broken clouds
15°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХРВАТИ КУКАЈУ БЕЗ СТРУЈЕ: Колапс настао ЈЕР НИСУ УРАДИЛИ ТО ШТО СУ УРАДИЛИ СРБИ

21.06.2024. 21:08 21:22
Пише:
Извор: Pixabay.com/Ilustracija

Данашње вести биле су препуне наслова о томе како је тешка хаварија без струје оставила делове Хрватске и Албаније, Босне и целу Црну Гору.

Наравно да је оваква ситуација изазвала забринутост и наших грађана. Незванично се сазнаје да је до колапса дошло због испада на далеководу Рибаревине, код Подгорице, а разлог је, кажу, прекомерно коришћење енергије у региону. Дакле, клима уређаји.

- Тешко је рећи шта је узрок хаварије. Вероватно испад неког далековода у региону. Био је преоптерећен из неког разлога, цео енергетски систем је повезан интерконекцијама – рекао је шеф Катедре за енергетику на Електронском факултету у Нишу, Милутин Петронијевић. Он је истакао и да је Србија имала срећу и да се одговор ,,зашто код нас није дошло до прекида снабдевања", крије у технички озбиљније осмишљеном систему.

- Моје лично мишљење је да Електропривреда Србије има добре стручњаке у свом саставу и да смо задржали наслеђе из бивше СФРЈ, која је способна да направи систем који се не би распао да дође до оваквих колапса - додаје шеф катедре.

Мишљења је да би овакве ситуације могле да се понове, јер је лети потрошња огромна. Ипак, у ближој прошлости, не памти овакве хаварије.

- Инциденти су се дешавали, али не овог обима - закључује Петронијевић.

Министарка рударства и енергетике огласила се на свом Инстаграм профилу и поручила да је ситуација с електричном енергијом у Србији стабилна.

"Грађани немају разлога за бригу. Сва енергетска предузећа заједно раде и пратимо ситуацију из минута у минут. Трудимо се да помогнемо и колегама из региона. Разговарала сам са Петром Ђокићем, министром енергетике РС и ставила му на располагање сву потребну помоћ српског енергетског система", стоји у објави министарке.

Хрвати жале за српским системом

Енергетски стручњак из Хрватске Ивица Јакић је рекао да је велики проблем у Далмацији представља чињеница да нису сви власници станова и апартмана, којих је све више и који имају клима уређаје, тражили довољан прикључак струје у односу на планирану потрошњу електричне енергије. Због тога у шпицу сезоне може доћи до изузетног повећања потрошње електричне енергије, а тиме и преоптерећења.

- Израчунајте да сваки клима уређај троши око 2 кВ струје у зависности од снаге и да се то страховито повећава. У Далмацији има јако велики број станова и скоро сви имају клима уређаје. То може утицати на повећање од 25 кВ снаге по згради, а када су пројектовали и градили ове станове и апартмане, нису сви тражили довољан прикључак струје у односу на то колико су мислили да ће имати струје.

Преносна и дистрибутивна мрежа у Хрватској није пројектована за такву потрошњу. С друге стране, у Далмацији није изграђено много соларних електрана (или панела) за сопствену потрошњу, а оне би растеретиле преносни систем.

Ако је узрок прекомерна потрошња, онда још нећемо имати безбедно лето јер ће се кварови само повећавати - рекао је Јакић за "Индекс".

Међутим, како је рекао стручњак, Хрватска је имала прилику да избегне такав колапс, али је одбила пројекат и он је отишао у руке Србији, која данас због тога није имала проблема са нестанком струје.

- Хрватској је понуђен подморски кабл Хрватска - Италија који би повезао трафостаницу Коњско са Вилом Нова у Италији и растеретио ове далеководе од којих сада зависимо. Али Хрватска је тада одбила и тај подморски кабл је отишао у Црну Гору, повезао их са Италијом и сада ради, а са Србијом је повезан преко Црне Горе.

- Сада ова обилазница омогућава пренос електричне енергије из Србије преко Црне Горе и обрнуто. И зато Србија данас није осетила овај нестанак струје. Део Црне Горе данас је остао без струје јер квар вероватно није био у зони трафостанице која Црну Гору повезује са Италијом - рекао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОСЛЕ РАСПАДА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ СИСТЕМА У БОСНИ, ХРВАТСКОЈ, БИХ, АЛБАНИЈИ! У ПИТАЊУ ЈЕ ОГРОМАН КВАР: Струја се постепено враћа, укључени блокови у Тузли и Какњу

ПОСЛЕ РАСПАДА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ СИСТЕМА У БОСНИ, ХРВАТСКОЈ, БИХ, АЛБАНИЈИ! У ПИТАЊУ ЈЕ ОГРОМАН КВАР: Струја се постепено враћа, укључени блокови у Тузли и Какњу

21.06.2024. 14:33 15:24