overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МНОГИ ВЕЛИКИ АСОВИ ИГРАЈУ ПОСЛЕДЊИ ПУТ НА ЕП: Уживајте,  неће бити нове прилике

16.06.2024. 18:01 18:16
Пише:
Извор: Асови на заласку: Крос, Жирфу, Модрић, Нојер и Роналдо, фото: Printscreen

Време пролази, генерације се смењују, па ће тако љубитељи фудбала широм Европе и света на Еуру 2024 морати да се опросте од неких легендарних фудбалера.

Турнир у Немачкој, дакле, биће последње велико репрезентативно такмичење за неке од оних који су нас одушевљавали годинам уназад. Ипак, иако су одавно у позним играчким годинама, и на овом ЕП ће играти важну улогу у својим екипама, које су махом кандидати за завршницу.

Ево пет највећих имена која ће после ЕУРО отићи у репрезентативну пензију.

1. Тони Крос (Немачка)

Везиста Немачке Т­он­и Крос заувек ће да окачи копачке о клин, док  покушава да доведе "панцере" до титуле на домаћем терену. У ономе што се назива његовим "последњим плесом", то му је уједно и последња шанса да освоји тај трофеј, пошто је објавио да завршава каријеру. Овај 34-годишњак се већ повукао из репрезентације 2021. године, али је променио одлуку, након разговора са селектором Јулијаном Нагелсманом. Познат је по узвишеној креативности, визији и извођењу прекида, Крос је био део свемоћног немачког тима који је освојио Светско првенство 2014. и тима који је 2010. био трећи. Мало ко би замерио када би многима омиљени Немац звездану каријеру окончао бајковитим слављем у Берлину, 14. јула.

2. Оливије Жиру (Француска)

И један од најпотцењенијих нападача свих времена, Француз ­Оливи­је Жиру, окончаће репрезентативну каријеру након овогодишњег ЕП. Тиме ће се завршити његов 13-годишњи пут с националним тимом. Жиру, који је најбољи стрелац у историји Француске са 57 голова на 131 утакмици, одлучио је да се пензионише како би "направио простора за клинце". Овај 37-годишњак није постигао ниједан гол на путу Француске до титуле шампиона света 2018, мада је одиграо једну од кључних улога у систему Дидијеа Дешана. Четири године касније, у Катару је заблистао са четири гола, али је Француска поражена од Аргентине у финалу. Жиру је рекао да нема претерано одређена очекивања за минутажу на ЕП, али да се нада да ће на свом последњем репрезентативном такмичењу догурати далеко са новом генерацијом француских фудбалера.

3. Лука Модрић (Хрватска)

Рекордер Хрватске по броју наступа, Л­ука ­Модри­ћ, још једном предводи свој национални тим на ЕУРО. Биће му то вероватно последње велико такмичење у репрезентативној каријери. Дебитовао је на Мундијалу 2006, а сада је, као 38-годишњак, пред крајем каријере. Ипак, неће отићи у потпуну пензију, јер је креативни везиста недавно продужио с Реалом уговор на још једну сезону. У складу са годинама, полако се смањује и његов "икс-фактор" да утиче на исходе великих утакмица. Након историјског другог места на Мундијалу 2018. те трећег 2022, нема сумње да се Лука нада сензационалној титули у Немачкој за коначну круну блиставе каријере.

4. Мануел Нојер (Немачка)

Поред Кроса, на домаћем терену ће се од репрезентације Немачке опростити и легендарни голман Мануе­л ­Но­је­р (38). Овај чувар мреже није играо за национални тим од Мундијала 2022. и елиминације у групној фази. Несрећно је 193 сантиметара високи Немац сломио ногу на одмору после очајног СП у Катару и био ван терена скоро годину дана. Упркос свему је и даље први избор селектора Нагелсмана, али вероватно неће бранити на свакој утакмици на ЕП. Током његовог одсуства, мрежу је углавном чувао такође поуздани Марк-Андре тер Штеген, а Нагелсман ће морати да води рачуна и о такмичарској форми стартера, како Немци не би поново разочарали нацију.

5. Кристијано Роналдо (Португал)

Свакако највећа прича на овогодишњем Европском првенству биће опроштај једног од најбољих фудбалера свих времена од континенталног шампионата. Након што је добио позив селектора Роберта Мартинеза, Кристијано Роналдо ће шести поут играти на Еуру, што је запањујуће достигнуће овог 39-годишњег нападача, чији су атлетицизам и форма пркосили годинама и постављали стандарде. Иако је пред петом животном деценијом и игра у Саудијској Арабији, Кристијано је и даље важан играч за Португал. Волели га или не, морамо му одати поштовање и уживати у његовом последњем наступу на великој сцени.

Аутор:
Пошаљите коментар
СЕЛЕКТОР ХРВАТСКЕ ЗЛАТКО ДАЛИЋ: "Били смо немоћни"; КАПИТЕН ЛУКА МОДРИЋ РАЗОЧАРАН: "То је фудбал"

СЕЛЕКТОР ХРВАТСКЕ ЗЛАТКО ДАЛИЋ: "Били смо немоћни"; КАПИТЕН ЛУКА МОДРИЋ РАЗОЧАРАН: "То је фудбал"

15.06.2024. 21:27 21:31