light snow
1°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У РУМЕНКИ СЕ ЦЕНИ ДОБАР ЗАЛОГАЈ Слободан Мрђан прави најбоље пихтије

29.01.2024. 09:21 10:17
Пише:
Фото: С.Шушњевић

Руменачка пихтијада окупила је јуче љубитеље доброг залогаја и још боље атмосфере.

На традиционалној 21. манифестацији одржано је и такмичење у прављењу пихтија, а овогодишњи победник је мештанин Слободан Мрђан. У категорији за комбиноване пихтије најбољи је био Дејан Миловановић из Ветерника, док је најлепше пихтије направио Никола Пешић из Руменке.

Иако су, на пијаци у центру Руменке, у понуди били разноврсни месни производи од суботе ујутру, посетиоци су се највише интересовали за пихтије, а већ до поднева чувени војвођански деликатес је распродат. За килограм пихтија требало је издвојити 1.000 динара, односно 500 динара по једном паковању, па је, и поред поскупљења у односу на прошлу годину, потражња била велика.

- Од 2012. године Град Нови Сад улаже у развиј околних места у свим сферама живота, а међу њима је и Руменка, која је увелико на гастрономској мапи Србије - истакао је помоћниик градоначелника за међународну сарадњу и друштвене делатности Александар Петровић приликом отварања манифестације. - „Руменачка пихтијада” ушла је у трећу деценију, што додатно обавезује организаторе да осмисле још бољи културно-уметнички програм. Осим чваркијаде, шаргарепијаде и купусијаде, ова манифестација изазива интересовање, јер никад више није било људи у прохладном, али прелепом зимском амбијенту.

Више од 100 излагача из целе Србије представило је производе у центру Руменке, док је на традиционалном такмичењу учествовало чак њих 40, међу којима су се нашли љубитељи пихтија из Мађарске и Северне Македоније.

 


Најбољи лек против костобоље

Љубитељи пихтија у Руменци били су задовољни понудом, како кажу, укусног и здравог специјалитета.

- Често једем пихтије, а волим и да их правим - казао је Иван Кањука из Каћа, који је са својим пријатељем са Телепа омиљену храну комбиновао са сиром и хурком. - Наши стари нису имали костобољу и нису их толико болела колена и зглобови, зато што су редовно конзумирале пихтије. Сад новије генерације ни не знају шта су пихтије, а у Србији су се служиле као обавезно пређело на славама.

 


 

- Пихтије је оцењивао трочлани жири, а они су највише обраћали пажњу на чврстину, бистрину, структуру меса, изглед и укус - казао је организатор Бранислав Поповић. - Ове године смо оборили још један рекорд. Осим локалних и војвођанских произвођача, код нас су били излагачи из Ужица, Трстеника, Ваљева, Бранковине... Достигли смо солидан ниво у организацији, али из године у годину се трудимо да напредујемо више како бисмо наставили традицију пихтије у Руменки.    

А. Чегар

Фото: С. Шушњевић

Пише:
Пошаљите коментар
НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ прве деонице бициклистичке стазе Нови Сад - Руменка - Ирмово - Кисач - Ченеј (ВИДЕО)

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ прве деонице бициклистичке стазе Нови Сад - Руменка - Ирмово - Кисач - Ченеј (ВИДЕО)

05.09.2023. 18:29 18:45
Осам милиона за градњу пешачких стаза на територији МЗ Руменка

Осам милиона за градњу пешачких стаза на територији МЗ Руменка

23.01.2022. 10:17 10:18