IZA KULISA MEKSIČKE TEKILE Putovanje od Agave do Čaše (FOTO, VIDEO)
U srcu Meksika, tajni recept za savršenu tekilu čuva se sa posebnom pažnjom i posvećenošću majstora destilera.
Dok svet obilazi čašom ovog omiljenog meksičkog pića, malo je onih koji su imali priliku da se upuste u avanturu stvaranja tekile, od samog početka do finalnog proizvoda. Zahvaljujući videu koji je podeljen na društvenim mrežama možemo da zavirimo iza kulisa ovog pića i otkrijemo tajne procesa pravljenja tekile.
Na početku ovog putovanja stoji biranje savršene biljke agave azul (plave agave). U planinskim predelima Meksika, majstori beru agave ručno, pažljivo odabirući one koje su dostigle zrelost. Kada agava dostigne zrelost, obično nakon 7-10 godina, beru se njeni veliki i sočni korenasti delovi, poznati kao "pinjas", koji nose ključ za stvaranje autentične tekile.
Nakon berbe, agave se peku u tradicionalnim pećima, poznatim kao „hornos“. Ovaj proces, koji traje i do 72 sata, omogućava biljkama da se oslobode svojih unutrašnjih sokova i šećera. Rezultat je slatka kaša, spremna za dalju obradu, dok se nežni ukusi karamela i vanile polako razvijaju.
U fermentacionim bačvama, agavina kaša postaje osnova za stvaranje tekile. Prirodni kvasci pretvaraju šećere u alkohol, dok se u vazduhu šire mirisi citrusa i začina. Ovaj proces, koji traje nekoliko dana, omogućava da se razviju kompleksni ukusi i arome koje su karakteristične za tekilu.
Nakon fermentacije, tekila prolazi kroz proces destilacije kako bi se odvojile nečistoće i koncentrisala alkoholna baza. Ovaj delikatan proces odvija se u bakarnim kazanima, gde se svaki kapljica tekile obrađuje sa posebnom pažnjom. Kroz dva ciklusa destilacije, tekila se transformiše u tečnost koja odiše snagom i karakterom.
Za one koji traže dodatnu dimenziju ukusa, mogu da probaju tekilu koja je odležala u hrastovim bačvama, gde se razvijaju kompleksne note vanile, drveta i začina. Tokom ovog procesa, tekila dobija bogatstvo i dubinu, stvarajući piće koje odiše elegancijom i luksuzom.
Putovanje od agave do čaše otkriva tajne i strasti koje leže u srcu meksičke kulture i tradicije. Zaista, tekila je više od pića - to je putovanje okusa koje obara s nogu i ostavlja neizbrisiv trag u srcima i čašama širom sveta.
Video o proizvodnji čuvenog meksičkog pića možete pogledati ovde: