overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗА КУЛИСА МЕКСИЧКЕ ТЕКИЛЕ Путовање од Агаве до Чаше (ФОТО, ВИДЕО)

14.02.2024. 07:30 00:40
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

У срцу Мексика, тајни рецепт за савршену текилу чува се са посебном пажњом и посвећеношћу мајстора дестилера.

Док свет обилази чашом овог омиљеног мексичког пића, мало је оних који су имали прилику да се упусте у авантуру стварања текиле, од самог почетка до финалног производа. Захваљујући видеу који је подељен на друштвеним мрежама можемо да завиримо иза кулиса овог пића и откријемо тајне процеса прављења текиле.

На почетку овог путовања стоји бирање савршене биљке агаве азул (плаве агаве). У планинским пределима Мексика, мајстори беру агаве ручно, пажљиво одабирући оне које су достигле зрелост. Када агава достигне зрелост, обично након 7-10 година, беру се њени велики и сочни коренасти делови, познати као "пињас", који носе кључ за стварање аутентичне текиле.

Након бербе, агаве се пеку у традиционалним пећима, познатим као „хорнос“. Овај процес, који траје и до 72 сата, омогућава биљкама да се ослободе својих унутрашњих сокова и шећера. Резултат је слатка каша, спремна за даљу обраду, док се нежни укуси карамела и ваниле полако развијају.

У ферментационим бачвама, агавина каша постаје основа за стварање текиле. Природни квасци претварају шећере у алкохол, док се у ваздуху шире мириси цитруса и зачина. Овај процес, који траје неколико дана, омогућава да се развију комплексни укуси и ароме које су карактеристичне за текилу.

Након ферментације, текила пролази кроз процес дестилације како би се одвојиле нечистоће и концентрисала алкохолна база. Овај деликатан процес одвија се у бакарним казанима, где се сваки капљица текиле обрађује са посебном пажњом. Кроз два циклуса дестилације, текила се трансформише у течност која одише снагом и карактером.

За оне који траже додатну димензију укуса, могу да пробају текилу која је одлежала у храстовим бачвама, где се развијају комплексне ноте ваниле, дрвета и зачина. Током овог процеса, текила добија богатство и дубину, стварајући пиће које одише елеганцијом и луксузом.

Путовање од агаве до чаше открива тајне и страсти које леже у срцу мексичке културе и традиције. Заиста, текила је више од пића - то је путовање окуса које обара с ногу и оставља неизбрисив траг у срцима и чашама широм света.

Видео о производњи чувеног мексичког пића можете погледати овде:

Аутор:
Пошаљите коментар
ГЛУМАЦ МЕТЈУ МЕКОНАХИ упловио у предузетничке воде ОСКАРОВАЦ са супругом у Мексику „пече“ најфинију ТЕКИЛУ (ФОТО, ВИДЕО)

ГЛУМАЦ МЕТЈУ МЕКОНАХИ упловио у предузетничке воде ОСКАРОВАЦ са супругом у Мексику „пече“ најфинију ТЕКИЛУ (ФОТО, ВИДЕО)

26.10.2023. 18:09 18:16
Љубитељи "маргарите" у проблему: Текила у канџама климатских промена

Љубитељи "маргарите" у проблему: Текила у канџама климатских промена

22.02.2023. 17:42 17:46