light rain
8°C
31.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1557
usd
112.4119
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЈЕ ЈЕ МЕСО НАЈБОЉЕ ЗА РОШТИЉ Ево одговора ВРХУНСКОГ КУВАРА Најбоље је да га КУПИТЕ У ОВИМ ПРОДАВНИЦАМА и да га печете НА ОВАЈ НАЧИН

30.04.2024. 11:29 11:32
Пише:
Фото: Tanjug (Tanja Valič, ilustracija)

Последње припреме за Први мај одавно су у току, а продужени празници идеална су прилика да се искажете као роштиљџија.

Временске прогнозе најављују ведар дан диљем земље, а могуће падавине тек у вечерњим сатима. Први мај традиционално се слави у природи, добром друштву и уз добар роштиљ. Како избеђи ђон-месо?

Вања Орбан, млади кувар, награђиван је на Кулинарској олимпијади, а бронзану медаљу освојио је на Светском купу 2018. године.

Он тврди да је најбољи роштиљ за правог роштиљ мајстора онај на угаљ, али да треба знати баратати ватром. На пример, важно је избећи онај прв,и прљави дим.

- Једнократни роштиљ би могао да прође за мања окупљања до пет-шест особа. Немам искрено много искуства с том врстом роштиља, али могло би се нешто искомбиновати - одговорио је Вања.

Када је у питању поврће, препоручује набавку оног сезонског.

- Тиме добијате најпотентнији укус поврћа. Што се тиче меса, лично сам фан маснијих комада јер масноћа даје укус месу - рекао је Вања.

Што се тиче набавке меса, предност даје месарама. Истиче да месари често и саветују купце шта да  одабери, али и како да припреме месо јер они најбоље знају своје производе, као и њихово порекло. Саветује избегавање куповине у дисконтима и већим ланцима маркета.

- Њихова меса третирана су антибиотицима и стероидима, као и свакаквим саламурама које повећавају масу меса, а код печења видите да се месо дупло смањи - образложио је.

 Вања сматра да је, осим температуре, подлоге и чистоће роштиља, важно извадити месо пре роштиљања, да се опусти и не доживи температурни шок.

- Ви печете мишић и код великих температурних разлика мишића влакна се стегну и па добијете тврдо месо - обаснио је. Дакле, никад више ђон-шницла.

Пише:
Пошаљите коментар
КАКО ОЧИСТИТИ РЕШЕТКУ ОД РОШТИЉА ЗА ПРВИ МАЈ? Потребни су вам само сирће и лук

КАКО ОЧИСТИТИ РЕШЕТКУ ОД РОШТИЉА ЗА ПРВИ МАЈ? Потребни су вам само сирће и лук

26.04.2024. 14:25 15:04