overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗА „ДНЕВНИК” ГОВОРИ МАМА ЛАВА ТЕОДОРОВИЋА, ДЕЧАКА ИЗ НОВОГ САДА КОЈИ ЈЕ ПРВИ У СРБИЈИ ПРИМИО ЛЕК ЗОЛГЕНСМА Љубав све побеђује ЛАВ САМОСТАЛНО СТОЈИ

04.05.2024. 09:32 09:56
Пише:
Извор: приватна архива

Осам и по месеци откако је Лав Теодоровић примио најскупљи лек золгенсма о трошку државе, а након што му је утврђена дијагноза спиналне мишићне атрофије (СМА), овај двоипогодишњи дечак из Новог Сада, према речима његове маме Соње, може самостално да стоји и хода уз подршку.

То значи да мали борац, захваљујући ком је Србија увела обавезан неонатални скрининг и све доступне терапије за СМА о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, свакодневно иде на предвиђене физикалне и хидротерапије, као и контроле у Универзитетску дечју клинику „Тиршова”.

– За Лава борба и даље траје, срећом, сада са мањом дозом страха и горчине – каже за „Дневник” Соња Теодоровић, додајући како им се, по примању терапије, свима живот променио и то у сваком могућем смислу. – Трудимо се да му пружимо максималну могућу подршку како бисмо постигли најбоље резултате, односно како бисмо му обезбедили највиши степен самосталности за његову будућност. Прилагођавамо се у односу на искушњење које нам је као породици дато, а то је свакако процес. Лав још увек не иде у вртић, уместо тога он савесно, посвећено и храбро вежба по цео дан. Супруг и ја смо се додатно обучили за одређене врсте терапија, тако да смо сви максимално укључени. Двапут недељно иде и на терапијско јахање. Лавова старија сестра Ноа нам је свима мелем, у паузама се поигравају и размене оне чаробне осмехе који нас све у моменту регенеришу и дају нам енергију да наставимо даље у пуној снази.

Сваком родитељу који је у ситуацији да се бори за здравље свог детета поручила бих да не посустаје. Ни пред собом, ни пред било којом препреком која се на путу нађе

Само примање лека, односно генске терапије, које је било путем инфузије у трајању од 60 минута, протекло је идеално, а Лав је био изузетно сарадљив, сталожен и храбар, што је и родитељима, који су све време били с њим, донело мир.

– Врло брзо смо уочили промене у погледу моторике, већ након неколико дана – присећа се наша саговорница. – Такође, како се осећао добро, одмах смо кренули интензивно са физикалном терапијом и кортикостероидима које је пио неколико месеци. И дан–данас одлазимо на контроле у „Тиршову”, где заиста имамо сјајну подрушку. Велику захвалност дугујемо неурологу проф. др Димитрију Николићу и читавом тиму лекара који учествују у праћењу Лавовог здравственог стања и ефикасности терапије. Његово опште стање је добро, али опрез је од изузетног значаја. Свесни смо дијагнозе и свега што она потенцијално доноси, али смо и чврсти у вери. Иако је Лаву она релативно касно постављена, с обзиром да је код овог стања време кључно, неизмерно смо захвални на приликама које су се заиста одиграле у најбољем интересу за Лава. Прогресија болести је заустављена, а ми ћемо дати све од себе да му пружимо најбољу могућу подршку.

Лавова старија сестра Ноа нам је свима мелем, у паузама се поигравају и размене оне чаробне осмехе који нас све у моменту регенеришу и дају нам енергију да наставимо даље у пуној снази - каже Соња Теодоровић

Золгенсма је најскупљи лек за лечење СМА и кошта око милион и по евра. Како је неуролог проф. др Димитрије Николић својевремено за „Дневник” појаснио, „Тиршова” је од октобра 2022. године сертификована за давање ове терапије и касније праћење пацијената, уместо да се, као што је то раније био случај, пацијенти шаљу у иностранство. Како је навео у том разговору, особље Универзитетске дечје клинике „Тиршова” едуковано је за давање тог лека, а нада се да ће у будућности ова клиника постати центар за лечење неуромишићних болести.

– Сваком родитељу који је у ситуацији да се бори за здравље свог детета поручила бих да не посустаје. Ни пред собом, ни пред било којом препреком која се на путу нађе. Никада, чак и када заиста све делује безнадежно! Искушења су разна, али су ту да нас науче и ојачају нашу веру. Желим свакој таквој породици мир, чврсто заједништво и снагу да се изборе са свим – наглашава Соња Теодоровић, додајући да је захвалност коју осећају према свима који су на било који начин допринели Лавовом лечењу немерљива и неописива, као и да љубав све побеђује, те да заједно можемо померити стене.

Леа Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар
У СРБИЈИ СМА ВИШЕ НИЈЕ ГЕНЕТСКИ УБИЦА БРОЈ ЈЕДАН Спинална мишићна атрофија до сада ОТКРИВЕНА КОД ПЕТОРО НОВОРОЂЕНЧАДИ

У СРБИЈИ СМА ВИШЕ НИЈЕ ГЕНЕТСКИ УБИЦА БРОЈ ЈЕДАН Спинална мишићна атрофија до сада ОТКРИВЕНА КОД ПЕТОРО НОВОРОЂЕНЧАДИ

26.03.2024. 09:32 09:49
МАЛИ ЛАВ ДАНАС ИДЕ КУЋИ након терапије за лечење спиналне мишићне атрофије

МАЛИ ЛАВ ДАНАС ИДЕ КУЋИ након терапије за лечење спиналне мишићне атрофије

24.08.2023. 10:04 10:21
У ТИРШОВОЈ ИСПИСАНА ИСТОРИЈА Дечак Лав Теодоровић ПРИМИО НАЈНОВИЈУ ГЕНСКУ ТЕРАПИЈУ за СМА

У ТИРШОВОЈ ИСПИСАНА ИСТОРИЈА Дечак Лав Теодоровић ПРИМИО НАЈНОВИЈУ ГЕНСКУ ТЕРАПИЈУ за СМА

23.08.2023. 13:18 13:29