Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA DNEVNIKA: ULAGANJE U ZDRAVSTVO PRIORITET POSLEDNJIH 12 GODINA Kvalitetno lečenje omogućeno svim Novosađanima

21.05.2024. 10:35 11:27
Piše:
Izvor: Dnevnik

Novi domovi zadravlja, zgrada Hitne pomoći, rekonstrukcije objekata zdravstvenih ustanova širom grada i u prigradskim mestima, besplatni prevetntivni pregledi, rezultat je velikih ulaganja u zdravstvo za 12 godina koliko je Srpska napredna stranka na vlasti u Novom Sadu.

Zahvaljujući zalaganju prethodnog gradonačelnika, sadašnjeg premijera,  Miloša Vučevića i aktuelnog gradonačelnika Milana Đurića  ulaganje u zdravstvo, kao jednu od najvažnijih oblasti za građane,  je bilo  značajan deo gradskog budžeta. Pa, krenimo redom, 2012. godine je završen i pušten u rad zdravstveni objekat u Futogu kada je završena je II faza izgradnje i kompletno je opremaljen. Izgrađena je i opremljena nova zgrada Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad sa savremenim Dispečerskim centrom za prijem poziva i praćenje vozila, garažom za smeštaj svih vozila i opremom i alatom za održavanje voznog parka. Ovaj projekat je urađen zajedno sa AP Vojvodinom i pušten je u rad 2018. godine.  

Izgrađen je  i opremljen Dom zdravlja  u Adicama koji je pušten u rad 2022. godine. Tu su službe zdravstvene zaštite za opštu populaciju, zdravstvstvene zaštite dece, žena, stomatološke zdravstvene zaštite, patronaže i laboratorijske dijagnostike. Novi objekat je dobilo i Vidovdansko naselje  kojem gravitiraju i žitelji Slane bare i Klise.

2,4 milijarde dinara uloženo od 2012. do 2023. godine

Završena je dogradnja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad. Obezbeđeni su uslovi za nadogradnju potkrovlja kojim. Nadograđeni prostor stavljen je u funkciju 2013. godine. Urađena je i rekonstrukcija zdravstvenog objekta u Vase Stajića namenjenog zdravstvenoj zaštiti dece. Rekonstruisani zdravstveni objekat pušten je u rad 2016. godine.

Kompletno je obnovljen i opremljen zdravstveni objekat u Almaškoj u kojem je smešten Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja, kao i nabavka vozila za potrebe Službe patronaže. Izvršena je nabavka nameštaja, medicinsko-tehničke i računarske opreme i nabavljena dva vozila za potrebe Službe patronaže. Rekonstrukcija i adaptacija izvršena je zajednički iz sredstava budžeta Grada i RS. U objektu je organizovan rad Škole za trudnice, Savetovališta za dojenje, Ordinacije juvelirne ginekologije, Škole za bake i deke i rad psihologa, pedagoga i patronaže, a objekat je pušten u rad 2019. godine. 

Planom razvoja Grada Novog Sada za period 2023-2030. godine, planirano je finansiranje deficitarnih specijalizacija, kao i zapošljavanje zdravstvenih radnika 

Jedan od tri najveća objekta u Gradu Dom zdravlja na Limanu 4 kompletno je rekonstruisan i opremljen zajedničkim sredstvima sa Grada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS. Većina opreme u ovom objektu zanovljena je savremenom medicinskom opremom. Rekonstruisani objekat pušten je u rad 2021. godine, a sa opremanjem ovog objekta i dalje se nastavlja.  Grad Novi Sad, u saradnji sa Republikom Srbijom, omogućio je izgradnju i puštanje u rad Kovid bolnice na Mišeluku. 

 


Da li će Novi Sad dobiti gradsku bolnicu

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti uređeno je da se zdravstvene ustanove u javnoj svojini osnivaju u skladu sa zakonom i Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova. 

Kao i prethodni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, i novi Zakon predviđa da Opštu bolnicu, koja prema zakonu obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, na teritoriji autonomne pokrajine – osniva autonomna pokrajina.

Iako Grad nema nadležnost za osnivanje opšte bolnice učinićemo sve da u saradnji sa Pokrajinom i Republikom, zajedničkim snagama realizujemo ovaj projekat koji ima veliki značaj kako za građane Novog Sada, tako i za zdravstveni sistem u našem gradu.


 

U planu je rekonstrukcija i opremanje zdravstvenog objekta na Bistrici, u Zmaj Ognjena Vuka,„Bulevara” te dogradnja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine

Ukupna ulaganja za period 2012-2023. godina sa pozicije Gradske uprave za zdravstvo iznosila su 2,4 milijarde dinara. Od 2012. - 2019. godine ulagano je u zdravstvene ustanove čiji je Grad bio osnivač, odnosno Dom zdravlja „Novi Sad” , Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad i Apotekarske ustanove Novi Sad. Od 2019. godine, kada je ustanove primarne zdravstvene zaštite (osim Apotekarske ustanove Novi Sad) preuzela Autonomna pokrajina Vojvodina, Grad je nastavio sa ulaganjima u zdravstvene ustanove čiji je osnivač bio do tad, u pogledu opreme i drugih neophodnih sredstava za rad i u pogledu prostora, u vezi sa izradom tehničke dokumentacije i investicionim radovima i izgradnjom objekata u javnoj svojini Grada Novog Sada, kako bi svojim građanima omogućio viši kvalitet, bolju dostupnost i pristupačnost zdravstvene zaštite. Planom razvoja Grada Novog Sada za period 2023-2030. godine, planirano je finansiranje deficitarnih specijalizacija, kao i zapošljavanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, koji su iznad normativa, odnosno standarda propisanih zakonima kojima se uređuje zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje, s akcentom na primarnu zdravstvenu zaštitu.


Podsticaj roditeljstvu, zdravoj hrani...

Pored navedenog, obezbeđuju se sredstva i za aktivnosti u okviru Mera za unapređenje podrške podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju dece. Od 2022. godine uvedeno je programsko finansiranje kontrole nutritivne vrednosti i zdravstvene bezbednosti hrane i čistoće briseva površina i ruku zaposlenih u objektima u kojima je organizovana ishrana specifičnih kategorija stanovništva u Gradu Novom Sadu i procene rizika po zdravlje, a osim uzorkovanja, u okviru Programa izvršena je i evaluacija kadrovskih, infrastrukturnih i organizacionih kapaciteta kuhinja osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada. Pored navedenog, u okviru Programa u toku je izrada „Standarda ishrane“ (II deo), što podrazumeva izradu strateškog dokumenta koji će doprineti kreiranju i praktičnoj realizaciji politike zdrave ishrane u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada.  


 

Građani se najviše žale da nema dovoljno oftamologa te na preglede moraju ići privatno. U Domu zdravlja „Novi Sad” trenutno ima četiri oftalmologa, a iako su bila raspisana dva konkursa, niko nije konkurisao. Kao i za druge deficitarne specijalnosti, obaveza je Republike da obezbedi kadrovski normativ, dok je mogućnost jedinice lokalne samouprave obezbeđivanje kadrova koji su viši od normativa, odnosno standarda propisanih zakonom i podzakonskim aktima Liste čekanja  se razlikuju u zavisnosti od odeljenja, odnosno specijalnosti, kod nekih se liste ne smanjuju.  Rešenje deficita kadra mora biti sveobuhvatno na relaciji Ministarstvo zdravlja - Republički fond za zdravstveno osiguranje, ističu u gradskoj vlasti.

Jedini u Srbiji

Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je dve godine zaredom obezbeđivala sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija, u periodu kada je cena vakcine bila takva da nije svima dostupna. To je bio naš konkretan odgovor u  borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena. Novi Sad je poslužio kao primer dobre prakse, pa je danas pacijentima širom Srbije omogućeno da o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prime najsavremeniju devetovalentnu vakcinu.

U kontinuitetu se sprovode programi u okviru društvene brige za javno zdravlje koje putem projekata realizuju udruženja i zdravstvene ustanove i to iz oblasti prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, pronatalitetne populacione politike, prevencije zloupotrebe droga i javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti. 

Ekipa „Dnevnika”

Foto: „Dnevnik”

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine usvojila budžet: U kasi novac za zdravstvo, puteve, nove škole, fabrike vode...

Skupština Vojvodine usvojila budžet: U kasi novac za zdravstvo, puteve, nove škole, fabrike vode...

22.12.2022. 19:23 19:27
Ministar Lončar sa rukovodstvom svih zdravstvenih ustanova u Srbiji DRŽAVNO ZDRAVSTVO NE SME DA PROPADA

Ministar Lončar sa rukovodstvom svih zdravstvenih ustanova u Srbiji DRŽAVNO ZDRAVSTVO NE SME DA PROPADA

11.05.2024. 13:39 13:44