Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SLOBODAN IZVOZ U KINU STUPA NA SNAGU 1. JULA Carina za pojedine artikle pada za 60 odsto; Evo i koji su to proizvodi

25.06.2024. 10:33 10:58
Piše:
Izvor: Dnevnik/Pixabay.com

Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine stupa na snagu 1. jula i staviće naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja, jer im omogućava povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika, izjavio je  ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je u Privrednoj komori Srbije, na predstavljanju tog sporazuma, rekao da se SST s Kinom odnosi na oko 20.000 artikla i da će odmah bez carine moći da se izvozi oko 60 odsto njih, dok će u narednih pet−deset godina bescarinski izvoz biti moguć za 30 odsto proizvoda, čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto. 

Među proizvodima za koje na snagu stupa slobodan izvoz od 1. jula između ostalog su srpske jabuke, šljive, borovnice, breskve, lubenice,  džemovi, konzervirano povrće, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, uljarice, pivo, voda. Za 16 odsto proizvoda tarifa će se, do potpunog ukidanja, smanjivati narednih pet godina. Među njima su vino, sveže i sušeno povrće, sveže kruške i grožđe, voćni sok, kečap, žvakaće gume i neki konditorski proizvodi.

10 odsto najosetljivijih proizvoda trajno zaštićeno carinom

 

Ministar je precizirao da će roba koja će biti oslobođena carine za pet godina imati umanjenu carinu 20 odsto godišnje, dok će roba koja će biti bez carine za 10 godina, do tada imati godišnje smanjenje carine za po 10 odsto. Momirović je naglasio da će 10 odsto najosetljivijih proizvoda, pre svega poljoprivrednih, biti trajno zaštićeno carinama. Prema njegovim rečima, cilj zaključivanja SST sa Kinom je omogućavanje preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla, što će dovesti do znatnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kao i povećanja konkurentnosti i jačanja sveukupne privredne aktivnosti. 

Momirović je naveo da je Srbija zemlja ograničenog tržišta, država sa oko 6,5 miliona stanovnika u centru Evrope, i zato je prinuđena da se okreće širenju slobodne trgovine, promoviše slobodan pristup tržištu i širi svoje tržište. 

10 godina da carina padne za još trećinu artikala

Mi smo potpisali SST sa Kinom, najvećom ekonomijom i najvećim tržištem na svetu. Otvorili smo svoje tržište od 6,5 miliona stanovnika, a naši prijatelji iz Kine su otvorili tržište od 1,4 milijarde stanovnika”, rekao je ministar i naglasio da je to mnogo više od šanse, jer je Kina skoro tri puta veća nego cela Evropa. “To je možda najveća šansa za naša preduzeća u poslednjih 25 godina”, rekao je ministar i dodao da se na sajtu Ministarstva trgovine Srbije mogu videti svi detalji SST s Kinom, kao i status više od 20.000 artikala koji su obuhvaćenih ovim ugovorom. 

 


Čeka nas 2,2 milijarde kupaca na planeti

Srbija je pre SST sa Kinom sklopila još nekoliko sporazuma, pre svega sa tržištima koja su nama bliža i zemljama od kojih dolazi najveći broj investicija, a to su Sporazum o pridruživanju sa EU, CEFTA sporazum, kao i sporazum sa Evroazijskom unijom i preferencijalni aranžmani sa Amerikom i Japanom. Zahvaljujući svim tim sporazumima Srbija je imala slobodan pristup tržištima od 800 miliona stanovnika, a sada, kada na snagu stupi sporazuma s Kinom, imaće slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko 2,2 milijarde ljudi. 


 

Srpskim proizvodom smatra se onaj koji je napravljen od najmanje 51 odsto domaćih sirovina. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da će s kineskog tržišta u Srbiju bez carine stizati više od 8.000 proizvoda.

E. D. N.

Autor:
Pošaljite komentar
Izvoz u Kinu rekordan, sve više kompanija zainteresovano za to tržište

Izvoz u Kinu rekordan, sve više kompanija zainteresovano za to tržište

01.03.2023. 12:39 12:43
NAŠ IZVOZNI ADUT Kineska provincija Šandong zainteresovana za povrće iz Vojvodine

NAŠ IZVOZNI ADUT Kineska provincija Šandong zainteresovana za povrće iz Vojvodine

18.05.2024. 18:51 19:37