KUVARI SU PRESUDILI Ovo su najbolji oblici testenine - savršeno upijaju sosove i idealni su za pripremu najukusnijih jela
Postoji više od 400 oblika testenine. Najpopularniji su špageti i pene, ali svaki kuvar ima svoje omiljene oblike koje voli da koristi prilikom priprema raznih jela.
Magazin „Tajm Aut” je napravio malo istraživanje o tome koji su najbolji oblici testenine po mišljenju profesionalnih kuvara, a osim špageta na listi su se našle i velike školjke, kao i široki rezanci.
Kada birate testeninu treba razmišljati o sosu ili namirnici uz koju ćete je poslužiti.
Ako je testenina glatka, sos treba da bude gladak. Presavijeni ili reckavi oblici idealni su za gušće sosove.
Špageti, kao i druga dugačka testenina okruglog oblika prikladni su za većinu sosova, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog sosa, najbolje ga je poslužiti uz taljatele (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihov oblik omogućava bolji ukus.
Vrlo sitna i kratka testenina, u obliku zvezdica ili kružića najbolja je u supama.
Evo koji oblici testenine su najbolji, prema mišljenju profesionalnih kuvara.
Široki rezanci
Šire od taljatele, uže od lazanja, papardele su idealne za ukusne i guste sosove koji često sadrže konkretne komade mesa, povrća ili pečuraka.
Osim zbog ukusa i oblika, šefovi hvale široke rezance jer izgledaju veoma elegantno na tanjiru.
Velike školjke
Konkiljoni, testenina u obliku velikih školjki, izgleda veoma efektno na tanjiru.
Njihova je prednost u tome što mogu da pokupe veliku količinu sosa, ali služe i za hladne salate. Često se prave sa sosovima na bazi mesa i zapeku u rerni, posute sirom.
Špagete
Najpopularnija vrsta testenine odlično se slaže uz kremaste sosove i rague, uz meso i povrće.
Špagete se jedu sa malim ćuftama od mesa, ali i sa jednostavnim sosovima sa belim lukom i maslinovim uljem ili paradajzom.
Orekijete
Testenina koja ima oblik malog uha ima tanje središte i rapave ivice napravljene tako da sa lakoćom pokupe sos.
Orekijete dolaze iz Apulije sa italijanskog juga i tradicionalno se prave od tankih krugova svežeg testa koji se lagano pritisnu palcem kako bi se dobio prepoznatljiv oblik.
Lingvini
Pljosnatije od špageta, lingvini imaju veću površinu za upijanje bogatih, ali i laganih sosova.
U Italiji ovu testeninu obožavaju s vongolama i drugim vrstama školjki ili plodova mora.
Odlično se slaže s jednostavnim sosovima, kao što je klasična marinara, kao i sosovima od crnog bibera i sira i belog luka i maslinovog ulja.
A posebno zadovoljstvo je namotavanje lingvina na viljušku.
Informer.rs/ Dnevnik