НАШ ИЗВОЗНИ АДУТ Кинеска провинција Шандонг заинтересована за поврће из Војводине

Делегација Министарства пољопривреде кинеске провинције Шандонг, посетила је данас, у оквиру 91. Међународног сајма пољопривреде, штанд Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
1
Фото: Покрајинска влада

АП Војводина од 2021. године има потписано Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа са провинцијом Шандонг, која је највећи индустријски произвођач и  једна од водећих производних регија у Кини и која је као таква заинтересована за интензивирање сарадње у тој области, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Покрајинске владе.

Како се наводи, у разговору са помоћницима покрајинског секретара Младеном Петрешом и Петром Самоловцем, гости из Кине исказали су интересовање за изградњу индустријског парка где би пословале компаније које се  искључиво баве пољопривредом и производњом поврћа, које би било пласирано на домаће и страно тржиште.

Саговорници су  оценили да је у заједничком интересу и  успостављање сарадње и размена знања наших пољопривредних факултета, као и Института за ратарство и повртарство и Института „Биосенс“ са научноистраживачким институтима из те кинеске провинције.

Провинција Шандонг годишње извезе 88 милиона тона свежег и смрзнутог поврћа, а највећи је извозник у Јапан и Јужну Кореју. У Србију тренутно извози бели лук и ђумбир.

Најављено је да ће у септембру АП Војводину посетити председник провинције Шандонг и министар пољопривреде, а у делегацији ће бити и представници аграрних компанија заинтересованих за сарадњу у тој области са предузећима из Србије, закључују из Покрајинске владе.

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести