ЧОКО МАЛИНА ТОРТА ИДЕАЛНА ЗА ЛЕТО! Не пече се, а брзо се поједе, ОВАЈ РЕЦЕПТ МОРАТЕ ИСПРОБАТИ
Винољубитељ, хедониста и предузетница Тијана Миловановић покренула је свој фуд-блог „Маркиза Ливинг” као и истоимени Инстаграм налог на којем своју љубав према кувању дели са другима.
Та љубав родила се, како нам је открила, још када је као мала гледала како њена мама и бака са великом пажњом у кухињи припремају јела.
– Из њихове књиге са рецептима и данас често узимам рецепте, најчешће за торте и колаче, које радо делим са својим пратиоцима. Њихова страст за кувањем пренета је са колена на колено – прича нам Тијана Миловановић и открива како је пожелела да своје искуство подели са другима. – Идеја је настала из љубави према храни и вину, а и према слаткишима. Будући да сам творац Слаткотека бренда који је привукао пажњу многих због приступа на Инстраграму, желела сам да пренесем своју пасију и концепт хедонизма и на друштвене мреже кроз овај концепт. Са „Маркиза ливинг” профилом желела сам да створим заједницу жена које ће делити своја искуства и инспирацију у кухињи, али и да науче нешто ново о припреми хране. Мој профил је повезао две велике љубави, а то су кративност и кување.
Како нам даље открива ова популарна блогерка, инспирацију за нове рецепте проналази свуда око себе, а највише, признаје, на пијаци и путовањима.
– Волим стеет food, јер се култура једног народа најбоље може опазити на местима спајања хране и људи. Волим да снимам у природи, а трудим се да пратиоцима увек понудим нешто ново, аутентично и укусно – каже Тијана и додаје да је кухиња њена зона, па се управо ту рађају нове идеје за експериментисање са рецептима. – Некада се чак и случајном грешком роди нови рецепт или побољша укус, стога се не треба плашити експериментисања. Волим да се играм са комбинацијом различитих зачина, а посебну испирацију за то сам добила на путовању у Мароко. Њихова кухиња је богата ароматичним зачинима, а мешавина слатких и сланих укуса у рецептима је искуство за себе. Кувањем увек постоји могућност да откријете нешто ново и узбудљиво што ће одушевити ваша непца.
Тијана нашим читаоцима саветује да током лета припремају лагана и освежавајућа јела, попут различитих салата, равиола са тартуфима, те да за летњи десерт могу припремити лагани тирамису и појести га уз чашу доброг просека
В. Б.
300 г петит кекса
2 кесице пудинга
1 л млека
100 г путера
100 г шећера
400 г смрзнутих малина
100 г свежих малина за декорацију
200 г црне чоколаде
У 800 мл млека убаците пудинг, путер и чоколаду и кувајте док се не згусне. Када већ почне да се формира чврста маса, одмах склоните са рингле. Обавезно користите ручну мутилицу, да се не формирају грудвице. Не чекамо да се прохлади, већ се тако топао филује. У исто време малине и шећер скувајте све док не испари вода и док се не формира текстура попут џема, јер уколико склоните прерано са рингле, пустиће воду у торти. У преостало млеко потопите кекс и ређајте у калуп. Затим додајте чоко крем, па малине. Поновите поступак, а затим додајте трећи ред кекса и чоколаде. Украсите свежим малинама или какао прахом. Оставите у фрижидеру минимун 5-6 сати како би се торта стегла а кекс омеканио.