Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVE JOŠ NISTE PROBALI Turske palačinke GOZLEME nisu masne, a danima su SVEŽE! Pripremaju se BEZ MNOGO MUKA, a evo šta vam je potrebno (FOTO, VIDEO)

14.02.2024. 20:05 20:12
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Iako se obično nazivaju palačinkama, gozleme su tanke lepinje, punjene na razne načine, iako je nauobičajeniji fil od sira i spanaća.

Unutrašnjost gozlema obično je mekana, uz vrlo kremast i lagan nadev, dok su spolja blago hrskave, testo je jednostavno i može da se napravi čak i bez kvasca, iako su lepše s njim.

Možete ih služiti za doručak ili za večeru, a možete biti sigurni da posle gozlema nećete ostati praznog stomaka.

Sastojci

Za testo:

1 šolja tople vode (250 ml )

2 ¼ kašičice suvog kvasca

3 šolje brašna (390 g)

1 kašika maslinovog ulja

2 kašike jogurta (30 g)

¼ kašičice soli

Za nadev:

400 g zamrznutog spanaća

1 glavica crnog luka

200 g feta sira

100 g mocarele

1 kašičica tucane paprike

1 kašičica belog luka u prahu

 Priprema

Za testo

Pomešajte suvi kvasac s toplom vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta.

Sipajte potom so i brašno, pa promešajte i potom dodajte maslinovo ulje i jogurt i sve lepo sjedinite, pa zamesite. Napravite loptu od testa, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji dok ne naraste duplo.

Za nadev

Iscedite vodu nakon što odmrznete spanać, pa ga iseckajte sitno. Stavite spanać u činiju, pa mu dodajte ostale sastojke za fil: izmrvljen feta sir i mocarelu, tucanu papriku, sitno seckan crni i beli luk, i sve dobro promešajte i ostavite sa strane.

Oblikovanje i pečenje

Kad naraste, testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i premesite, pa presecite na šest jednakih delova, od kojih ćete napraviti kugle.

Uzmite jednu loptu, razvucite je oklagijom u kvadrat. Stavite fil na testo i ravnomerno ga rasporedite, ali ostavite prazan prostor oko fila, po ivicama testa.

Preklopite svaku stranu do sredine testa, tako da pokrijete fil u potpunosti.

Pecite u zagrejanom i podmazanom tiganju, po tri minuta s obe strane.

Dnevnik/Glosi Espreso

Autor:
Pošaljite komentar
PALAČINKE OD 2 SASTOJKA bez brašna: Gotove su za par minuta, NISKOKALORIČNE, a ukus je BOGOVSKI! Evo kako se spremaju

PALAČINKE OD 2 SASTOJKA bez brašna: Gotove su za par minuta, NISKOKALORIČNE, a ukus je BOGOVSKI! Evo kako se spremaju

15.01.2024. 15:46 16:07