overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАВРШНЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ПУШТАЊЕ У РАД ФАБРИКЕ ВОДЕ У КИКИНДИ Биће чесмовача добра за пиће

15.05.2024. 10:48 11:12
Пише:
Извор: Град Кикинда

КИКИНДА: Кикинђани ће ускоро моћи из славина у својим домаћинствима безбедно да користе воду за пиће, јер су завршене припреме пред пуштање у рад фабрике воде.

Најављено је да ће до 23. маја бити завршено испирање система водоводне мреже које спроводи Јавно предузеће ,,Кикинда“. 

Реч је о капиталном пројекту вредном око 11,5 милиона евра, а новац су обезбедили Град Кикинда, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и KfW банка.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач је за „Дневник” појаснио да је фабрика воде, која је изграђена по европским стандардима, у фази пробног рада и тестира се имплементирана технологија, као ида је у току испирање  во­доводног система, што представља последњу фазу пред пуштање фабрике у рад.

Израдњом постројења за прераду пијаће воде, вредном више од 11 милиона евра, Кикинђани ће коначно добити потпуно исправну воду за пиће, што је био један од главних приоритета наших дугорочних планова (Никола Лукач)

- Мало је рећи да смо поносни на чињеницу да је вишедеценијски проблем становника Кикинде на самом прагу решења. Израдњом постројења за прераду пијаће воде, једним од највећих пројеката у нашем граду, вредном више од 11 милиона евра, средствима Владе Србије и KfW банке, Кикинђани ће коначно добити потпуно исправну воду за пиће, што је био један од главних приоритета наших дугорочних планова – нагласио је Лукач додавши да је за тај град у Банату фабрика воде била најважнији и највећи пројекат у последњих неколико деценија који ће добити свој епилог.

- Осим тога, почиње изградња мини постројења за прераду пијаће воде у селима Наково, Банатско Велико Село, Иђош и Мокрин, за шта су и обезбеђена средства, припремљена је и комплетна пројектна документација за преостала села, а што ће се радити у наредној години, чиме ћемо заокружили целокупан систем, од велике важности за сваког грађанина.

Водоводна мрежа, дуга око 150 километара је осавремењена и замењене су инсталације, што је било од велике важности, осим изградње постројења. Како наводе из локалне самоуправе, циљ је да се заврше пројекти за осталих пет села и да у овој години аплицирају за изградњу преосталих постројења како би у наредне две или три године на целој територији Града Кикинде имали здраву воду за пиће. 

 


Могући замућење и појачан мирис

Како је указао в.д. директор ЈП ,,Кикинда“ Чедо Гверо, грађани могу да очекују појачан мирис и измену боје воде у својим домаћинствима у наредних десет дана. 

- Колцентар ће бити на располагању, у случају неке преке потребе, да се изађе на терен, иако смо на нашем постројењу добили жељене резултате – рекао је Гверо.

Из ЈП ,,Кикинда“ су замолили грађане да уколико осете појачан мирис хлора или примете замућење воде на точећим местима у свом домаћинству, испусте одређену количину воде пре употребе како би се извршило испирање кућне инсталације. За додатне информације могу позвати колцентар на телефоне 0230/ 422-760 и 062/8844888.


 

Докторка Сања Брусин Белош из Завода за јавно здравље Кикинде рекла је да третман обухвата темељну дезинфекцију воде хлор-диоксидом које је јаче средство у односу на оно које се користи у водоводу.

- У зависности од старости индивидуалних инсталација водоводне мреже могуће је да ће се појавити замућење или чак појава одређених честица – казала је др Сања Брусин Белош. - Грађани треба да испусте неколико минута одређену количину воде из кућног водоводног система и тек онда да је употребљавају. Завод за јавно здравље ће четири или пет пута обављати контроле током трајања тог поступка, јер је законска обавеза да се пре пуштања пречишћене воде у дистрибутивни систем ураде све анализе како би се доказало да је вода хигијенски и хемијски исправна и као таква употребљива за пиће. 

С. Ковач

 
Аутор:
Пошаљите коментар
МОЈА КИКИНДА, ОТКРИЈМО ГДЕ ЖИВИМО На деветом КВИЗУ ЗНАЊА се надметало 15 школа! Ево коме је припало ПРВО МЕСТО и које су НАГРАДЕ освојили (ФОТО)

МОЈА КИКИНДА, ОТКРИЈМО ГДЕ ЖИВИМО На деветом КВИЗУ ЗНАЊА се надметало 15 школа! Ево коме је припало ПРВО МЕСТО и које су НАГРАДЕ освојили (ФОТО)

09.12.2023. 04:20 23:22
Кикинда добија модерну пијацу и фабрику воде 

Кикинда добија модерну пијацу и фабрику воде 

02.02.2021. 11:08 11:11