ОВЕ ЈОШ НИСТЕ ПРОБАЛИ Турске палачинке ГОЗЛЕМЕ нису масне, а данима су СВЕЖЕ! Припремају се БЕЗ МНОГО МУКА, а ево шта вам је потребно (ФОТО, ВИДЕО)
Иако се обично називају палачинкама, гозлеме су танке лепиње, пуњене на разне начине, иако је науобичајенији фил од сира и спанаћа.
Унутрашњост гозлема обично је мекана, уз врло кремаст и лаган надев, док су споља благо хрскаве, тесто је једноставно и може да се направи чак и без квасца, иако су лепше с њим.
Можете их служити за доручак или за вечеру, а можете бити сигурни да после гозлема нећете остати празног стомака.
Састојци
За тесто:
1 шоља топле воде (250 мл )
2 ¼ кашичице сувог квасца
3 шоље брашна (390 г)
1 кашика маслиновог уља
2 кашике јогурта (30 г)
¼ кашичице соли
За надев:
400 г замрзнутог спанаћа
1 главица црног лука
200 г фета сира
100 г моцареле
1 кашичица туцане паприке
1 кашичица белог лука у праху
Припрема
За тесто
Помешајте суви квасац с топлом водом и оставите да одстоји око пет минута.
Сипајте потом со и брашно, па промешајте и потом додајте маслиново уље и јогурт и све лепо сједините, па замесите. Направите лопту од теста, покријте провидном фолијом и оставите да одстоји док не нарасте дупло.
За надев
Исцедите воду након што одмрзнете спанаћ, па га исецкајте ситно. Ставите спанаћ у чинију, па му додајте остале састојке за фил: измрвљен фета сир и моцарелу, туцану паприку, ситно сецкан црни и бели лук, и све добро промешајте и оставите са стране.
Обликовање и печење
Кад нарасте, тесто пребаците на побрашњену радну површину и премесите, па пресеците на шест једнаких делова, од којих ћете направити кугле.
Узмите једну лопту, развуците је оклагијом у квадрат. Ставите фил на тесто и равномерно га распоредите, али оставите празан простор око фила, по ивицама теста.
Преклопите сваку страну до средине теста, тако да покријете фил у потпуности.
Пеците у загрејаном и подмазаном тигању, по три минута с обе стране.
Дневник/Глоси Еспресо