clear sky
5°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КО СУ НЕБИНАРНЕ ОСОБЕ? Победник Евросонга декларише се као небинарна особа и није једини, ЗНАТЕ ЛИ ШТA ТО ЗНАЧИ?

12.05.2024. 18:42 18:58
Пише:
Фото: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Двоје учесника овогодишњег Евросонга изјашњавају се као небинарне особе.

Победник такмичења Немо из Швајцарске и Бамбие Thug из Ирске. Притом је Немо уочи Евросонга истакао да његова песма "The Цоде" говори о његовом путовању до схватања да није ни мушкарац ни жена.

"Тражење себе био је дуг и често тежак процес за мене. Али ништа није боље од слободе која је дошла спознајом да сам небинарна особа", рекао је Немо.

Израз "небинарни" може значити различите ствари, но првенствено се користи за описивање некога чији се родни идентитет не може описати искључиво као жена или мушкарац, објашњавају стручњаци. Стога небинарне особе могу у свом родном изражавању испољавати комбинацију мужевности и женствености, или ниједно.

Могу се идентификовати као посебан трећи род, могу имати више родова, бити без рода или имати промењив родни идентитет. Обично се небинарност укључује у ширу идеју трансродности која подразумева све људе чији се род не поклапа са при рођењу додељеним полом. Родни идентитет, напомиње литература, у овом је случају одвојен од сексуалне или романтичне оријентације, па небинарне особе могу имати различите сексуалне оријентације.

Победник Немо зато каже да је "разбио код", мислећи на бинарни код класификације на само два рода.

"Ово је за све људе који се осећају другачије и који ће, надам се, као и ја, разбити код и бити слободни и бити своји, стварати уметност и борити се за мир, толеранцију и једнакост", рекао је Немо након побједе.

Иако се чини као новији феномен, небинарност је постојала у разним културама током људске историје, напомињу стручњаци. Небинарне особе се спомињу у антици, у америчким индијанским племенима, као и у Кама-Сутри.

Упркос томе, признавање небинарних особа и њиховог идентитета широм света иде споро. Неке земље попут Уругваја, Исланда, Аргентине и Аустралије законски признају небинарне идентитете, као и, занимљиво, Непал.

Хрватска, Србије и остале државе на Балкану, али исто тако и већина земаља света, признају само два традиционална рода, што значи да небинарним особама није допуштено да имају жељену родну ознаку на својим личним документима.

Проблеми настају и приликом ословљавања јер небинарне особе, као Немо, траже да их ословљавају са "they/them/theirs", дакле, у трећем лицу, што би у преводу на српски језик било они/њих/њихов. Неки лингвистичари у Хрватској напомињу да је хрватски превод тих замјеница неупотребљив јер овај језик у трећем лицу има по три облика (он, она, оно; они, оне, она). Притом ни средњи род не функционише јер, како кажу, носи конотације неважности. Практично потпуно иста је и ситуација са српским језиком.

Ирска представница Бамбие Thug такође се изјашњава као небинарна особа, а након завршетка Евросонга рекла је да "су небинарни победили".

"Јако сам поносна на све нас у топ 10 који се боримо против свега што се догађало иза сцене. Било је тешко и страшно. Поносна сам и само желим рећи - ми смо Евросонг, ЕБУ није Еуросонг, јебеш ЕБУ. Уопште ме не занимају, јебеш ЕБУ. Ту је заједница, љубав, моћ свих нас. Народ је рекао своје, queersi долазе, небинарни су јебено победили", поручила је Бамбие у сузама.

(Јутарњи.хр)

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ФИНАЛЕ ЕВРОВИЗИЈЕ 2024 Швајцарска победник овогодишњег Евросонга, СРБИЈА 12 ПОЕНА ДАЛА ХРВАТСКОЈ КОЈА ЈЕ ВИЦЕШАМПИОН

ФИНАЛЕ ЕВРОВИЗИЈЕ 2024 Швајцарска победник овогодишњег Евросонга, СРБИЈА 12 ПОЕНА ДАЛА ХРВАТСКОЈ КОЈА ЈЕ ВИЦЕШАМПИОН

11.05.2024. 23:58 18:50
УЖИВО 68. ПЕСМЕ ЕВРОВИЗИЈЕ Теја Дорa одушевила публику у Малмеу, АРЕНОМ СЕ ОРИЛА РАМОНДА

УЖИВО 68. ПЕСМЕ ЕВРОВИЗИЈЕ Теја Дорa одушевила публику у Малмеу, АРЕНОМ СЕ ОРИЛА РАМОНДА

11.05.2024. 21:42 23:27
ОВАЦИЈЕ У МАЛМЕУ ЗА TEЈA ДОРУ И СРПСКУ ЗАСТАВУ Финале евровизије 2024. је почело

ОВАЦИЈЕ У МАЛМЕУ ЗА TEЈA ДОРУ И СРПСКУ ЗАСТАВУ Финале евровизије 2024. је почело

11.05.2024. 21:19 21:23