ОСЛАДИТЕ СЕ ЗА СВЕ ПАРЕ - ПОСНА БАКЛАВА СА ЧОКОЛАДОМ Посластица која се дуго памти
Ако волите класичну баклаву и овај рецепт ће вам се сигурно свидети.
Баклава је традиционални колач, који има своје разне варијанте. У овом рецепту додата је чоколада, а резултат је савршена посластица.
Састојци:
12 кора за баклаву
За фил:
300 г млевених ораха
150 г чоколаде за кување
150 г посног млевеног кекса
6 кашика гриза
5 кашика шећера
150 мл воде
100 мл уља
За сируп:
500 мл воде
500 г шећера
За премазивање:
50 мл уља
50 мл воде
Припрема:
Загрејте рерну на 220 степени.
У чинији помешајте орахе, рендану чоколаду за кување, кекс, гриз, шећер, додајте уље и воду и измешајте да добијете чврсту смесу.
Помешајте уље и воду за премазивање кора.
Премажите том мешавином прву кору, ставите другу, премажите и по ивици распоредите 1/6 смесе за фил, па уролајте.
Урадите то са свим корама.
Добићете 6 ролница.
Поређајте их у подмазан плех и пеците у загрејаној рерни на 220 степени док баклава не добије златносмеђу боју.
Припремите сируп - када шећер и вода провре кувајте 15 минута да се сируп мало згусне.
Оставите сируп да се охлади.
Врућу баклаву прелијте хладним сирупом и оставите у плеху док се не охлади.
Informеr.rs/ Дневник