OVA HRANA BI OBAVEZNO trebalo da se nađe na VASKRŠNJOJ trpezi: Svaka namirnica ima posebnu simboliku, a jedna će vas posebno iznenaditi
Uskoro stiže Vaskrs, a vredne domaćice uveliko razmišljaju šta će to spremiti za prazničnu trpezu.
Pored čorbe, pređela, hleba i kolača, na vaskršnjoj trepezi treba da se nađe i ova hrana.
1. Med
Od Aristotela do Vergilija, mnogi su antički autori pisali o pčelama. Uvek simbolizuje pozitivne stvari, kao što su obilje, mudrost, pa čak i Božja reč. Na vaskršnoj trpezi med simbolizuje apostole koji su kao pčele raznosile reč Hristovu, pa je dobro da se tako i svi ukućani zaslade.
2. Jagnjetina
Jagnje je simbol samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.
3. Farbana jaja
Za proslavljanje Vaskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, a zajedničko im je ukrašavanje i farbanje jaja. Upravo njime se ukućani prvo i omrse posle vaskršnjeg posta.
Bojena jaja jesu simbol Vaskrsa, mada su prehrišćanski običaj. Ovaj simbol prolećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji.
Jaja bojena i kuvana u lukovini bila su obavezna na trpezi u dane u kojima se praznovala Pasha. Šarena vaskršnja jaja tradicionalno se poklanjaju na prazik i u dane koji slede iza Vaskrsa.
4. Pogača
Umesto kupovnog hleba napravite domaći, svakako je mnogo ukusniji i lepše miriše. Hleb je simbol samog Gospoda Isusa: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.
5. Riba
Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. Riba je u vreme progona hrišćana u Rimskom carstvu korišćena kao hrišćanski znak raspoznavanja, pošto grčka reč za riu, "ihtos", u sebi krije početna slova izraza "Isus Hristos, Božji Sin, Spasitelj".
Iako se riba jede tokom posta, zbog simbolike se postavlja i na vaskršnju trpezu.
6. Kvasac
Kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Zato se uskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem.
Žena.rs/ Dnevnik