Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНСПЕКТОРИ У АКЦИЈИ Ево шта су све открили у шољици кафе; Да не поверујете шта се додаје у омиљени напитак

08.06.2024. 11:39 11:54
Пише:
Фото: ilustracija/pixabay

Пољопривредна инспекција спровела је опсежну контролу производа од кафе с циљем откривања превара и обмане потрошача. Инспектори су открили да један нерегистровани произвођач продаје пржени храстов жир под називом кафа.

На основу Закона о инспекцијском надзору и Закона о безбедности хране, овом произвођачу је забрањено обављање делатности и промет производа. "Субјекат је довео потрошаче у заблуду декларисањем производа као 'Шкап кафа – пржен храстов жир', док је кафа производ који се добија искључиво пржењем зрна кафе," саопштили су из Министарства пољопривреде.

Током инспекције, извршена је контрола у 123 објекта, укључујући 69 производних погона и 54 малопродајна објекта. Узето је 128 узорака пржене млевене кафе и мешавина, од којих су три узорка садржала сурогате кафе. У пет случајева декларација није била усаглашена, код пет субјеката није био успостављен функционалан систем безбедности, у два случаја хигијена је била на лошем нивоу, а у једном објекту није постојао упис у Централни регистар објеката.

Према Правилнику о квалитету кафе, на снази од јуна 2022. године, кафа може бити продавана само ако је направљена од млевеног зрна кафе, без примеса других сировина. Уколико производ садржи сурогате, то мора бити јасно означено на амбалажи, са процентуалним уделом сваке замене.

Потрошачи фокусирани на укус и цену, а не на састав

Национална организација потрошача Србије (НОПС) истиче да већина потрошача није свесна састава кафе и одлуку о куповини доноси на основу укуса или цене. Анкета НОПС-а показала је да 51 одсто испитаника не зна шта су сурогати у кафи, док 62 процената сматра да је укус најважнији критеријум за квалитет.

Државна ревизорска институција (ДРИ) у извештају о сврсисходности пословања "Безбедност хране у Србији" из фебруара, наводи да су највеће преваре потрошача везане за производе попут кафе, чоколаде, сокова, меда, сира, црног хлеба и ракије. ДРИ је препоручила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да се у законску регулативу уведе термин "преваре у вези са храном".

Lat.RT.rs

Пише:
Пошаљите коментар
СИГУРНО ПРАВИТЕ ОВЕ 3 ГРЕШКЕ И КАФА ВАМ ЈЕ ОСРЕДЊА Ево шта треба да радите да буде ВРХУНСКА

СИГУРНО ПРАВИТЕ ОВЕ 3 ГРЕШКЕ И КАФА ВАМ ЈЕ ОСРЕДЊА Ево шта треба да радите да буде ВРХУНСКА

05.06.2024. 10:39 10:57