КУВАРИ СУ ПРЕСУДИЛИ Ово су најбољи облици тестенине - савршено упијају сосове и идеални су за припрему најукуснијих јела
Постоји више од 400 облика тестенине. Најпопуларнији су шпагети и пене, али сваки кувар има своје омиљене облике које воли да користи приликом припрема разних јела.
Магазин „Тајм Аут” је направио мало истраживање о томе који су најбољи облици тестенине по мишљењу професионалних кувара, а осим шпагета на листи су се нашле и велике шкољке, као и широки резанци.
Када бирате тестенину треба размишљати о сосу или намирници уз коју ћете је послужити.
Ако је тестенина глатка, сос треба да буде гладак. Пресавијени или рецкави облици идеални су за гушће сосове.
Шпагети, као и друга дугачка тестенина округлог облика прикладни су за већину сосова, али не и уз болоњез. Како бисте искористили чари тог соса, најбоље га је послужити уз таљателе (дугачки резанци, обично 5 mm ширине) јер њихов облик омогућава бољи укус.
Врло ситна и кратка тестенина, у облику звездица или кружића најбоља је у супама.
Ево који облици тестенине су најбољи, према мишљењу професионалних кувара.
Широки резанци
Шире од таљателе, уже од лазања, папарделе су идеалне за укусне и густе сосове који често садрже конкретне комаде меса, поврћа или печурака.
Осим због укуса и облика, шефови хвале широке резанце јер изгледају веома елегантно на тањиру.
Велике шкољке
Конкиљони, тестенина у облику великих шкољки, изгледа веома ефектно на тањиру.
Њихова је предност у томе што могу да покупе велику количину соса, али служе и за хладне салате. Често се праве са сосовима на бази меса и запеку у рерни, посуте сиром.
Шпагете
Најпопуларнија врста тестенине одлично се слаже уз кремасте сосове и рагуе, уз месо и поврће.
Шпагете се једу са малим ћуфтама од меса, али и са једноставним сосовима са белим луком и маслиновим уљем или парадајзом.
Орекијете
Тестенина која има облик малог уха има тање средиште и рапаве ивице направљене тако да са лакоћом покупе сос.
Орекијете долазе из Апулије са италијанског југа и традиционално се праве од танких кругова свежег теста који се лагано притисну палцем како би се добио препознатљив облик.
Лингвини
Пљоснатије од шпагета, лингвини имају већу површину за упијање богатих, али и лаганих сосова.
У Италији ову тестенину обожавају с вонголама и другим врстама шкољки или плодова мора.
Одлично се слаже с једноставним сосовима, као што је класична маринара, као и сосовима од црног бибера и сира и белог лука и маслиновог уља.
А посебно задовољство је намотавање лингвина на виљушку.
Informеr.rs/ Дневник