clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕТАР ЈЕВРЕМОВИЋ ИЗ WIRELESS MEDIA GROUPA О ТРЕЋЕМ ТАЛАСУ ДИГИТАЛНОГ ОГЛАШАВАЊА Новац ће остајати у Србији, а неће ићи у џеповe Гугла и Мете

27.05.2024. 09:58 10:29
Пише:
Фото: Youtube printscreen / Pixabay.com

На панелу „Трећи талас дигиталног оглашавања: Покретање Ретаил Медиа мрежа у Јадранском региону” расправљало се о еволуцији ретаил медиа мрежа, које се с правом називају трећим таласом дигиталног оглашавања - након претраге и друштвених медија.

Модератор панела Петар Јевремовић, главни дигитални директор Wireless Медиа Гроупа, пружио је одговоре на питања како РМН отварају потпуно нове изворе прихода за трговце. Једно од питања које је заинтересовало маркетингаше јесте зашто су ретаил медиа (малопродајни медији) названи трећим таласом дигиталног оглашавања.

- У периоду до 2010. године доминантан начин оглашавања на интернету је био кроз оглашивачке производе које је креирала компанија Гугл, односно, оглашавање кроз Гугл претрагу и Гугл банере. То је био први талас дигиталног оглашавања. Поред Гугла, у периоду другог таласа од 2010. до 2020. године, доминантан начин оглашавања је био кроз друштвене мреже, попут Фејсбука, Инстаграма и слично. Данас се појављује ретаил медиа као концепт дигиталног оглашавања, и по предвиђањима, он ће у много краћем року достићи потрошњу на оглашавање који су prеthodno достигнути у прва два таласа – каже Јевремовић, истичући да је главна предност оваквог начина оглашавања то што долази као једна од главних алтернатива циљаном оглашавању.


Циљано оглашавање и колачићи

- Циљано оглашавање постоји данас кроз колачиће трећих страна, а од 2025. године постаће ствар прошлости, услед захтева регулатора да Гугл хром укине подршку за овај вид циљања у огласним кампањама- каже Јевремовић. - Поред тога што доноси конкурентну прецизност и релевантност, оглашавање кроз ретаил медиа ће поштовати приватност корисника јер ће се базирати искључиво на подацима прве стране који су прикупљени уз сагласност корисника.


На питање шта за Србију може да значи формирање малопродајних медија оглашивачких мрежа, Јевремовић одговара да данас преко 70 одсто буџета за онлајн оглашавање у Србији заврши у седиштима компанија Гугл и Мета.

Преко 70 одсто буџета за онлајн оглашавање у Србији заврши у седиштима компанија Гугл и Мета

- У питању су десетине милиона евра на годишњем нивоу. Уз помоћ Ретаил Медиа Networka, потрошња на оглашавање ће у великој мери остати у Србији, чиме се штити локална економија и утиче на даљи локални развој ове индустрије – истиче Јевремовић и додаје: - Поред тога што је прави тренутак за покретање оваквих иницијатива, закључак је да постоји знање, разумевање и заједничка жеља заједнице да се оглашивачка индустрија унапреди кроз партнерства и креирање Ретаил Медиа система оглашавања, који ће брендовима донети боље перформансе њихових огласних кампања. ИАБ Србија ускоро покреће иницијативу формирања локалног Ретаил Медиа комитета, па овом приликом упућујемо позив компанијама и релевантним учесницима да постану део чланства у ИАБ Сербиа и учествују у раду ове организације – порука је директора Wireless Медиа Гроупа.

Ивана Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЗНА ЛИ ГУГЛ О НАМА ВИШЕ НЕГО ШТО СМО МИСЛИЛИ? Ево како можете да сазнате који се све подаци прикупљају о вама МОЖЕТЕ ИХ НАЋИ ОВДЕ (ВИДЕО)

ЗНА ЛИ ГУГЛ О НАМА ВИШЕ НЕГО ШТО СМО МИСЛИЛИ? Ево како можете да сазнате који се све подаци прикупљају о вама МОЖЕТЕ ИХ НАЋИ ОВДЕ (ВИДЕО)

11.05.2024. 20:50 20:55
ГУГЛ ПРЕСЕКАО: Ово ће бити СТРОГО ЗАБРАЊЕНО, а профили СУСПЕНДОВАНИ БЕЗ УПОЗОРЕЊА! Ускоро нова правила СТРОЖИЈА НЕГО ИКАД

ГУГЛ ПРЕСЕКАО: Ово ће бити СТРОГО ЗАБРАЊЕНО, а профили СУСПЕНДОВАНИ БЕЗ УПОЗОРЕЊА! Ускоро нова правила СТРОЖИЈА НЕГО ИКАД

07.05.2024. 12:47 12:55
ДНЕВНИК ИСТРАЖУЈЕ: ШТА АКО ГУГЛ ПОГРЕШИ Извињавамо се много се извињавамо

ДНЕВНИК ИСТРАЖУЈЕ: ШТА АКО ГУГЛ ПОГРЕШИ Извињавамо се много се извињавамо

25.04.2024. 17:41 18:00