Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HRVATI KUKAJU BEZ STRUJE: Kolaps nastao JER NISU URADILI TO ŠTO SU URADILI SRBI

21.06.2024. 21:08 21:22
Piše:
Izvor: Pixabay.com/Ilustracija

Današnje vesti bile su prepune naslova o tome kako je teška havarija bez struje ostavila delove Hrvatske i Albanije, Bosne i celu Crnu Goru.

Naravno da je ovakva situacija izazvala zabrinutost i naših građana. Nezvanično se saznaje da je do kolapsa došlo zbog ispada na dalekovodu Ribarevine, kod Podgorice, a razlog je, kažu, prekomerno korišćenje energije u regionu. Dakle, klima uređaji.

- Teško je reći šta je uzrok havarije. Verovatno ispad nekog dalekovoda u regionu. Bio je preopterećen iz nekog razloga, ceo energetski sistem je povezan interkonekcijama – rekao je šef Katedre za energetiku na Elektronskom fakultetu u Nišu, Milutin Petronijević. On je istakao i da je Srbija imala sreću i da se odgovor ,,zašto kod nas nije došlo do prekida snabdevanja", krije u tehnički ozbiljnije osmišljenom sistemu.

- Moje lično mišljenje je da Elektroprivreda Srbije ima dobre stručnjake u svom sastavu i da smo zadržali nasleđe iz bivše SFRJ, koja je sposobna da napravi sistem koji se ne bi raspao da dođe do ovakvih kolapsa - dodaje šef katedre.

Mišljenja je da bi ovakve situacije mogle da se ponove, jer je leti potrošnja ogromna. Ipak, u bližoj prošlosti, ne pamti ovakve havarije.

- Incidenti su se dešavali, ali ne ovog obima - zaključuje Petronijević.

Ministarka rudarstva i energetike oglasila se na svom Instagram profilu i poručila da je situacija s električnom energijom u Srbiji stabilna.

"Građani nemaju razloga za brigu. Sva energetska preduzeća zajedno rade i pratimo situaciju iz minuta u minut. Trudimo se da pomognemo i kolegama iz regiona. Razgovarala sam sa Petrom Đokićem, ministrom energetike RS i stavila mu na raspolaganje svu potrebnu pomoć srpskog energetskog sistema", stoji u objavi ministarke.

Hrvati žale za srpskim sistemom

Energetski stručnjak iz Hrvatske Ivica Jakić je rekao da je veliki problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici stanova i apartmana, kojih je sve više i koji imaju klima uređaje, tražili dovoljan priključak struje u odnosu na planiranu potrošnju električne energije. Zbog toga u špicu sezone može doći do izuzetnog povećanja potrošnje električne energije, a time i preopterećenja.

- Izračunajte da svaki klima uređaj troši oko 2 kV struje u zavisnosti od snage i da se to strahovito povećava. U Dalmaciji ima jako veliki broj stanova i skoro svi imaju klima uređaje. To može uticati na povećanje od 25 kV snage po zgradi, a kada su projektovali i gradili ove stanove i apartmane, nisu svi tražili dovoljan priključak struje u odnosu na to koliko su mislili da će imati struje.

Prenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektovana za takvu potrošnju. S druge strane, u Dalmaciji nije izgrađeno mnogo solarnih elektrana (ili panela) za sopstvenu potrošnju, a one bi rasteretile prenosni sistem.

Ako je uzrok prekomerna potrošnja, onda još nećemo imati bezbedno leto jer će se kvarovi samo povećavati - rekao je Jakić za "Indeks".

Međutim, kako je rekao stručnjak, Hrvatska je imala priliku da izbegne takav kolaps, ali je odbila projekat i on je otišao u ruke Srbiji, koja danas zbog toga nije imala problema sa nestankom struje.

- Hrvatskoj je ponuđen podmorski kabl Hrvatska - Italija koji bi povezao trafostanicu Konjsko sa Vilom Nova u Italiji i rasteretio ove dalekovode od kojih sada zavisimo. Ali Hrvatska je tada odbila i taj podmorski kabl je otišao u Crnu Goru, povezao ih sa Italijom i sada radi, a sa Srbijom je povezan preko Crne Gore.

- Sada ova obilaznica omogućava prenos električne energije iz Srbije preko Crne Gore i obrnuto. I zato Srbija danas nije osetila ovaj nestanak struje. Deo Crne Gore danas je ostao bez struje jer kvar verovatno nije bio u zoni trafostanice koja Crnu Goru povezuje sa Italijom - rekao je on.

Autor:
Pošaljite komentar
POSLE RASPADA ELEKTROENERGETSKOG SISTEMA U BOSNI, HRVATSKOJ, BIH, ALBANIJI! U PITANJU JE OGROMAN KVAR: Struja se postepeno vraća, uključeni blokovi u Tuzli i Kaknju

POSLE RASPADA ELEKTROENERGETSKOG SISTEMA U BOSNI, HRVATSKOJ, BIH, ALBANIJI! U PITANJU JE OGROMAN KVAR: Struja se postepeno vraća, uključeni blokovi u Tuzli i Kaknju

21.06.2024. 14:33 15:24