IDEALNO ZA ONE KOJI POSTE Evo kako da zamenite jaja u jelima - slaniši i slatkiši će imati skoro nepromenjen ukus
Ukoliko postite ili jednostavno ne želite da koristite jaja, zamene poput čija, lanenih semenki i još neke druge, će vam dobro doći.
Iako postoji mnogo namirnica koje se mogu jesti u toku posta, za većinu ljudi su jaja takoreći nezamenljiva.
Međutim, to baš i nije tako. Možete napraviti biljnu zamenu za jaja, od samo nekoliko sastojaka, a detaljnije o tome je objasnila nutricionistkinja Ivana Šarčević:
- Jaja su zdrava i nutritivno vredna hrana i važan su sastojak mnogih jela. U vreme posta zamene za jaja su neophodne, kao i kod vegana i osoba alergičnih na ista - ističe nutricionistkinja i otkriva šta i kako možete koristiti za zamenu:
Čija semenke
Mogu biti mlevene ili cele (učinkovitije je ako se samelju, ali mogu i cele).
Pomeša se 1 kašika semenki sa 4 kašike vode. Ostavite da odstoje desetak minuta, potom ih dodajte u željenu masu (jelo).
Laneno seme
Jedna kašika mlevenog lanenog semena se pomeša sa 3 kašike vode. Postupak je isti kao i sa čija semenom. Dobiće se želatinozna smesa, koja će povezati sastojke.
Psilijum
Pomešajte 1 kašiku psilijuma sa kašikom vode. Psilijum ili seme indijske bokvice je odlična zamena za jaja i super je za brzo zrgrušavanje hrane.
- Ovo su zamene za jaja koja možete koristiti i u slanim i slatkim jelima. Naravno, nisu primenjiva kod "komplikovanijih" recepata, gde ide dosta jaja (kao što su torte i kolači gde ide mnogo jaja).
Zamene se mogu koristiti za mafine, palačinke, ćuftice, pljeskavice. Biće malo drugačija tekstura od one sa jajima, ali veoma ukusno - ističe nutricionistkinja.
Informer.rs/ Dnevnik