broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОРАЗ И ХРАБРА ИГРА СРБИЈЕ У СУСРЕТУ С ЕНГЛЕСКОМ, КАО ПОВОД: Ајде да не тражимо „длаку у јајету“

17.06.2024. 16:28 16:37
Пише:
Извор: ФСС

Ако ћемо поштено, пред утакмицу између Србије и Енглеске у Гелзенкирхену, велики број наших љубитеља фудбала „видео“ је дебакл Пиксијевих изабраника и пораз од три, четири, па и пет голова разлике. Такви смо, ту помоћи нема, али су наши фудбалери, осим лошијег уласка у утакмицу када су и примили једини гол, показали да поседују квалитет и снагу.

И да никако нису „врећа за ударање“. Да је било само мало више спортске среће, да је недостајући прстохват тог нечега био уз „орлове“, могли смо да се дичимо и њиховом игром и остварењем. Овако, остаје нам жал због пропуштене прилике и велика нада да ће Душан Тадић и друштво све да наплате у дуелима са, ипак, неугодним и поштовања вредним Словенцима и Данцима. И да ће се наћи у нокаут-фази, јер то квалитетом који су приказали, свакако заслужују.

Народ смо који је склон тражењу „длаке у јајету“, па је тако било и после дуела са Острвљанима. Друштвене мреже омогућиле су бројним појединцима да коментаришу оно што су гледали и да износе којекакве ставове. То јесте њихово право, чине то већ годинама у свему што се коментарисати може, али је индикативно да је велики број таквих оцена готово искључиво иде у негативном правцу. Те им не ваља Пикси, па овај, па онај играч, те је игра катастрофална, добро смо још прошли против Енглеске, Тадић (ни)је морао да игра, те почеле су свађе, изгубићемо све утакмице ... Уместо да репрезентативцима и селектору пошаљемо поруке охрабрења, јер су односом и храброшћу то апсолутно заслужили, као да се неки од нас труде да им покажу колико их заправо – не волимо. Страшно!

Има, срећом, доста и оних који се слажу с нашим размишљањем, али, што је и размуљиво, не мисле да то треба јавно да коментаршу. А ми волимо српске фудбалере и то је недвосмислено показала слика с улица српских градова, где, за време дуела с „Гордим Албионом“, готово да никога није било.

У четвртак Србија игра са Словенцима и уопште не сумњамо да ће грађани наше земље, уз ТВ апарате, бити свим срцем уз Стојковићев тим. Потребно је то „орловима“, потребно је и свима нама и ајде да станемо уз њих, да их, макар у мислима, ободримо и пожелимо им да покажу све што умеју. А они знају доста тога и лакше им је да то презентују када су свесни да је читава нација уз њих. Нека докажу квалитет и тако натерају све душебрижнике и негативне коментаторе да ућуте, или да признају да Србија има фудбалску вредност и да треба бити уз репрезентацију. Јер, у крајњој линији, другу ни немамо, зар не?

А. Предојевић


Србија – Енглеска 0:1 (0:1)

ГЕЛЗЕНКИРХЕН: „Ауф Шалке арена“, гледалаца: 60.000. Судија: Данијеле Орсато (Италија) 6. Помоћници: Ћиро Карбоне 6,5 и Алесандро Ђалатини 6,5 (обојица Италија). Жути картони: Гудељ, Тадић, селектор Стојковић (Србија).

СТРЕЛАЦ – 1:0 Белингем у 13. минуту.

СРБИЈА (3-5-1-1): Рајковић 7 – Вељковић 6, Миленковић 6,5, Павловић 6 – Живковић 7 (од 74. Бирманчевић 6,5), С. Милинковић-Савић 6,5, Гудељ 6,5 (од 46. Илић 6,5), Лукић 6 (од 61. Јовић 6), Костић 6 (од 43. Младеновић 7) – Влаховић 6, Митровић 6,5 (од 61. Тадић 6,5).

ЕНГЛЕСКА (4-2-3-1): Пикфорд 6,5 – Вокер 6,5, Стоунс 6,5, Гејхи 7, Трипије 6 – Александер-Арнолд 6 (од 69. Галагер 6), Рајс 6,5 – Сака 7 (од 76. Бовен 6), Белингем 8 (од 86. Маину -), Фоден 6 – Кејн 7.

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Џуд Белингем (Енглеска) 8.



Сузе као доказ огромне жеље

У 41. минуту дуела с Енглезима, на средини терена остао је да лежи наш Филип Костић. Ас Јувентуса, видело се то одмах, осетио је велики бол у колену и, по изразу његовог лица, јасно је било да неће моћи да настави утакмицу. Улетела је медицинска екипа Србије и потврдила црне слутње, па је на терен морао да уђе Филип Младеновић. Утакмица је настављена, а Костић је, са сузама у очима, отишао на клупу. Управо те сузе сведочиле су о његовој великој жељи да помогне нашем тиму и немоћи када је схватио да је, по свему судећи, првенство за њега већ завршено.

Иако вест није званично потврђена, чекају се резултати магнетне резонанце, јасно је да је реч о озбиљнијој озледи. Потврдио је то и селектор Стојковић, рекавши да је у питању бол у спољњем делу колена и да све личи на проблем с лигаментима. Чак и да повреда није теже природе, јасно је да ће Филип морати да мирује током наредних дана, односно да пралтично ни у том случају неће моћи да пкмогне саиграчима у утакмицама са Словенијом (четвртак, од 15 часова) и Данском (следећи уторак од 21).

Костића је на изузетан начин заменио Младеновић, па је јасно да ће управо бек Панатинаикоса бити уз леву аут линију и два сусрета који нам следе. На тој позицији, у случају нужде, могу да помогну и Мијат гаћиновић, односно Вељко Бирманчевић.

А. П.



„Новинар“ с Косова пред елиминацијом

„Новинар“ Арлинд Садику доспео је у жижу, након што је, на, најблаже речено, сраман начин провоцирао навијаче Србије током сусрета с Енглезима. Он је показивао двоглавод орла рукама, окренут ка трибини на којој су биле присталице српске селекције. Због тога је ФС Србије упутио протестну ноту на адресу УЕФА-е и провокатор се нашао под истрагом. Како је потврђено, европска Кућа фудбала истражује све релеватне чињенице везане за немили догађај и епилог би могао да уследи веома брзо, односно да акредитација буде одузета Садикуу.

А. П.


Тадић: Поштујем Пиксијеву одлуку, али...

Многе је и те како изненадила одлука селектора Драгана Стојковића да у ватру, од почетка утакмице с Енглезима, не пошаље капитена Душана Тадића. Пикси је такво опредељење оправдао тактичким замислима и жељом да му Дућа помогне у другом полувремену, свеж и одморан.

- Тешко сам поднео селекторову одлуку – признао је, по завршетку сусрета, сам Душан Тадић. – Причао сам с њим, имамо добру комуникацију, али сам тешко то прихватио, јер се играло против Енглеске. Капитен сам, лидер и мислим да сам, без лажне скромности, најбољи фудбалер овог нашег тима. Наравно да мислим да сам треба да играм од почетка, јер бих могао много више да урадим на терену да је тако било. Ако селектор жели да Тадић игра 30 минута, ја ћу да играм, јер поштујем његову одлуку. Идемо даље, желимо да прођемо даље и то нам је најбитније. Имамо велико заједништво у тиму и учинићемо све да испунимо зацртани циљ.

Одговорио је, недуго потом, и селектор.

- Није добро ако је то рекао – став је Пиксијев. – То је била моја одлука, из тактичких разлога. Желео сам га свежег у других 45 минута и то је једини разлог због којег сам тако поступио.

Обојица су, међутим, нагласили да је њихова међусобна комуникација и однос у најбољем реду и да неће бити никакве буре у нашем тиму.

- Причали смо нормално – још једном се јавио капитен „орлова“. – Најспремнији сам играч у екипи и то сам селектору рекао. Одговорио ми је да мисли да ће бити затворена утакмица и да ћу да уђем у наставку и да је решим. Десио се тај брзи гол протиивника и жао ми је због свега, јер мислим да смо могли да освојимо барем бод, ако не и сва три. Енглези су нам се просто нудили.

Остаје нада да су се духови мало узбуркали, али да то неће проузроковати неке нове вербалне сукобе и неслагања. Циљ Србије је јасан: жели у други круг, па нам је потребна Тадићева луцидност и знање, наш као и селекторова смиреност и фокусираност на креирању жељене игре.

А. Предојевић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
(УЖИВО) СРБИЈА ПОРАЖЕНА ОД ЕНГЛЕСКЕ НА СТАРТУ ЕУРА са минималних 1:0 (ФОТО: И ВИДЕО)

(УЖИВО) СРБИЈА ПОРАЖЕНА ОД ЕНГЛЕСКЕ НА СТАРТУ ЕУРА са минималних 1:0 (ФОТО: И ВИДЕО)

16.06.2024. 20:23 22:55
ПИКСИ О ТАДИЋУ: "Није добро ако је то рекао" (ВИДЕО)

ПИКСИ О ТАДИЋУ: "Није добро ако је то рекао" (ВИДЕО)

17.06.2024. 00:10 00:14