specijalnom letu, obići će sva znamenita mesta iz zlatnog doba avio kompanije po ceni od 59.950 dolara po osobi ako su u dvokrevetnoj sobi ili 65.500 dolara ako žele da budu sami.

Prva stanica biće Foynes na zapadnoj obali Irske, koju je čuvena avio kompanija osnovana na Floridi 1927. iste godine kada i Aeroput čiji je naslednik Er Srbija, korisitla na svom putu preko Alantika. Pan Am će potom sleteti u London koji je u istoriju ušao kao prva linija na kojoj je kompanija letela Boingom 747. Novi vlasnik kompanije, čiji je plavo-beli logo simbilizovao uzbuđenje i eleganciju zlatnog doba avio saobraćaja, a preuzete u februaru, rešio je da napravi prvo u nizu tematskih putovanja koje će obilaziti sve destinacije na kojima je Pan Am zabeležio neki od svojih vrhunaca u poslovanju tokom kojega je leteo u 86 država.

U vreme hadnog rata Jugoslavija je bila jedina istočno evropska zemlja u koju je Pan Am leteo, čak su snimili i poseban film kojim su želeli da privuku turiste a koji je započeo rečima - "Da li je to Grčka, ne. Francuska rivijera, ne, Da nije Turska, Austrija, Švajcarska, Rim, Ne, sve to je Jugoslavija", a koji je danas svedočanstvo kako je pre pola veka zemlja izgledala u očima američke kompanije. Čak i nakon što je avio-kompanija prestala da radi 1991. godine, uspomene na poseban kvalitet usluga, gurmanske obroke, besprekorno obučenu posadu i prostrana sedišta, ljubaznost ... i kvalitet, i danas se ne zaboravljaju. Kreg Karter, izvršni direktor PAN American World Airways-a i vlasnik Pan Am Brands-a, kako prenose američki mediji biće domaćin putovanja, koje će pored Irske i Londona imati zaustavljanja i na Bermudima, Lisabonu, Marseju.

Od 1927. godine, Pan Am je, kako podseća, ostavio neizbrisiv trag u svetu. Od skromnih početaka kao prvi komercijalni prevoznik za američku vazdušnu poštu, osnivač Pan Am-a Huan T. Tripe je nastavio da stvara ogromnu vazduhoplovnu imperiju širom sveta, približavajući SAD jednu po jednu novu destinaciju. Raskošni avioni Pan Am imali su trup koji im je omogućavao da polete i slete na vodu. Pan Am ih je prvenstveno koristio pre Drugog svetskog rata, povezujući kontinente i postavljajući temelje za rađanje moderne vazduhoplovne industrije mnogo pre izgradnje aerodroma sa dugim pistama. Na ovom ponovo zamišljenom putovanju, putnici će putovati u luksuzu, sedišta će biti i ležajevi, visoke poslovne klase u rekonfigurisanom Boingu 757. Putovaće južnom transatlantskom rutom između Njujorka i Marseja a severnom od Londona do Njujorka. Ostale luksuzne pogodnosti će uključivati pažljivo odabranu posadu, sedišta za okupljanje i druženje, vrhunsku kontinentalnu kuhinju i ubrzani porolaz carine na svakoj destinaciji.

Putovanje će početi i završiti gala večerima u novouređenom hotelu Waldorf Astoria u Njujorku. Usput, gosti će boraviti u luksuznim objektima, uključujući Rosewood na Bermudima, Four Seasons Ritz u Lisabonu, The Savoy u Londonu i Dvorac Dromoland u Irskoj. Planirani su i specijalni događaji koji uključuju veče fada u Lisabonu, proslavu 4. jula u Londonu i ekskluzivnu večeru u Muzeju "letećih čamaca" i pomorstva u Irskoj, gde se nalazi jedina replika letećeg čamca B314 na svetu. Ljubitelji istorije i nostalgičari će uživati u diskusijama o istoriji i nasleđu Pan Am-a. Da bi proslavio svoju 100. godišnjicu 2027. godine, PAN AM World Airways planira i personalizovano putovanje privatnim avionom oko sveta. Kako prenose američki mediji, Pan Am-ovo nasleđe i pionirska dostignuća u avijaciji žive i danas.

Pan Am je osnovan u isto vreme kada i Aeroput čiji je naslednik bio JAT pa samim tim i Er Srbija, koja je svrstana na zvaničnu listu deset najstarijih avio kompanija na svetu koje i danas postoje. Globalna medijska mreža CNN ne tako davno objavila je listu 10 najstarijih avio kompanija na svetu koje i danas posluju, među nima je i Er Srbija koja na toj listi zauzima osmo mesto, kao naslednica kompanije Aeroput, osnovane 17. juna 1927. godine. Ispred Er Srbije je američka kompanija Delta erlajns, osnovana 1924. godine. Takođe ispred su i holandski KLM, kolumbijska Avijanka, australijski Kvantas, ruski Aeroflot, češki Čeh erlajns, finski Finer i američka Delta. Ove kompanije su osnovane u periodu od 1919. do 1926. godine. Na listi najstarijih kompanija su i španska Iberija, kao i Britiš ervejz.

Autor:
Pošaljite komentar