ОВА ХРАНА БИ ОБАВЕЗНО требало да се нађе на ВАСКРШЊОЈ трпези: Свака намирница има посебну симболику, а једна ће вас посебно изненадити
Ускоро стиже Васкрс, а вредне домаћице увелико размишљају шта ће то спремити за празничну трпезу.
Поред чорбе, пређела, хлеба и колача, на васкршњој трепези треба да се нађе и ова храна.
1. Мед
Од Аристотела до Вергилија, многи су антички аутори писали о пчелама. Увек симболизује позитивне ствари, као што су обиље, мудрост, па чак и Божја реч. На васкршној трпези мед симболизује апостоле који су као пчеле разносиле реч Христову, па је добро да се тако и сви укућани засладе.
2. Јагњетина
Јагње је симбол самог Господа, рођеног у стаји међу јагањцима, гоњеног од људи вучје ћуди. Он је жртвено јагње које је трпељиво поднело муке и смрт, и победоносно јагње које је Божје, на престолу небеском.
3. Фарбана јаја
За прослављање Васкрса вежу се бројни симболи и обичаји који варирају од земље до земље, а заједничко им је украшавање и фарбање јаја. Управо њиме се укућани прво и омрсе после васкршњег поста.
Бојена јаја јесу симбол Васкрса, мада су прехришћански обичај. Овај симбол пролећног буђења извора живота постоји и у јеврејској религији.
Јаја бојена и кувана у луковини била су обавезна на трпези у дане у којима се празновала Пасха. Шарена васкршња јаја традиционално се поклањају на празик и у дане који следе иза Васкрса.
4. Погача
Уместо куповног хлеба направите домаћи, свакако је много укуснији и лепше мирише. Хлеб је симбол самог Господа Исуса: "Ја сам хлеб живота". (Јов. 6, 48). Тако је рекао Господ Исус гладноме људском роду.
5. Риба
Риба је симбол свих људи. Ловљење рибе означава ловљење душа људских за царство Божје. Риба је у време прогона хришћана у Римском царству коришћена као хришћански знак распознавања, пошто грчка реч за риу, "ихтос", у себи крије почетна слова израза "Исус Христос, Божји Син, Спаситељ".
Иако се риба једе током поста, због симболике се поставља и на васкршњу трпезу.
6. Квасац
Квасац је симбол небеског царства "јер од малог грумена квасца, сво тесто ускисне". Зато се ускршњи колач обавезно прави са квасцем.
Žеna.rs/ Дневник