Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAVRŠNE PRIPREME ZA PUŠTANJE U RAD FABRIKE VODE U KIKINDI Biće česmovača dobra za piće

15.05.2024. 10:48 11:12
Piše:
Izvor: Grad Kikinda

KIKINDA: Kikinđani će uskoro moći iz slavina u svojim domaćinstvima bezbedno da koriste vodu za piće, jer su završene pripreme pred puštanje u rad fabrike vode.

Najavljeno je da će do 23. maja biti završeno ispiranje sistema vodovodne mreže koje sprovodi Javno preduzeće ,,Kikinda“. 

Reč je o kapitalnom projektu vrednom oko 11,5 miliona evra, a novac su obezbedili Grad Kikinda, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i KfW banka.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je za „Dnevnik” pojasnio da je fabrika vode, koja je izgrađena po evropskim standardima, u fazi probnog rada i testira se implementirana tehnologija, kao ida je u toku ispiranje  vo­dovodnog sistema, što predstavlja poslednju fazu pred puštanje fabrike u rad.

Izradnjom postrojenja za preradu pijaće vode, vrednom više od 11 miliona evra, Kikinđani će konačno dobiti potpuno ispravnu vodu za piće, što je bio jedan od glavnih prioriteta naših dugoročnih planova (Nikola Lukač)

- Malo je reći da smo ponosni na činjenicu da je višedecenijski problem stanovnika Kikinde na samom pragu rešenja. Izradnjom postrojenja za preradu pijaće vode, jednim od najvećih projekata u našem gradu, vrednom više od 11 miliona evra, sredstvima Vlade Srbije i KfW banke, Kikinđani će konačno dobiti potpuno ispravnu vodu za piće, što je bio jedan od glavnih prioriteta naših dugoročnih planova – naglasio je Lukač dodavši da je za taj grad u Banatu fabrika vode bila najvažniji i najveći projekat u poslednjih nekoliko decenija koji će dobiti svoj epilog.

- Osim toga, počinje izgradnja mini postrojenja za preradu pijaće vode u selima Nakovo, Banatsko Veliko Selo, Iđoš i Mokrin, za šta su i obezbeđena sredstva, pripremljena je i kompletna projektna dokumentacija za preostala sela, a što će se raditi u narednoj godini, čime ćemo zaokružili celokupan sistem, od velike važnosti za svakog građanina.

Vodovodna mreža, duga oko 150 kilometara je osavremenjena i zamenjene su instalacije, što je bilo od velike važnosti, osim izgradnje postrojenja. Kako navode iz lokalne samouprave, cilj je da se završe projekti za ostalih pet sela i da u ovoj godini apliciraju za izgradnju preostalih postrojenja kako bi u naredne dve ili tri godine na celoj teritoriji Grada Kikinde imali zdravu vodu za piće. 

 


Mogući zamućenje i pojačan miris

Kako je ukazao v.d. direktor JP ,,Kikinda“ Čedo Gvero, građani mogu da očekuju pojačan miris i izmenu boje vode u svojim domaćinstvima u narednih deset dana. 

- Kolcentar će biti na raspolaganju, u slučaju neke preke potrebe, da se izađe na teren, iako smo na našem postrojenju dobili željene rezultate – rekao je Gvero.

Iz JP ,,Kikinda“ su zamolili građane da ukoliko osete pojačan miris hlora ili primete zamućenje vode na točećim mestima u svom domaćinstvu, ispuste određenu količinu vode pre upotrebe kako bi se izvršilo ispiranje kućne instalacije. Za dodatne informacije mogu pozvati kolcentar na telefone 0230/ 422-760 i 062/8844888.


 

Doktorka Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde rekla je da tretman obuhvata temeljnu dezinfekciju vode hlor-dioksidom koje je jače sredstvo u odnosu na ono koje se koristi u vodovodu.

- U zavisnosti od starosti individualnih instalacija vodovodne mreže moguće je da će se pojaviti zamućenje ili čak pojava određenih čestica – kazala je dr Sanja Brusin Beloš. - Građani treba da ispuste nekoliko minuta određenu količinu vode iz kućnog vodovodnog sistema i tek onda da je upotrebljavaju. Zavod za javno zdravlje će četiri ili pet puta obavljati kontrole tokom trajanja tog postupka, jer je zakonska obaveza da se pre puštanja prečišćene vode u distributivni sistem urade sve analize kako bi se dokazalo da je voda higijenski i hemijski ispravna i kao takva upotrebljiva za piće. 

S. Kovač

 
Autor:
Pošaljite komentar
MOJA KIKINDA, OTKRIJMO GDE ŽIVIMO Na devetom KVIZU ZNANJA se nadmetalo 15 škola! Evo kome je pripalo PRVO MESTO i koje su NAGRADE osvojili (FOTO)

MOJA KIKINDA, OTKRIJMO GDE ŽIVIMO Na devetom KVIZU ZNANJA se nadmetalo 15 škola! Evo kome je pripalo PRVO MESTO i koje su NAGRADE osvojili (FOTO)

09.12.2023. 04:20 23:22
Kikinda dobija modernu pijacu i fabriku vode 

Kikinda dobija modernu pijacu i fabriku vode 

02.02.2021. 11:08 11:11