light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕМА ДНЕВНИКА: УЛАГАЊЕ У ЗДРАВСТВО ПРИОРИТЕТ ПОСЛЕДЊИХ 12 ГОДИНА Квалитетно лечење омогућено свим Новосађанима

21.05.2024. 10:35 11:27
Пише:
Извор: Дневник

Нови домови задравља, зграда Хитне помоћи, реконструкције објеката здравствених установа широм града и у приградским местима, бесплатни преветнтивни прегледи, резултат је великих улагања у здравство за 12 година колико је Српска напредна странка на власти у Новом Саду.

Захваљујући залагању prеthodnog градоначелника, садашњег премијера,  Милоша Вучевића и актуелног градоначелника Милана Ђурића  улагање у здравство, као једну од најважнијих области за грађане,  је било  значајан део градског буџета. Па, кренимо редом, 2012. године је завршен и пуштен у рад здравствени објекат у Футогу када је завршена је II фаза изградње и комплетно је опремаљен. Изграђена је и опремљена нова зграда Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад са савременим Диспечерским центром за пријем позива и праћење возила, гаражом за смештај свих возила и опремом и алатом за одржавање возног парка. Овај пројекат је урађен заједно са АП Војводином и пуштен је у рад 2018. године.  

Изграђен је  и опремљен Дом здравља  у Адицама који је пуштен у рад 2022. године. Ту су службе здравствене заштите за општу популацију, здравствствене заштите деце, жена, стоматолошке здравствене заштите, патронаже и лабораторијске дијагностике. Нови објекат је добило и Видовданско насеље  којем гравитирају и житељи Слане баре и Клисе.

2,4 милијарде динара уложено од 2012. до 2023. године

Завршена је доградња Завода за здравствену заштиту студената Нови Сад. Обезбеђени су услови за надоградњу поткровља којим. Надограђени простор стављен је у функцију 2013. године. Урађена је и реконструкција здравственог објекта у Васе Стајића намењеног здравственој заштити деце. Реконструисани здравствени објекат пуштен је у рад 2016. године.

Комплетно је обновљен и опремљен здравствени објекат у Алмашкој у којем је смештен Градски центар за унапређење репродуктивног здравља, као и набавка возила за потребе Службе патронаже. Извршена је набавка намештаја, медицинско-техничке и рачунарске опреме и набављена два возила за потребе Службе патронаже. Реконструкција и адаптација извршена је заједнички из средстава буџета Града и РС. У објекту је организован рад Школе за труднице, Саветовалишта за дојење, Ординације јувелирне гинекологије, Школе за баке и деке и рад психолога, педагога и патронаже, а објекат је пуштен у рад 2019. године. 

Планом развоја Града Новог Сада за период 2023-2030. године, планирано је финансирање дефицитарних специјализација, као и запошљавање здравствених радника 

Један од три највећа објекта у Граду Дом здравља на Лиману 4 комплетно је реконструисан и опремљен заједничким средствима са Града и Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС. Већина опреме у овом објекту зановљена је савременом медицинском опремом. Реконструисани објекат пуштен је у рад 2021. године, а са опремањем овог објекта и даље се наставља.  Град Нови Сад, у сарадњи са Републиком Србијом, омогућио је изградњу и пуштање у рад Ковид болнице на Мишелуку. 

 


Да ли ће Нови Сад добити градску болницу

Законом о здравственој заштити уређено је да се здравствене установе у јавној својини оснивају у складу са законом и Уредбом о плану мреже здравствених установа. 

Као и prеthodni Закон о здравственој заштити, и нови Закон предвиђа да Општу болницу, која према закону обавља здравствену делатност на секундарном нивоу здравствене заштите, на територији аутономне покрајине – оснива аутономна покрајина.

Иако Град нема надлежност за оснивање опште болнице учинићемо све да у сарадњи са Покрајином и Републиком, заједничким снагама реализујемо овај пројекат који има велики значај како за грађане Новог Сада, тако и за здравствени систем у нашем граду.


 

У плану је реконструкција и опремање здравственог објекта на Бистрици, у Змај Огњена Вука,„Булевара” те доградња Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине

Укупна улагања за период 2012-2023. година са позиције Градске управе за здравство износила су 2,4 милијарде динара. Од 2012. - 2019. године улагано је у здравствене установе чији је Град био оснивач, односно Дом здравља „Нови Сад” , Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад, Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад, Завод за здравствену заштиту радника Нови Сад и Апотекарске установе Нови Сад. Од 2019. године, када је установе примарне здравствене заштите (осим Апотекарске установе Нови Сад) преузела Аутономна покрајина Војводина, Град је наставио са улагањима у здравствене установе чији је оснивач био до тад, у погледу опреме и других неопходних средстава за рад и у погледу простора, у вези са израдом техничке документације и инвестиционим радовима и изградњом објеката у јавној својини Града Новог Сада, како би својим грађанима омогућио виши квалитет, бољу доступност и приступачност здравствене заштите. Планом развоја Града Новог Сада за период 2023-2030. године, планирано је финансирање дефицитарних специјализација, као и запошљавање здравствених радника и здравствених сарадника, који су изнад норматива, односно стандарда прописаних законима којима се уређује здравствена заштита и здравствено осигурање, с акцентом на примарну здравствену заштиту.


Подстицај родитељству, здравој храни...

Поред наведеног, обезбеђују се средства и за активности у оквиру Мера за унапређење подршке подстицајном родитељству и раном развоју деце. Од 2022. године уведено је програмско финансирање контроле нутритивне вредности и здравствене безбедности хране и чистоће брисева површина и руку запослених у објектима у којима је организована исхрана специфичних категорија становништва у Граду Новом Саду и процене ризика по здравље, а осим узорковања, у оквиру Програма извршена је и евалуација кадровских, инфраструктурних и организационих капацитета кухиња основних школа на територији Града Новог Сада. Поред наведеног, у оквиру Програма у току је израда „Стандарда исхране“ (ИИ део), што подразумева израду стратешког документа који ће допринети креирању и практичној реализацији политике здраве исхране у основним школама на територији Града Новог Сада.  


 

Грађани се највише жале да нема довољно офтамолога те на прегледе морају ићи приватно. У Дому здравља „Нови Сад” тренутно има четири офталмолога, а иако су била расписана два конкурса, нико није конкурисао. Као и за друге дефицитарне специјалности, обавеза је Републике да обезбеди кадровски норматив, док је могућност јединице локалне самоуправе обезбеђивање кадрова који су виши од норматива, односно стандарда прописаних законом и подзаконским актима Листе чекања  се разликују у зависности од одељења, односно специјалности, код неких се листе не смањују.  Решење дефицита кадра мора бити свеобухватно на релацији Министарство здравља - Републички фонд за здравствено осигурање, истичу у градској власти.

Једини у Србији

Нови Сад је једина локална самоуправа у Србији која је две године заредом обезбеђивала средства за бесплатну вакцинацију деце, узраста од 12 до 18 година против ХПВ инфекција, у периоду када је цена вакцине била таква да није свима доступна. То је био наш конкретан одговор у  борби против рака грлића материце и решење за најчешћи узрок смрти код жена. Нови Сад је послужио као пример добре праксе, па је данас пацијентима широм Србије омогућено да о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање приме најсавременију деветовалентну вакцину.

У континуитету се спроводе програми у оквиру друштвене бриге за јавно здравље које путем пројеката реализују удружења и здравствене установе и то из области превенције хроничних незаразних болести, пронаталитетне популационе политике, превенције злоупотребе дрога и јавног здравља којима се доприноси промоцији здравља и превенцији болести. 

Екипа „Дневника”

Фото: „Дневник”

Аутор:
Пошаљите коментар
Скупштина Војводине усвојила буџет: У каси новац за здравство, путеве, нове школе, фабрике воде...

Скупштина Војводине усвојила буџет: У каси новац за здравство, путеве, нове школе, фабрике воде...

22.12.2022. 19:23 19:27
Министар Лончар са руководством свих здравствених установа у Србији ДРЖАВНО ЗДРАВСТВО НЕ СМЕ ДА ПРОПАДА

Министар Лончар са руководством свих здравствених установа у Србији ДРЖАВНО ЗДРАВСТВО НЕ СМЕ ДА ПРОПАДА

11.05.2024. 13:39 13:44