clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОБЕЛЕЖАВА СЕ 5. ЈУНА Наша земља - наша будућност

05.06.2024. 12:01 12:58
Пише:
Фото: Архива Дневника

Светски дан заштите животне средине обележава се сваке године 5. јуна широм планете. Тај јединствен датум прилика је да се подсетимо да одговорност у опхођењу према природи лежи у сваком појединцу.

Циљ му је и да нас освести и подстакне да мењамо своје навике и будемо промена коју желимо да видимо у свету. Животна средина је угрожена на много начина, а кључно за предузимање ефикасних мера њене заштите огледа се у препознавању и разумевању тих претњи, стога се 5. јун може сматрати и као оријентир цивилизацији да су чиста и здрава животна средина од суштинске важности за будући опстанак људске врсте.

Светски дан заштите животне средине инициран је од стране Генералне скупшине Уједињених Нација 1973. године у Стокхолму, када се 113 држава изјаснило да постоји потреба међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Данас се 5. јун обележава у више од 150 земаља,  када се удружују владини и невладини сектори и друге организације, компаније, али и Уједињене нације са њиховим програмом (УНЕП – Унитед Натион Енвиронмент Programme), у јединственој мисији подизања свести о  кључним еколошким питањима. С тим у вези се на глобалном нивоу организују радионице, спроводе се кампање, еколошке акције и бројне друге активности.

На овај најзначајнији  међународни дан посвећен животној средини и њеној заштити, сваке године посебан фокус ставља се на одређену тему, а ове године, он је усмерен на обнављање земљишта, борбу против дезертификације и отпорност на сушу.


Зелени циљеви компаније НИС

У целом свету се на данашњи дан организују бројне активности за све узрасте и генерације о важности чувања и рационалне потрошње ресурса, па се тако и у нашој земљи скупом догађаја обележава овај глобално најзначајнији еколошки дан. 

У обележавању Светског дана заштите животне средине учествују и друштвено одговорне компаније, а један од најбољих примера је компанија НИС која већ годинама послује у складу са својом зеленом агендом. У циљу испуњења тих „зелених“ циљева, НИС делује у три основна правца: спроводи еколошке пројекте, реализује бизнис иницијативе које имају значајне еколошке бенефите и учествује у акцијама заштите животне средине. У НИС-у наводе да су им основни циљеви у области заштите животне средине усмерени на поштовање свих прописа који се односе на ваздух, воду и земљиште, односно на што мање генерисање, већи степен рециклаже и збрињавање насталог отпада, као и на очување биодиверзитета у подручјима пословања. У компанији су посвећени и смањењу утицаја на климатске промене, односно на смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

У циљу унапређења еколошке одговорности и пружања доприноса заштити животне средине,  Клуб волонтера компаније НИС традиционално организује акције поводом обележавања Светског дана заштите животне средине.  Ове године, као друштвено одговорна и еколошки фокусирана компанија, НИС  је тим поводом у сарадњи са Градском управом за заштиту животне средине града Новог Сада организовао еколошку акцију уређења Официрске плаже у Новом Саду. Иначе, Клуб волонтера НИС-а основан је још 2018. године и данас броји више од 1900 чланова који су до сада реализовали чак 78 акција, међу којима су и бројне еколошке акције попут чишћења Националног парка Фрушка гора и бројних других излетишта, уређења приобаља река Тамиш и Саве, пошумљавања паркова и оплемењивања бројних других зелених површина.


Такође, једна од претњи јесте и дефорестација, с обзиром на то да су претеране сече шума све чешћа појава данашњице. Према неким подацима, као последица крчења шума, порасле су емисије гасова са ефектом стаклене баште током 2022. године за шест одсто у поређењу са годином раније, што додатно утиче на климатске промене. На овај феномен надограђује се и глобално загревање, а још више забрињава то што крчењем не губимо само дрвеће, већ и биодиверзитет, јер се уклањањем стабала доводи до фрагментације и губитка станишта.

Према подацима Уједињених нација, деградација земљишта утиче на готово половину светске популације и представља претњу за 50 одсто глобалног БДП-а. Бројност и трајање сушних дана порасли су за 29 одсто од 2000. године, а изостанком хитне акције, суше би могле да погоде више од три четвртине светског становништва до 2050. године. У овој години се зато наглашава важност обнављања земљишта како би се супротставило дезертификацији и побољшала отпорност на сушу, те је и слоган Светског дана заштите животне средине 2024. „Наша земља. Наша будућност”.

Домаћин централног догађаја је Саудијска Арабија, која се суочава са озбиљним проблемима деградације земљишта. Они су предводници иницијатива попут „Сауди Греен Инитиативе ” и „Middle Еаст Греен Инитиативе,” које су узете као примери како национални и регионални напори могу допринети глобалним циљевима.

Колико је ургентно да се сви укључимо у спас планете говори и податак да смо на глобалном нивоу ове године ушли раније у еколошки дуг у односу на prеthodnu годину, па је тако и Србија 23. маја потрошила све своје природне залихе. А требало нам је чак месец и по дана мање у односу на лане да искористимо природне ресурсе које нам је планета произвела за ову годину.

У данашњем модерном друштву, често се чује реч одрживост, а тек када човек схвати да је ова планета резервисана за сав живи свет на њој, не само за људску врсту, и да се одрживост односи на рационално коришћење природе ради опстанка човечанства, тек тада ћемо у бити моћи да спознамо суштину одрживог развоја и остављања природе у аманет генерацијама које долазе. Одрживост и заштита животне средине су најхитнија питања са којима се модерно друштво суочава, а Светски дан заштите животне средине је аларм за све људе на планети без изузетака, који нас подсећа да смо сви одговорни, како појединци и корпорације, тако и владин сектор.

I.Bakmaz

Аутор:
Пошаљите коментар