ČOKO MALINA TORTA IDEALNA ZA LETO! Ne peče se, a brzo se pojede, OVAJ RECEPT MORATE ISPROBATI
Vinoljubitelj, hedonista i preduzetnica Tijana Milovanović pokrenula je svoj fud-blog „Markiza Living” kao i istoimeni Instagram nalog na kojem svoju ljubav prema kuvanju deli sa drugima.
Ta ljubav rodila se, kako nam je otkrila, još kada je kao mala gledala kako njena mama i baka sa velikom pažnjom u kuhinji pripremaju jela.
– Iz njihove knjige sa receptima i danas često uzimam recepte, najčešće za torte i kolače, koje rado delim sa svojim pratiocima. Njihova strast za kuvanjem preneta je sa kolena na koleno – priča nam Tijana Milovanović i otkriva kako je poželela da svoje iskustvo podeli sa drugima. – Ideja je nastala iz ljubavi prema hrani i vinu, a i prema slatkišima. Budući da sam tvorac Slatkoteka brenda koji je privukao pažnju mnogih zbog pristupa na Instragramu, želela sam da prenesem svoju pasiju i koncept hedonizma i na društvene mreže kroz ovaj koncept. Sa „Markiza living” profilom želela sam da stvorim zajednicu žena koje će deliti svoja iskustva i inspiraciju u kuhinji, ali i da nauče nešto novo o pripremi hrane. Moj profil je povezao dve velike ljubavi, a to su krativnost i kuvanje.
Kako nam dalje otkriva ova popularna blogerka, inspiraciju za nove recepte pronalazi svuda oko sebe, a najviše, priznaje, na pijaci i putovanjima.
– Volim steet food, jer se kultura jednog naroda najbolje može opaziti na mestima spajanja hrane i ljudi. Volim da snimam u prirodi, a trudim se da pratiocima uvek ponudim nešto novo, autentično i ukusno – kaže Tijana i dodaje da je kuhinja njena zona, pa se upravo tu rađaju nove ideje za eksperimentisanje sa receptima. – Nekada se čak i slučajnom greškom rodi novi recept ili poboljša ukus, stoga se ne treba plašiti eksperimentisanja. Volim da se igram sa kombinacijom različitih začina, a posebnu ispiraciju za to sam dobila na putovanju u Maroko. Njihova kuhinja je bogata aromatičnim začinima, a mešavina slatkih i slanih ukusa u receptima je iskustvo za sebe. Kuvanjem uvek postoji mogućnost da otkrijete nešto novo i uzbudljivo što će oduševiti vaša nepca.
Tijana našim čitaocima savetuje da tokom leta pripremaju lagana i osvežavajuća jela, poput različitih salata, raviola sa tartufima, te da za letnji desert mogu pripremiti lagani tiramisu i pojesti ga uz čašu dobrog proseka
V. B.
300 g petit keksa
2 kesice pudinga
1 l mleka
100 g putera
100 g šećera
400 g smrznutih malina
100 g svežih malina za dekoraciju
200 g crne čokolade
U 800 ml mleka ubacite puding, puter i čokoladu i kuvajte dok se ne zgusne. Kada već počne da se formira čvrsta masa, odmah sklonite sa ringle. Obavezno koristite ručnu mutilicu, da se ne formiraju grudvice. Ne čekamo da se prohladi, već se tako topao filuje. U isto vreme maline i šećer skuvajte sve dok ne ispari voda i dok se ne formira tekstura poput džema, jer ukoliko sklonite prerano sa ringle, pustiće vodu u torti. U preostalo mleko potopite keks i ređajte u kalup. Zatim dodajte čoko krem, pa maline. Ponovite postupak, a zatim dodajte treći red keksa i čokolade. Ukrasite svežim malinama ili kakao prahom. Ostavite u frižideru minimun 5-6 sati kako bi se torta stegla a keks omekanio.