Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U RUMENKI SE CENI DOBAR ZALOGAJ Slobodan Mrđan pravi najbolje pihtije

29.01.2024. 09:21 10:17
Piše:
Foto: S.Šušnjević

Rumenačka pihtijada okupila je juče ljubitelje dobrog zalogaja i još bolje atmosfere.

Na tradicionalnoj 21. manifestaciji održano je i takmičenje u pravljenju pihtija, a ovogodišnji pobednik je meštanin Slobodan Mrđan. U kategoriji za kombinovane pihtije najbolji je bio Dejan Milovanović iz Veternika, dok je najlepše pihtije napravio Nikola Pešić iz Rumenke.

Iako su, na pijaci u centru Rumenke, u ponudi bili raznovrsni mesni proizvodi od subote ujutru, posetioci su se najviše interesovali za pihtije, a već do podneva čuveni vojvođanski delikates je rasprodat. Za kilogram pihtija trebalo je izdvojiti 1.000 dinara, odnosno 500 dinara po jednom pakovanju, pa je, i pored poskupljenja u odnosu na prošlu godinu, potražnja bila velika.

- Od 2012. godine Grad Novi Sad ulaže u razvij okolnih mesta u svim sferama života, a među njima je i Rumenka, koja je uveliko na gastronomskoj mapi Srbije - istakao je pomoćniik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i društvene delatnosti Aleksandar Petrović prilikom otvaranja manifestacije. - „Rumenačka pihtijada” ušla je u treću deceniju, što dodatno obavezuje organizatore da osmisle još bolji kulturno-umetnički program. Osim čvarkijade, šargarepijade i kupusijade, ova manifestacija izaziva interesovanje, jer nikad više nije bilo ljudi u prohladnom, ali prelepom zimskom ambijentu.

Više od 100 izlagača iz cele Srbije predstavilo je proizvode u centru Rumenke, dok je na tradicionalnom takmičenju učestvovalo čak njih 40, među kojima su se našli ljubitelji pihtija iz Mađarske i Severne Makedonije.

 


Najbolji lek protiv kostobolje

Ljubitelji pihtija u Rumenci bili su zadovoljni ponudom, kako kažu, ukusnog i zdravog specijaliteta.

- Često jedem pihtije, a volim i da ih pravim - kazao je Ivan Kanjuka iz Kaća, koji je sa svojim prijateljem sa Telepa omiljenu hranu kombinovao sa sirom i hurkom. - Naši stari nisu imali kostobolju i nisu ih toliko bolela kolena i zglobovi, zato što su redovno konzumirale pihtije. Sad novije generacije ni ne znaju šta su pihtije, a u Srbiji su se služile kao obavezno pređelo na slavama.

 


 

- Pihtije je ocenjivao tročlani žiri, a oni su najviše obraćali pažnju na čvrstinu, bistrinu, strukturu mesa, izgled i ukus - kazao je organizator Branislav Popović. - Ove godine smo oborili još jedan rekord. Osim lokalnih i vojvođanskih proizvođača, kod nas su bili izlagači iz Užica, Trstenika, Valjeva, Brankovine... Dostigli smo solidan nivo u organizaciji, ali iz godine u godinu se trudimo da napredujemo više kako bismo nastavili tradiciju pihtije u Rumenki.    

A. Čegar

Foto: S. Šušnjević

Piše:
Pošaljite komentar
NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI prve deonice biciklističke staze Novi Sad - Rumenka - Irmovo - Kisač - Čenej (VIDEO)

NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI prve deonice biciklističke staze Novi Sad - Rumenka - Irmovo - Kisač - Čenej (VIDEO)

05.09.2023. 18:29 18:45
Osam miliona za gradnju pešačkih staza na teritoriji MZ Rumenka

Osam miliona za gradnju pešačkih staza na teritoriji MZ Rumenka

23.01.2022. 10:17 10:18