Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOJE JE MESO NAJBOLJE ZA ROŠTILJ Evo odgovora VRHUNSKOG KUVARA Najbolje je da ga KUPITE U OVIM PRODAVNICAMA i da ga pečete NA OVAJ NAČIN

30.04.2024. 11:29 11:32
Piše:
Foto: Tanjug (Tanja Valič, ilustracija)

Poslednje pripreme za Prvi maj odavno su u toku, a produženi praznici idealna su prilika da se iskažete kao roštiljdžija.

Vremenske prognoze najavljuju vedar dan diljem zemlje, a moguće padavine tek u večernjim satima. Prvi maj tradicionalno se slavi u prirodi, dobrom društvu i uz dobar roštilj. Kako izbeđi đon-meso?

Vanja Orban, mladi kuvar, nagrađivan je na Kulinarskoj olimpijadi, a bronzanu medalju osvojio je na Svetskom kupu 2018. godine.

On tvrdi da je najbolji roštilj za pravog roštilj majstora onaj na ugalj, ali da treba znati baratati vatrom. Na primer, važno je izbeći onaj prv,i prljavi dim.

- Jednokratni roštilj bi mogao da prođe za manja okupljanja do pet-šest osoba. Nemam iskreno mnogo iskustva s tom vrstom roštilja, ali moglo bi se nešto iskombinovati - odgovorio je Vanja.

Kada je u pitanju povrće, preporučuje nabavku onog sezonskog.

- Time dobijate najpotentniji ukus povrća. Što se tiče mesa, lično sam fan masnijih komada jer masnoća daje ukus mesu - rekao je Vanja.

Što se tiče nabavke mesa, prednost daje mesarama. Ističe da mesari često i savetuju kupce šta da  odaberi, ali i kako da pripreme meso jer oni najbolje znaju svoje proizvode, kao i njihovo poreklo. Savetuje izbegavanje kupovine u diskontima i većim lancima marketa.

- Njihova mesa tretirana su antibioticima i steroidima, kao i svakakvim salamurama koje povećavaju masu mesa, a kod pečenja vidite da se meso duplo smanji - obrazložio je.

 Vanja smatra da je, osim temperature, podloge i čistoće roštilja, važno izvaditi meso pre roštiljanja, da se opusti i ne doživi temperaturni šok.

- Vi pečete mišić i kod velikih temperaturnih razlika mišića vlakna se stegnu i pa dobijete tvrdo meso - obasnio je. Dakle, nikad više đon-šnicla.

Piše:
Pošaljite komentar
KAKO OČISTITI REŠETKU OD ROŠTILJA ZA PRVI MAJ? Potrebni su vam samo sirće i luk

KAKO OČISTITI REŠETKU OD ROŠTILJA ZA PRVI MAJ? Potrebni su vam samo sirće i luk

26.04.2024. 14:25 15:04