light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕТА НА МЕТИ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ Закерберг тера кориснике да плаћају претплату или…

04.07.2024. 17:30 08:42
Пише:
Извор: Pixabay

Европска комисија има пуне руке посла с применом Акта о дигиталним тржиштима. Ове недеље на реду је Мета и њихов модел који приморава кориснике на плаћање накнаде ако не желе персонализоваане огласе.

Наиме, Европска комисија овог је понедељка службено обавестила Мету о прелиминарним налазима своје истраге, која се фокусирала на модел оглашавања, укратко описан као “плати или прихвати”. То је модел у којем корисници Метиних друштвених мрежа (Фејсбука и Инстаграма) имају или-или избор – да пристану на коришћење својих приватних података за пласирање циљаних огласа, или да плате месечну претплату за коришћење ових мрежа. Европска комисија, пише Баг, сматра да то није добро за кориснике, нити је у складу с Актом о дигиталним тржиштима, јер корисницима није понуђена још једна опција – мање персонализована, али успоредива верзија друштвених мрежа.

Корисници Метиних друштвених мрежа (Фејсбука и Инстаграма) имају или-или избор – да пристану на коришћење својих приватних података за пласирање циљаних огласа, или да плате месечну претплату за коришћење ових мрежа

Друштвене мреже, кажу из Комисије, прикупљају велике количине приватних података, које потом користе за оглашавање. То им даје одређене предности пред конкурентима, подижући баријере за пружање оглашивачких услуга на друштвеним мрежама. Али, према одредбама Акта о дигиталним тржиштима, платформе проглашене “надзорницима приступа” (енг. гатекеепер), морају да за коришћење приватних података траже пристанак самих корисника. У случају кад корисник не жели да им да пристанак, морао би имати приступ до услуге, која је мање персонализована, али у принципу једнако вредна алтернатива.

Како би се прилагодили тим правилима, у новембру 2023. године из Мете су увели споменути бинарни или-или избор, у којем корисници могу да одаберу плаћање претплате или наставак бесплатног коришћења услуга, али уз персонализоване огласе. Европска комисија сада каже да то није у складу с Актом о дигиталним тржиштима јер не дозвољава коришћење услуга која извлачи мање приватних података, али је једнака као и она с циљаним огласима, као и зато што не дозвољава корисницима право да сами одаберу начине коришћења својих података.


И Епл на мукама

У сличној ситуацији, подсетимо,  налази се и Епл, којем Комисија ставља на терет чињеницу да не дозвољава девелоперима преусмеравање корисника с њиховог App Сторе на остале опције, понуде и садржаје – што је такође у супротности с Актом о дигиталним тржиштима.


Да би се додатно ускладили с регулативом и новим тумачењем, у Мети ће очито морати нешто да промене у приступу и да дају корисницима додатне могућности избора. Прелиминарно, Комисија је закључила да је Мета прекршила Акт о дигиталним тржиштима, али има право на одбрану и писани одговор на ове налазе. Истрага мора бити завршена у року од 12 месеци од покретања (а то је било 25. марта ове године). Ако њен финални закључак буде да Мета крши правила Акта, Комисија може казнити Мету са до 10% укупног годишњег промета на глобалном нивоу, или чак до 20% у случају поновљеног кршења.

И. Р.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВО КАКО ХОЋЕ ДА ВАС ПРЕВАРЕ НА ФЕЈСБУКУ Овако ћете им сами дати новце, пазите шта радите

ЕВО КАКО ХОЋЕ ДА ВАС ПРЕВАРЕ НА ФЕЈСБУКУ Овако ћете им сами дати новце, пазите шта радите

14.03.2024. 11:10 11:24
Рекламе које НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕСКОЧИТЕ УСКОРО И НА ИНСТАГРАМУ

Рекламе које НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕСКОЧИТЕ УСКОРО И НА ИНСТАГРАМУ

03.06.2024. 15:40 15:43
ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ, ИГРИЦЕ... Ево где све ИНТЕРНЕТ ПРЕДАТОРИ набављају фотографије деце! Јурић послао ЈАСНУ ПОРУКУ родитељима

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ, ИГРИЦЕ... Ево где све ИНТЕРНЕТ ПРЕДАТОРИ набављају фотографије деце! Јурић послао ЈАСНУ ПОРУКУ родитељима

12.06.2024. 21:37 21:45