ИДЕАЛНО ЗА ОНЕ КОЈИ ПОСТЕ Ево како да замените јаја у јелима - сланиши и слаткиши ће имати скоро непромењен укус
Уколико постите или једноставно не желите да користите јаја, замене попут чија, ланених семенки и још неке друге, ће вам добро доћи.
Иако постоји много намирница које се могу јести у току поста, за већину људи су јаја такорећи незаменљива.
Међутим, то баш и није тако. Можете направити биљну замену за јаја, од само неколико састојака, а детаљније о томе је објаснила нутриционисткиња Ивана Шарчевић:
- Јаја су здрава и нутритивно вредна храна и важан су састојак многих јела. У време поста замене за јаја су неопходне, као и код вегана и особа алергичних на иста - истиче нутриционисткиња и открива шта и како можете користити за замену:
Чија семенке
Могу бити млевене или целе (учинковитије је ако се самељу, али могу и целе).
Помеша се 1 кашика семенки са 4 кашике воде. Оставите да одстоје десетак минута, потом их додајте у жељену масу (јело).
Ланено семе
Једна кашика млевеног ланеног семена се помеша са 3 кашике воде. Поступак је исти као и са чија семеном. Добиће се желатинозна смеса, која ће повезати састојке.
Псилијум
Помешајте 1 кашику псилијума са кашиком воде. Псилијум или семе индијске боквице је одлична замена за јаја и супер је за брзо зргрушавање хране.
- Ово су замене за јаја која можете користити и у сланим и слатким јелима. Наравно, нису примењива код "компликованијих" рецепата, где иде доста јаја (као што су торте и колачи где иде много јаја).
Замене се могу користити за мафине, палачинке, ћуфтице, пљескавице. Биће мало другачија текстура од оне са јајима, али веома укусно - истиче нутриционисткиња.
Informеr.rs/ Дневник