light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛОБОДАН ИЗВОЗ У КИНУ СТУПА НА СНАГУ 1. ЈУЛА Царина за поједине артикле пада за 60 одсто; Ево и који су то производи

25.06.2024. 10:33 10:58
Пише:
Извор: Дневник/Pixabay.com

Споразум о слободној трговини (SST) између Србије и Кине ступа на снагу 1. јула и ставиће наше компаније у много бољи положај у односу на компаније из Европе и окружења, јер им омогућава повлашћени приступ тржишту са више од 1,4 милијарде становника, изјавио је  министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић.

Он је у Привредној комори Србије, на представљању тог споразума, рекао да се SST с Кином односи на око 20.000 артикла и да ће одмах без царине моћи да се извози око 60 одсто њих, док ће у наредних пет−десет година бесцарински извоз бити могућ за 30 одсто производа, чија ће се царина годишње смањивати од 20 до 10 одсто. 

Међу производима за које на снагу ступа слободан извоз од 1. јула између осталог су српске јабуке, шљиве, боровнице, брескве, лубенице,  џемови, конзервирано поврће, кисели краставци, кукуруз шећерац, уљарице, пиво, вода. За 16 одсто производа тарифа ће се, до потпуног укидања, смањивати наредних пет година. Међу њима су вино, свеже и сушено поврће, свеже крушке и грожђе, воћни сок, кечап, жвакаће гуме и неки кондиторски производи.

10 одсто најосетљивијих производа трајно заштићено царином

 

Министар је прецизирао да ће роба која ће бити ослобођена царине за пет година имати умањену царину 20 одсто годишње, док ће роба која ће бити без царине за 10 година, до тада имати годишње смањење царине за по 10 одсто. Момировић је нагласио да ће 10 одсто најосетљивијих производа, пре свега пољопривредних, бити трајно заштићено царинама. Према његовим речима, циљ закључивања SST са Кином је омогућавање преференцијалног приступа кинеском тржишту за производе српског порекла, што ће довести до знатног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у Србији, као и повећања конкурентности и јачања свеукупне привредне активности. 

Момировић је навео да је Србија земља ограниченог тржишта, држава са око 6,5 милиона становника у центру Европе, и зато је принуђена да се окреће ширењу слободне трговине, промовише слободан приступ тржишту и шири своје тржиште. 

10 година да царина падне за још трећину артикала

Ми смо потписали SST са Кином, највећом економијом и највећим тржиштем на свету. Отворили смо своје тржиште од 6,5 милиона становника, а наши пријатељи из Кине су отворили тржиште од 1,4 милијарде становника”, рекао је министар и нагласио да је то много више од шансе, јер је Кина скоро три пута већа него цела Европа. “То је можда највећа шанса за наша предузећа у последњих 25 година”, рекао је министар и додао да се на сајту Министарства трговине Србије могу видети сви детаљи SST с Кином, као и статус више од 20.000 артикала који су обухваћених овим уговором. 

 


Чека нас 2,2 милијарде купаца на планети

Србија је пре SST са Кином склопила још неколико споразума, пре свега са тржиштима која су нама ближа и земљама од којих долази највећи број инвестиција, а то су Споразум о придруживању са ЕУ, ЦЕФТА споразум, као и споразум са Евроазијском унијом и преференцијални аранжмани са Америком и Јапаном. Захваљујући свим тим споразумима Србија је имала слободан приступ тржиштима од 800 милиона становника, а сада, када на снагу ступи споразума с Кином, имаће слободан приступ тржиштима која обухватају популацију од преко 2,2 милијарде људи. 


 

Српским производом сматра се онај који је направљен од најмање 51 одсто домаћих сировина. Споразумом о слободној трговини предвиђено је да ће с кинеског тржишта у Србију без царине стизати више од 8.000 производа.

Е. Д. Н.

Аутор:
Пошаљите коментар
Извоз у Кину рекордан, све више компанија заинтересовано за то тржиште

Извоз у Кину рекордан, све више компанија заинтересовано за то тржиште

01.03.2023. 12:39 12:43
НАШ ИЗВОЗНИ АДУТ Кинеска провинција Шандонг заинтересована за поврће из Војводине

НАШ ИЗВОЗНИ АДУТ Кинеска провинција Шандонг заинтересована за поврће из Војводине

18.05.2024. 18:51 19:37