DOBRO BI BILO URADITI LABORATORIJSKE ANALIZE NAKON PRAZNIKA Redovna kontrola zdravlja izuzetno važna
Neretko zaboravljamo na važnost očuvanja zdravlja i zato je redovna provera laboratorijskih parametara izuzetno važna. Doktorka Nada Vujić Jović, specijalista opšte medicine u MediGroup sistemu kaže kako se smatra da se oko 70 odsto svih medicinskih dijagnoza postavi na osnovu laboratorijskih nalaza.
Postoji veliki broj biohemijskih analiza, ali se najčešće koriste one analize koje ukazuju na osnovne metaboličke procese u organizmu i čiji rezultati postavljaju smernice za dalja ispitivanja.
Podsećamo, to ne bi bilo loše uraditi u ovo vreme, jer je naša ishrana tokom praznika uglavnom obilna i kalorična, a prejedanje može da ima znatan uticaj na zdravstveno stanje organizma.
- Veoma je važno redovno kontrolisati ove parametre, čak i onda kada ne postoje nikakvi simptomi. Zato su oni uvek neizostavni deo preventivnih pregleda, koje treba redovno sprovoditi bez obzira da li je reč o zdravoj osobi ili pacijentima sa hroničnim oboljenjima - navodi dr Nada Vujić Jović.
Kada je reč o biohemijskim analizama, parametar koji se najčešće proverava je glikemija, to jest nivo glukoze, odnosno šećera u krvi. Kako bi telo normalno funkcionisalo, za organizam je potrebna određena količina glukoze, koja služi kao osnovni izvor energije i pokretač svih aktivnosti u našem telu.
Jedna od najčešće izvođenih analiza je analiza kompletne krvne slike. To je veoma značajno jer se koristi za procenu opšteg zdravstvenog stanja i može da ukaže na niz oboljenja, poput anemije, virusnih i bakterijskih infekcija, alergijskih stanja i malignih bolesti.
- Povećana vrednost glikemije zahteva da se urade dodatne analize krvi kako bi se utvrdilo da li je reč o predijabetesu ili dijabetesu. Ovaj parametar, takođe, služi kao stepen kontrole dijabetesa kod obolelih koji ukazuje na efikasnost lečenja. Za kontrolisanje dijabetesa koristi se i analiza pod nazivom HbA1c, koja nam daje važne informacije o uspešnosti lečenja, jer pokazuje tromesečnu vrednost glikemije - dodaje dr Nada Vujić Jović.
Lipidni status označava nivo specifičnih molekula lipida, odnosno masti u krvi i obuhvata određivanje ukupnog holesterola, HDL holesterola, LDL holesterola i triglicerida. Holesterol je sastavni deo našeg organizma. Većim delom se proizvodi u telu, a pored toga, u organizam se unosi i hranom.
Potreban je za funkcionisanje svih ćelija, jer ulazi u sastav ćelijskih membrana i učestvuje u sintezi hormona i transportu vitamina (A, D, E, K). Ipak, kada se vrednosti holesterola podignu iznad određenih granica, to može da predstavlja ozbiljan izazov za zdravlje ili da signalizira potencijalne druge zdravstvene probleme.
- Holesterol se u krvi transportuje vezujući se u lipoproteine različite gustine, od kojih su najvažniji HDL holesterol ili dobar holesterol koji ima protektivnu ulogu i što ga je više to je bolje. Zatim, LDL holesterol ili loš holesterol, koji predstavlja faktor rizika za pojavu srčanih i cerebrovaskularnih oboljenja - ističe dr Nada Vujić Jović.
Trigliceridi su najčešća vrsta lipida u telu, a jedna od glavnih funkcija je deponovanje energije. Uglavnom se unose hranom, a u manjoj meri se sintetišu u organizmu. Unošenjem prevelike količine hrane i kalorija javlja se suficit materija koje ne mogu da se iskoriste u metaboličkim procesima, što uzrokuje povećanje nivoa triglicerida u krvi, kao i njihovog deponovanja u telu. Zato su redovni preventivni pregledi i provera laboratorijskih nalaza ključni za očuvanje zdravlja. Uz to, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost čine neophodan deo brige o svom telu.
LJ. Petrović