light rain
17°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ИСПЛАТИЛА СЕ ВИШЕГОДИШЊА УЛАГАЊА У БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ Сигурнија и опуштенија вожња на два точка 300 КИЛОМЕТАРА КРОЗ НОВИ САД

23.05.2024. 09:23 10:58
Пише:
Фото: Дневник

За Нови Сад је још у доба СФРЈ важило да је град бициклиста. Иако у бициклистичку инфраструктуру дуго није било већих улагања, па је вожња двоточкаша на неким местима подсећала на планински бициклизам, последњих десетак година видни су помаци.

Град већ неколико година субвенционише куповину бицикала, обновљене су стазе у неким квартовима, а почела је и градња нових. Такође, не би требало заборавити ни изградњу стаза које су део међународног бициклистичког коридора кроз Србију ЕуроВело6, од Атлантика до Црног мора.

У току је градња прве деонице бициклистичк стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј, а вредност те инвестиције је око 213,6 милиона динара (213.627.987). То подразумева део стазе од Новог Сада до моста на каналу Дунав-Тиса-Дунав, ка Ирмову дужине 9,6 километара. Радови ће, како је најављено, бити завршени до средина марта наредне године. 

20,2 километра бициклистичка стаза од Новог Сада до Ченеја 

- У коначној реализацији, у наредном периоду, Нови Сад ће имати бицилистичку стазу ка Ченеју укупне дужине 20,2 километра - истичу из кабинета градоначелника Новог Сада Милан Ђурића.. - Ова инвестиција је изузетно значајна јер представља обилазницу међународне ЕуроВело 6 руте. ЕуроВело је бициклистичка мрежа састављена од 15 дугих рута које покривају и повезују читав европски континент. Бициклистичка рута ЕуроВело 6 креће из Француске, а завршава се у Румунији, на обали Црног мора. Њена укупна дужина је око 3.700 километара, а у Србији траса следи ток Дунава, те је позната и под именом „Дунавска бициклистичка рута“.

Нови Сад тренутно има бициклистичке стазе укупне дужине више од 140 километара. Од 2012. године изграђено је 70 километара бициклистичких стаза и реконструисано 13 километара (Милан Ђурић)

Мрежа бициклистичких стаза, која повезује насељена места на територији Новог Сада, као обилазница ЕуроВело 6 руте, омогућиће циклотуристима приступ бројним знаменитостима у граду али и у приградским насељима. 

Како истичу градски челници кроз афирмацију и стварање услова за развој циклотуризма, подстицање бржег и једноставнијег krеtawa људи, развој спорта и еко-туризма, повећава атрактивности и конкурентност туристичке понуде и укупан економски развој региона.

Гради се део стазе од Новог Сада до моста на каналу Дунав-Тиса-Дунав, ка Ирмову дужине 9,6 километара

У свету је све популарнији циклотуризам, а урбанисти предвиђају нове бициклистичке стазе. 

- Четврти мост у продужетку Булевара Европе имаће обостране двосмерне бициклистичке стазе, које ће бити повезане с оном од Бегеча до Новог Сада, која је део Еуровело 6 руте. То је заправо бициклистичка стаза која иде од Бегеча до Новог Сада и даље преко канала за Каћ- рекао је за наш лист директор ЈП „Урбанизам” Душан Миладиновић. Она повезује, преко моста, бициклистичку стазу на месту некадашње пруге од Петроварадина до Беочина и даље ће се гранати према Сремским Карловцима, преко Буковца. Стазе би могле да иду с обе стране Буковца и даље према Стражилову, а да се преко Стражилова повежу са Сремским Карловцима и одатле према осталим местима - Инђија, Стара Пазова итд.  За сада у граду има неких 100 километара бициклистичкјих стаза и планирано је да их буде више од 300 километара. 

Бициклистичка рута ЕуроВело 6 креће из Француске, а завршава се у Румунији, на обали Црног мора. Њена дужина је око 3.700 километара, а у Србији траса следи ток Дунава

Када је реч о развоју бициклистичке инфраструктуре ту је и стаза Нови Сад – Бегеч, која припада једном од три бициклистичка коридора кроз Србију. Трећа фаза радова обухватала је деоницу дужине око 10,6 километара, од Улице Симе Матавуља на Телепу до Дунавске у Футогу, а та инвестиција вредна  170,5 (170.511.542) милиона динара реализована је као заједничко ulagawе Града и Покрајине.

 


Да бицикл буде један од симбола града

- Први град смо у Србији који је покренуо акцију подршке грађанима за куповину бицикла као еколошки пожељног превозног средства. Развој мреже бициклистичких стаза које повезују насељена места на територији Града Новог Сада је од изузетног значаја јер, поред повезивања насељених, представљају и обилазницу међународне ЕуроВело 6 руте која представља и део Националне бициклистичке руте. Коришћење бицикла, поред доприноса побољшању квалитета ваздуха због смањења употребе аутомобила, представља и значајан аспект здравог животног стила. Жеља нам је да бицикли у све већој мери замене коришћење аутомобила и да постану један од симбола Града Новог Сада - изјавио је први човек Новог Сада.


 

Најављена је и изградња бициклистичке стазе од Петроварадина до Беочина. То ће омогућити безбедније кретање пешака и бициклиста. 

Градоначелник Милан Ђурић подсећа на то да је Нови Сад први град у Србији који је увео субвенције за куповину бицикала, те да је од 2021. године издвојено 38 милиона динара за то. Ове године је за куповину двоточкаша издвојено 20 милиона, а Новосађани су добијали по 12.000 динара. 

Стазе би могле да иду с обе стране Буковца и даље према Стражилову, а да се преко Стражилова повежу са Сремским Карловцима и одатле према осталим местима - Инђија, Стара Пазова  и даље (Душан Миладиновић)

- Нови Сад тренутно има бициклистичке стазе укупне дужине више од 140 километара - рекао је пролетос у изјави за медије градоначелник Милан Ђурић. - Од 2012. године изграђено је укупно 70 километара бициклистичких стаза и реконструисано 15 километара. 

Градиће се пешачко-бициклистички мост

Ускоро ћемо имати и пешачко-бициклистички мост који ће се градити на стубовима некадашњег моста Франца Јозефа. Овај мост биће на рути Петроварадин-Беочин који ће такође допринети свести о вожењу бицикла- закључио је он. Мост ће са  сремске стране водити у тунел испод нивоа саме тврђаве, дугачак је 450 метара, широк 12 метара, а из града ће му се приступати са локације смештене на раскршћу Булевара цара Лазара са Кејом жртава рације и Сунчаним кејом. Са петроварадинске стране мост ће прећи преко Дунавског бедема и „ући“ у тунел који ће водити до лифта. Мост и тунел биће у потпуности проходни за пешаке и бициклисте, док ће у делу тунела бити смештен и промотивно-изложбени простор посвећен историји Петроварадинске тврђаве.

Бициклистичка стаза ће од пешачких стаза бити одвојена баријерама, како би се осигурало да се стазе користе за своју намену. Из тунела ће Новосађани и њихови гости лифтом моћи да се превезу до платоа на Петроварадинској тврђави, а такође ће им бити доступно и степениште.

На Дунаву не постоји ниједан пешачко-бициклистички мост који је наменски рађен за то, те ће Нови Сад бити први град који ће га имати

Пешачке стазе биће широке шест метара, а бициклистичка три метра. Оне ће бити одвојене баријерама, како би се осигурало да се стазе користе за своју намену.

- На Дунаву не постоји ниједан пешачко-бициклистички мост који је наменски рађен за то, те  ће Нови Сад бити први град који ће га имати.  - Нови Сад ће први имати пешачко-бициклистички мост. Изузетно је захтеван, јер морају да се измештају са градске стране инсталације топлане, канализациона мрежа. Биће туристичка атракција, јер ће Подграђе Петроварадина моћи да пређе на пешачку зону, са кафићима, ресторанима, хостелима - истиче Ђурић.

 

Јована Вукашиновић

Фото: „Дневник”

Аутор:
Пошаљите коментар
ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА НОВОСАЂАНЕ Нови круг субвенција за бицикле! Град у обезбедио 12.000 динара за НАБАВКУ НОВОГ ДВОТОЧАКАША, а ово су УСЛОВИ КОНКУРСА (ФОТО)

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА НОВОСАЂАНЕ Нови круг субвенција за бицикле! Град у обезбедио 12.000 динара за НАБАВКУ НОВОГ ДВОТОЧАКАША, а ово су УСЛОВИ КОНКУРСА (ФОТО)

09.05.2024. 16:10 16:17
ИЗМЕЂУ ПЕТРОВАРАДИНА И БЕОЧИНА НЕЋЕ БИТИ САМО БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА Еколошко повезивање насеља зеленим коридором уз десну обалу Дунава

ИЗМЕЂУ ПЕТРОВАРАДИНА И БЕОЧИНА НЕЋЕ БИТИ САМО БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА Еколошко повезивање насеља зеленим коридором уз десну обалу Дунава

05.03.2024. 10:55 11:09