У РУМЕНКИ СЕ ЦЕНИ ДОБАР ЗАЛОГАЈ Слободан Мрђан прави најбоље пихтије
Руменачка пихтијада окупила је јуче љубитеље доброг залогаја и још боље атмосфере.
На традиционалној 21. манифестацији одржано је и такмичење у прављењу пихтија, а овогодишњи победник је мештанин Слободан Мрђан. У категорији за комбиноване пихтије најбољи је био Дејан Миловановић из Ветерника, док је најлепше пихтије направио Никола Пешић из Руменке.
Иако су, на пијаци у центру Руменке, у понуди били разноврсни месни производи од суботе ујутру, посетиоци су се највише интересовали за пихтије, а већ до поднева чувени војвођански деликатес је распродат. За килограм пихтија требало је издвојити 1.000 динара, односно 500 динара по једном паковању, па је, и поред поскупљења у односу на прошлу годину, потражња била велика.
- Од 2012. године Град Нови Сад улаже у развиј околних места у свим сферама живота, а међу њима је и Руменка, која је увелико на гастрономској мапи Србије - истакао је помоћниик градоначелника за међународну сарадњу и друштвене делатности Александар Петровић приликом отварања манифестације. - „Руменачка пихтијада” ушла је у трећу деценију, што додатно обавезује организаторе да осмисле још бољи културно-уметнички програм. Осим чваркијаде, шаргарепијаде и купусијаде, ова манифестација изазива интересовање, јер никад више није било људи у прохладном, али прелепом зимском амбијенту.
Више од 100 излагача из целе Србије представило је производе у центру Руменке, док је на традиционалном такмичењу учествовало чак њих 40, међу којима су се нашли љубитељи пихтија из Мађарске и Северне Македоније.
Љубитељи пихтија у Руменци били су задовољни понудом, како кажу, укусног и здравог специјалитета.
- Често једем пихтије, а волим и да их правим - казао је Иван Кањука из Каћа, који је са својим пријатељем са Телепа омиљену храну комбиновао са сиром и хурком. - Наши стари нису имали костобољу и нису их толико болела колена и зглобови, зато што су редовно конзумирале пихтије. Сад новије генерације ни не знају шта су пихтије, а у Србији су се служиле као обавезно пређело на славама.
- Пихтије је оцењивао трочлани жири, а они су највише обраћали пажњу на чврстину, бистрину, структуру меса, изглед и укус - казао је организатор Бранислав Поповић. - Ове године смо оборили још један рекорд. Осим локалних и војвођанских произвођача, код нас су били излагачи из Ужица, Трстеника, Ваљева, Бранковине... Достигли смо солидан ниво у организацији, али из године у годину се трудимо да напредујемо више како бисмо наставили традицију пихтије у Руменки.
А. Чегар
Фото: С. Шушњевић