clear sky
10°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДОБРО БИ БИЛО УРАДИТИ ЛАБОРАТОРИЈСКЕ АНАЛИЗЕ НАКОН ПРАЗНИКА Редовна контрола здравља изузетно важна

23.01.2024. 09:56 08:06
Пише:
Фото: Arhiva Dnevnika

Неретко заборављамо на важност очувања здравља и зато је редовна провера лабораторијских параметара изузетно важна. Докторка Нада Вујић Јовић, специјалиста опште медицине у МедиГроуп систему каже како се сматра да се око 70 одсто свих медицинских дијагноза постави на основу лабораторијских налаза.

Постоји велики број биохемијских анализа, али се најчешће користе оне анализе које указују на основне метаболичке процесе у организму и чији резултати постављају смернице за даља испитивања. 

Подсећамо, то не би било лоше урадити у ово време, јер је наша исхрана током празника углавном обилна и калорична, а преједање може да има знатан утицај на здравствено стање организма.

- Веома је важно редовно контролисати ове параметре, чак и онда када не постоје никакви симптоми. Зато су они увек неизоставни део превентивних прегледа, које треба редовно спроводити без обзира да ли је реч о здравој особи или пацијентима са хроничним обољењима - наводи др Нада Вујић Јовић.

Када је реч о биохемијским анализама, параметар који се најчешће проверава је гликемија, то јест ниво глукозе, односно шећера у крви. Како би тело нормално функционисало, за организам је потребна одређена количина глукозе, која служи као основни извор енергије и покретач свих активности у нашем телу.


Увид у комплетну крвну слику

Једна од најчешће извођених анализа је анализа комплетне крвне слике. То је веома значајно јер се користи за процену општег здравственог стања и може да укаже на низ обољења, попут анемије, вирусних и бактеријских инфекција, алергијских стања и малигних болести.


- Повећана вредност гликемије захтева да се ураде додатне анализе крви како би се утврдило да ли је реч о предијабетесу или дијабетесу. Овај параметар, такође, служи као степен контроле дијабетеса код оболелих који указује на ефикасност лечења. За контролисање дијабетеса користи се и анализа под називом ХбА1ц, која нам даје важне информације о успешности лечења, јер показује тромесечну вредност гликемије - додаје др Нада Вујић Јовић.

Липидни статус означава ниво специфичних молекула липида, односно масти у крви и обухвата одређивање укупног холестерола, ХДЛ холестерола, ЛДЛ холестерола и триглицерида. Холестерол је саставни део нашег организма. Већим делом се производи у телу, а поред тога, у организам се уноси и храном.

Потребан је за функционисање свих ћелија, јер улази у састав ћелијских мембрана и учествује у синтези хормона и транспорту витамина (А, Д, Е, К). Ипак, када се вредности холестерола подигну изнад одређених граница, то може да представља озбиљан изазов за здравље или да сигнализира потенцијалне друге здравствене проблеме.

- Холестерол се у крви транспортује везујући се у липопротеине различите густине, од којих су најважнији ХДЛ холестерол или добар холестерол који има протективну улогу и што га је више то је боље. Затим, ЛДЛ холестерол или лош холестерол, који представља фактор ризика за појаву срчаних и цереброваскуларних обољења - истиче др Нада Вујић Јовић.

Триглицериди су најчешћа врста липида у телу, а једна од главних функција је депоновање енергије. Углавном се уносе храном, а у мањој мери се синтетишу у организму. Уношењем превелике количине хране и калорија јавља се суфицит материја које не могу да се искористе у метаболичким процесима, што узрокује повећање нивоа триглицерида у крви, као и њиховог депоновања у телу. Зато су редовни превентивни прегледи и провера лабораторијских налаза кључни за очување здравља. Уз то, здрава исхрана и редовна физичка активност чине неопходан део бриге о свом телу.    

Љ. Петровић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
БЕСПЛАТНИ КАРДИOЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ И ЛАБОРАТОРИЈСКЕ АНАЛИЗЕ У Дому здравља на Лиману 4 за викенд

БЕСПЛАТНИ КАРДИOЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ И ЛАБОРАТОРИЈСКЕ АНАЛИЗЕ У Дому здравља на Лиману 4 за викенд

03.11.2023. 12:17 15:18
Анализе млека у референтној лабораторији доступне и пољопривредницима

Анализе млека у референтној лабораторији доступне и пољопривредницима

07.03.2023. 15:03 15:05