Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PORAZ I HRABRA IGRA SRBIJE U SUSRETU S ENGLESKOM, KAO POVOD: Ajde da ne tražimo „dlaku u jajetu“

17.06.2024. 16:28 16:37
Piše:
Izvor: FSS

Ako ćemo pošteno, pred utakmicu između Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu, veliki broj naših ljubitelja fudbala „video“ je debakl Piksijevih izabranika i poraz od tri, četiri, pa i pet golova razlike. Takvi smo, tu pomoći nema, ali su naši fudbaleri, osim lošijeg ulaska u utakmicu kada su i primili jedini gol, pokazali da poseduju kvalitet i snagu.

I da nikako nisu „vreća za udaranje“. Da je bilo samo malo više sportske sreće, da je nedostajući prstohvat tog nečega bio uz „orlove“, mogli smo da se dičimo i njihovom igrom i ostvarenjem. Ovako, ostaje nam žal zbog propuštene prilike i velika nada da će Dušan Tadić i društvo sve da naplate u duelima sa, ipak, neugodnim i poštovanja vrednim Slovencima i Dancima. I da će se naći u nokaut-fazi, jer to kvalitetom koji su prikazali, svakako zaslužuju.

Narod smo koji je sklon traženju „dlake u jajetu“, pa je tako bilo i posle duela sa Ostrvljanima. Društvene mreže omogućile su brojnim pojedincima da komentarišu ono što su gledali i da iznose kojekakve stavove. To jeste njihovo pravo, čine to već godinama u svemu što se komentarisati može, ali je indikativno da je veliki broj takvih ocena gotovo isključivo ide u negativnom pravcu. Te im ne valja Piksi, pa ovaj, pa onaj igrač, te je igra katastrofalna, dobro smo još prošli protiv Engleske, Tadić (ni)je morao da igra, te počele su svađe, izgubićemo sve utakmice ... Umesto da reprezentativcima i selektoru pošaljemo poruke ohrabrenja, jer su odnosom i hrabrošću to apsolutno zaslužili, kao da se neki od nas trude da im pokažu koliko ih zapravo – ne volimo. Strašno!

Ima, srećom, dosta i onih koji se slažu s našim razmišljanjem, ali, što je i razmuljivo, ne misle da to treba javno da komentaršu. A mi volimo srpske fudbalere i to je nedvosmisleno pokazala slika s ulica srpskih gradova, gde, za vreme duela s „Gordim Albionom“, gotovo da nikoga nije bilo.

U četvrtak Srbija igra sa Slovencima i uopšte ne sumnjamo da će građani naše zemlje, uz TV aparate, biti svim srcem uz Stojkovićev tim. Potrebno je to „orlovima“, potrebno je i svima nama i ajde da stanemo uz njih, da ih, makar u mislima, obodrimo i poželimo im da pokažu sve što umeju. A oni znaju dosta toga i lakše im je da to prezentuju kada su svesni da je čitava nacija uz njih. Neka dokažu kvalitet i tako nateraju sve dušebrižnike i negativne komentatore da ućute, ili da priznaju da Srbija ima fudbalsku vrednost i da treba biti uz reprezentaciju. Jer, u krajnjoj liniji, drugu ni nemamo, zar ne?

A. Predojević


Srbija – Engleska 0:1 (0:1)

GELZENKIRHEN: „Auf Šalke arena“, gledalaca: 60.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija) 6. Pomoćnici: Ćiro Karbone 6,5 i Alesandro Đalatini 6,5 (obojica Italija). Žuti kartoni: Gudelj, Tadić, selektor Stojković (Srbija).

STRELAC – 1:0 Belingem u 13. minutu.

SRBIJA (3-5-1-1): Rajković 7 – Veljković 6, Milenković 6,5, Pavlović 6 – Živković 7 (od 74. Birmančević 6,5), S. Milinković-Savić 6,5, Gudelj 6,5 (od 46. Ilić 6,5), Lukić 6 (od 61. Jović 6), Kostić 6 (od 43. Mladenović 7) – Vlahović 6, Mitrović 6,5 (od 61. Tadić 6,5).

ENGLESKA (4-2-3-1): Pikford 6,5 – Voker 6,5, Stouns 6,5, Gejhi 7, Tripije 6 – Aleksander-Arnold 6 (od 69. Galager 6), Rajs 6,5 – Saka 7 (od 76. Boven 6), Belingem 8 (od 86. Mainu -), Foden 6 – Kejn 7.

IGRAČ UTAKMICE: Džud Belingem (Engleska) 8.



Suze kao dokaz ogromne želje

U 41. minutu duela s Englezima, na sredini terena ostao je da leži naš Filip Kostić. As Juventusa, videlo se to odmah, osetio je veliki bol u kolenu i, po izrazu njegovog lica, jasno je bilo da neće moći da nastavi utakmicu. Uletela je medicinska ekipa Srbije i potvrdila crne slutnje, pa je na teren morao da uđe Filip Mladenović. Utakmica je nastavljena, a Kostić je, sa suzama u očima, otišao na klupu. Upravo te suze svedočile su o njegovoj velikoj želji da pomogne našem timu i nemoći kada je shvatio da je, po svemu sudeći, prvenstvo za njega već završeno.

Iako vest nije zvanično potvrđena, čekaju se rezultati magnetne rezonance, jasno je da je reč o ozbiljnijoj ozledi. Potvrdio je to i selektor Stojković, rekavši da je u pitanju bol u spoljnjem delu kolena i da sve liči na problem s ligamentima. Čak i da povreda nije teže prirode, jasno je da će Filip morati da miruje tokom narednih dana, odnosno da praltično ni u tom slučaju neće moći da pkmogne saigračima u utakmicama sa Slovenijom (četvrtak, od 15 časova) i Danskom (sledeći utorak od 21).

Kostića je na izuzetan način zamenio Mladenović, pa je jasno da će upravo bek Panatinaikosa biti uz levu aut liniju i dva susreta koji nam slede. Na toj poziciji, u slučaju nužde, mogu da pomognu i Mijat gaćinović, odnosno Veljko Birmančević.

A. P.



„Novinar“ s Kosova pred eliminacijom

„Novinar“ Arlind Sadiku dospeo je u žižu, nakon što je, na, najblaže rečeno, sraman način provocirao navijače Srbije tokom susreta s Englezima. On je pokazivao dvoglavod orla rukama, okrenut ka tribini na kojoj su bile pristalice srpske selekcije. Zbog toga je FS Srbije uputio protestnu notu na adresu UEFA-e i provokator se našao pod istragom. Kako je potvrđeno, evropska Kuća fudbala istražuje sve relevatne činjenice vezane za nemili događaj i epilog bi mogao da usledi veoma brzo, odnosno da akreditacija bude oduzeta Sadikuu.

A. P.


Tadić: Poštujem Piksijevu odluku, ali...

Mnoge je i te kako iznenadila odluka selektora Dragana Stojkovića da u vatru, od početka utakmice s Englezima, ne pošalje kapitena Dušana Tadića. Piksi je takvo opredeljenje opravdao taktičkim zamislima i željom da mu Duća pomogne u drugom poluvremenu, svež i odmoran.

- Teško sam podneo selektorovu odluku – priznao je, po završetku susreta, sam Dušan Tadić. – Pričao sam s njim, imamo dobru komunikaciju, ali sam teško to prihvatio, jer se igralo protiv Engleske. Kapiten sam, lider i mislim da sam, bez lažne skromnosti, najbolji fudbaler ovog našeg tima. Naravno da mislim da sam treba da igram od početka, jer bih mogao mnogo više da uradim na terenu da je tako bilo. Ako selektor želi da Tadić igra 30 minuta, ja ću da igram, jer poštujem njegovu odluku. Idemo dalje, želimo da prođemo dalje i to nam je najbitnije. Imamo veliko zajedništvo u timu i učinićemo sve da ispunimo zacrtani cilj.

Odgovorio je, nedugo potom, i selektor.

- Nije dobro ako je to rekao – stav je Piksijev. – To je bila moja odluka, iz taktičkih razloga. Želeo sam ga svežeg u drugih 45 minuta i to je jedini razlog zbog kojeg sam tako postupio.

Obojica su, međutim, naglasili da je njihova međusobna komunikacija i odnos u najboljem redu i da neće biti nikakve bure u našem timu.

- Pričali smo normalno – još jednom se javio kapiten „orlova“. – Najspremniji sam igrač u ekipi i to sam selektoru rekao. Odgovorio mi je da misli da će biti zatvorena utakmica i da ću da uđem u nastavku i da je rešim. Desio se taj brzi gol protiivnika i žao mi je zbog svega, jer mislim da smo mogli da osvojimo barem bod, ako ne i sva tri. Englezi su nam se prosto nudili.

Ostaje nada da su se duhovi malo uzburkali, ali da to neće prouzrokovati neke nove verbalne sukobe i neslaganja. Cilj Srbije je jasan: želi u drugi krug, pa nam je potrebna Tadićeva lucidnost i znanje, naš kao i selektorova smirenost i fokusiranost na kreiranju željene igre.

A. Predojević

 

Autor:
Pošaljite komentar
(UŽIVO) SRBIJA PORAŽENA OD ENGLESKE NA STARTU EURA sa minimalnih 1:0 (FOTO: I VIDEO)

(UŽIVO) SRBIJA PORAŽENA OD ENGLESKE NA STARTU EURA sa minimalnih 1:0 (FOTO: I VIDEO)

16.06.2024. 20:23 22:55
PIKSI O TADIĆU: "Nije dobro ako je to rekao" (VIDEO)

PIKSI O TADIĆU: "Nije dobro ako je to rekao" (VIDEO)

17.06.2024. 00:10 00:14