Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KO SU NEBINARNE OSOBE? Pobednik Evrosonga deklariše se kao nebinarna osoba i nije jedini, ZNATE LI ŠTA TO ZNAČI?

12.05.2024. 18:42 18:58
Piše:
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Dvoje učesnika ovogodišnjeg Evrosonga izjašnjavaju se kao nebinarne osobe.

Pobednik takmičenja Nemo iz Švajcarske i Bambie Thug iz Irske. Pritom je Nemo uoči Evrosonga istakao da njegova pesma "The Code" govori o njegovom putovanju do shvatanja da nije ni muškarac ni žena.

"Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", rekao je Nemo.

Izraz "nebinarni" može značiti različite stvari, no prvenstveno se koristi za opisivanje nekoga čiji se rodni identitet ne može opisati isključivo kao žena ili muškarac, objašnjavaju stručnjaci. Stoga nebinarne osobe mogu u svom rodnom izražavanju ispoljavati kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijedno.

Mogu se identifikovati kao poseban treći rod, mogu imati više rodova, biti bez roda ili imati promenjiv rodni identitet. Obično se nebinarnost uključuje u širu ideju transrodnosti koja podrazumeva sve ljude čiji se rod ne poklapa sa pri rođenju dodeljenim polom. Rodni identitet, napominje literatura, u ovom je slučaju odvojen od seksualne ili romantične orijentacije, pa nebinarne osobe mogu imati različite seksualne orijentacije.

Pobednik Nemo zato kaže da je "razbio kod", misleći na binarni kod klasifikacije na samo dva roda.

"Ovo je za sve ljude koji se osećaju drugačije i koji će, nadam se, kao i ja, razbiti kod i biti slobodni i biti svoji, stvarati umetnost i boriti se za mir, toleranciju i jednakost", rekao je Nemo nakon pobjede.

Iako se čini kao noviji fenomen, nebinarnost je postojala u raznim kulturama tokom ljudske istorije, napominju stručnjaci. Nebinarne osobe se spominju u antici, u američkim indijanskim plemenima, kao i u Kama-Sutri.

Uprkos tome, priznavanje nebinarnih osoba i njihovog identiteta širom sveta ide sporo. Neke zemlje poput Urugvaja, Islanda, Argentine i Australije zakonski priznaju nebinarne identitete, kao i, zanimljivo, Nepal.

Hrvatska, Srbije i ostale države na Balkanu, ali isto tako i većina zemalja sveta, priznaju samo dva tradicionalna roda, što znači da nebinarnim osobama nije dopušteno da imaju željenu rodnu oznaku na svojim ličnim dokumentima.

Problemi nastaju i prilikom oslovljavanja jer nebinarne osobe, kao Nemo, traže da ih oslovljavaju sa "they/them/theirs", dakle, u trećem licu, što bi u prevodu na srpski jezik bilo oni/njih/njihov. Neki lingvističari u Hrvatskoj napominju da je hrvatski prevod tih zamjenica neupotrebljiv jer ovaj jezik u trećem licu ima po tri oblika (on, ona, ono; oni, one, ona). Pritom ni srednji rod ne funkcioniše jer, kako kažu, nosi konotacije nevažnosti. Praktično potpuno ista je i situacija sa srpskim jezikom.

Irska predstavnica Bambie Thug takođe se izjašnjava kao nebinarna osoba, a nakon završetka Evrosonga rekla je da "su nebinarni pobedili".

"Jako sam ponosna na sve nas u top 10 koji se borimo protiv svega što se događalo iza scene. Bilo je teško i strašno. Ponosna sam i samo želim reći - mi smo Evrosong, EBU nije Eurosong, jebeš EBU. Uopšte me ne zanimaju, jebeš EBU. Tu je zajednica, ljubav, moć svih nas. Narod je rekao svoje, queersi dolaze, nebinarni su jebeno pobedili", poručila je Bambie u suzama.

(Jutarnji.hr)

 

Autor:
Pošaljite komentar
FINALE EVROVIZIJE 2024 Švajcarska pobednik ovogodišnjeg Evrosonga, SRBIJA 12 POENA DALA HRVATSKOJ KOJA JE VICEŠAMPION

FINALE EVROVIZIJE 2024 Švajcarska pobednik ovogodišnjeg Evrosonga, SRBIJA 12 POENA DALA HRVATSKOJ KOJA JE VICEŠAMPION

11.05.2024. 23:58 18:50
UŽIVO 68. PESME EVROVIZIJE Teja Dora oduševila publiku u Malmeu, ARENOM SE ORILA RAMONDA

UŽIVO 68. PESME EVROVIZIJE Teja Dora oduševila publiku u Malmeu, ARENOM SE ORILA RAMONDA

11.05.2024. 21:42 23:27
OVACIJE U MALMEU ZA TEJA DORU I SRPSKU ZASTAVU Finale evrovizije 2024. je počelo

OVACIJE U MALMEU ZA TEJA DORU I SRPSKU ZASTAVU Finale evrovizije 2024. je počelo

11.05.2024. 21:19 21:23