OVE JOŠ NISTE PROBALI Turske palačinke GOZLEME nisu masne, a danima su SVEŽE! Pripremaju se BEZ MNOGO MUKA, a evo šta vam je potrebno (FOTO, VIDEO)
Iako se obično nazivaju palačinkama, gozleme su tanke lepinje, punjene na razne načine, iako je nauobičajeniji fil od sira i spanaća.
Unutrašnjost gozlema obično je mekana, uz vrlo kremast i lagan nadev, dok su spolja blago hrskave, testo je jednostavno i može da se napravi čak i bez kvasca, iako su lepše s njim.
Možete ih služiti za doručak ili za večeru, a možete biti sigurni da posle gozlema nećete ostati praznog stomaka.
Sastojci
Za testo:
1 šolja tople vode (250 ml )
2 ¼ kašičice suvog kvasca
3 šolje brašna (390 g)
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike jogurta (30 g)
¼ kašičice soli
Za nadev:
400 g zamrznutog spanaća
1 glavica crnog luka
200 g feta sira
100 g mocarele
1 kašičica tucane paprike
1 kašičica belog luka u prahu
Priprema
Za testo
Pomešajte suvi kvasac s toplom vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Sipajte potom so i brašno, pa promešajte i potom dodajte maslinovo ulje i jogurt i sve lepo sjedinite, pa zamesite. Napravite loptu od testa, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji dok ne naraste duplo.
Za nadev
Iscedite vodu nakon što odmrznete spanać, pa ga iseckajte sitno. Stavite spanać u činiju, pa mu dodajte ostale sastojke za fil: izmrvljen feta sir i mocarelu, tucanu papriku, sitno seckan crni i beli luk, i sve dobro promešajte i ostavite sa strane.
Oblikovanje i pečenje
Kad naraste, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i premesite, pa presecite na šest jednakih delova, od kojih ćete napraviti kugle.
Uzmite jednu loptu, razvucite je oklagijom u kvadrat. Stavite fil na testo i ravnomerno ga rasporedite, ali ostavite prazan prostor oko fila, po ivicama testa.
Preklopite svaku stranu do sredine testa, tako da pokrijete fil u potpunosti.
Pecite u zagrejanom i podmazanom tiganju, po tri minuta s obe strane.
Dnevnik/Glosi Espreso