Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MNOGI VELIKI ASOVI IGRAJU POSLEDNJI PUT NA EP: Uživajte,  neće biti nove prilike

16.06.2024. 18:01 18:16
Piše:
Izvor: Asovi na zalasku: Kros, Žirfu, Modrić, Nojer i Ronaldo, foto: Printscreen

Vreme prolazi, generacije se smenjuju, pa će tako ljubitelji fudbala širom Evrope i sveta na Euru 2024 morati da se oproste od nekih legendarnih fudbalera.

Turnir u Nemačkoj, dakle, biće poslednje veliko reprezentativno takmičenje za neke od onih koji su nas oduševljavali godinam unazad. Ipak, iako su odavno u poznim igračkim godinama, i na ovom EP će igrati važnu ulogu u svojim ekipama, koje su mahom kandidati za završnicu.

Evo pet najvećih imena koja će posle EURO otići u reprezentativnu penziju.

1. Toni Kros (Nemačka)

Vezista Nemačke T­on­i Kros zauvek će da okači kopačke o klin, dok  pokušava da dovede "pancere" do titule na domaćem terenu. U onome što se naziva njegovim "poslednjim plesom", to mu je ujedno i poslednja šansa da osvoji taj trofej, pošto je objavio da završava karijeru. Ovaj 34-godišnjak se već povukao iz reprezentacije 2021. godine, ali je promenio odluku, nakon razgovora sa selektorom Julijanom Nagelsmanom. Poznat je po uzvišenoj kreativnosti, viziji i izvođenju prekida, Kros je bio deo svemoćnog nemačkog tima koji je osvojio Svetsko prvenstvo 2014. i tima koji je 2010. bio treći. Malo ko bi zamerio kada bi mnogima omiljeni Nemac zvezdanu karijeru okončao bajkovitim slavljem u Berlinu, 14. jula.

2. Olivije Žiru (Francuska)

I jedan od najpotcenjenijih napadača svih vremena, Francuz ­Olivi­je Žiru, okončaće reprezentativnu karijeru nakon ovogodišnjeg EP. Time će se završiti njegov 13-godišnji put s nacionalnim timom. Žiru, koji je najbolji strelac u istoriji Francuske sa 57 golova na 131 utakmici, odlučio je da se penzioniše kako bi "napravio prostora za klince". Ovaj 37-godišnjak nije postigao nijedan gol na putu Francuske do titule šampiona sveta 2018, mada je odigrao jednu od ključnih uloga u sistemu Didijea Dešana. Četiri godine kasnije, u Kataru je zablistao sa četiri gola, ali je Francuska poražena od Argentine u finalu. Žiru je rekao da nema preterano određena očekivanja za minutažu na EP, ali da se nada da će na svom poslednjem reprezentativnom takmičenju dogurati daleko sa novom generacijom francuskih fudbalera.

3. Luka Modrić (Hrvatska)

Rekorder Hrvatske po broju nastupa, L­uka ­Modri­ć, još jednom predvodi svoj nacionalni tim na EURO. Biće mu to verovatno poslednje veliko takmičenje u reprezentativnoj karijeri. Debitovao je na Mundijalu 2006, a sada je, kao 38-godišnjak, pred krajem karijere. Ipak, neće otići u potpunu penziju, jer je kreativni vezista nedavno produžio s Realom ugovor na još jednu sezonu. U skladu sa godinama, polako se smanjuje i njegov "iks-faktor" da utiče na ishode velikih utakmica. Nakon istorijskog drugog mesta na Mundijalu 2018. te trećeg 2022, nema sumnje da se Luka nada senzacionalnoj tituli u Nemačkoj za konačnu krunu blistave karijere.

4. Manuel Nojer (Nemačka)

Pored Krosa, na domaćem terenu će se od reprezentacije Nemačke oprostiti i legendarni golman Manue­l ­No­je­r (38). Ovaj čuvar mreže nije igrao za nacionalni tim od Mundijala 2022. i eliminacije u grupnoj fazi. Nesrećno je 193 santimetara visoki Nemac slomio nogu na odmoru posle očajnog SP u Kataru i bio van terena skoro godinu dana. Uprkos svemu je i dalje prvi izbor selektora Nagelsmana, ali verovatno neće braniti na svakoj utakmici na EP. Tokom njegovog odsustva, mrežu je uglavnom čuvao takođe pouzdani Mark-Andre ter Štegen, a Nagelsman će morati da vodi računa i o takmičarskoj formi startera, kako Nemci ne bi ponovo razočarali naciju.

5. Kristijano Ronaldo (Portugal)

Svakako najveća priča na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu biće oproštaj jednog od najboljih fudbalera svih vremena od kontinentalnog šampionata. Nakon što je dobio poziv selektora Roberta Martineza, Kristijano Ronaldo će šesti pout igrati na Euru, što je zapanjujuće dostignuće ovog 39-godišnjeg napadača, čiji su atleticizam i forma prkosili godinama i postavljali standarde. Iako je pred petom životnom decenijom i igra u Saudijskoj Arabiji, Kristijano je i dalje važan igrač za Portugal. Voleli ga ili ne, moramo mu odati poštovanje i uživati u njegovom poslednjem nastupu na velikoj sceni.

Autor:
Pošaljite komentar
SELEKTOR HRVATSKE ZLATKO DALIĆ: "Bili smo nemoćni"; KAPITEN LUKA MODRIĆ RAZOČARAN: "To je fudbal"

SELEKTOR HRVATSKE ZLATKO DALIĆ: "Bili smo nemoćni"; KAPITEN LUKA MODRIĆ RAZOČARAN: "To je fudbal"

15.06.2024. 21:27 21:31