(ВИДЕО) СЛАТКА ПРИЧА О БАКЛАВИ Погледајте како настаје посластица у једној турској пекари
Баклава - име које мами осмех и чини да нам се отворе апетити. Ова слатка посластица, са својим богатим укусом и раскошним изгледом, представља неодољиву посластицу коју многи обожавају широм света.
Али, шта је заправо баклава и како је настала ова кулинарска чаролија?
Историја баклаве сеже дубоко у прошлост, све до древног Блиског истока, где се сматра да је први пут припремљена. Ова посластица је симбол гостопримства, радости и славља у многим културама широм Медитерана и Блиског истока. Легенде кажу да је баклава била омиљена посластица међу османским султанима, који су је сматрали краљевском посластицом.
Припрема баклаве захтева стрпљење, вештину и пажњу детаљима. Кључни састојци укључују танко развучено тесто, прелив од меда или сирупа од шећера, и слојеве млевених ораха или бадема. Постоји мноштво варијација рецепта, али суштина остаје иста: слојеви хрскавог теста натопљени слатком течношћу и пуњени укусним орашастим плодовима.
Прављење баклаве није само кулинарски процес, већ и друштвени ритуал који се често преноси с колена на колено. Породични рецепти често се чувају као тајна и представљају део наслеђа и традиције. Док се слојеви теста слажу и прелив сипа, често се размењују приче, успомене и смешни догађаји, чинећи прављење баклаве незаборавним искуством.
Данас, баклава је постала глобална посластица која се може наћи у многим деловима света. Од луксузних посластичарница до домаћих кухиња, ова слатка посластица доноси радост и задовољство свима који је пробају.
На видеу који је објављен на Фејсбук страници Библија хране (Фоод Библе) приказује се како се прави ова укусна посластица у једној истанбулској пекари.