БОЖИЋНА ЦИЦВАРА по старом рецепту монаха
Некада давно у старим спрским породицама, поготову на подручју Херцеговине, али и Златибора, важио је и божићни обичај „гледања у цицвару".
Божићно јутро код наших предака није могло да се замисли без цицваре, традиционалног јела које се прави од кајмака, воде и брашна. Управо са овим својеврсним специјалитетом прекида се пост, а узима се три залогаја.
Да би се у цицвару могло „гледати” неопходно је направити је тако да „плива” у доста масти или кајмака, те да изгледа попут огледала. То је јело које укућани прво једу на божићно јутро, пре него што дође положајник. Пре него што почну да једу, укућани се огледају у тепсији цицваре и ако виде свој одраз, наредна година ће бити добра, а сви укућани ће дочекати и наредни Божић.
Исто тако, један од обичаја везан за ово јело каже ако се цицвара окрене три пута око варјаче којом се меша, кућу у којој се прави целе године пратиће срећа и благостање.
По старим манастирским рецептима цицвара се припрема тако да се у шерпи растопи кајмак, затим се дода брашно и меша се без престанка да се не би направиле грудвице.
Састојци:
- 200 г старог кајмака
- 250 мл воде
- 200 г кукурузног брашна
Припрема:
У шерпу ставити воду и кајмак, оставити да проври и да се кајмак истопи. Кад вода проври, скинути са ватре и лагано уз стално мешање додавати брашно. Кад се дода сва количина, наставити с мешањем, кружно и у једном смеру док цицвара не пусти масноћу и почне да се окреће. Кад цицвара пусти маст вратити на ватру и уз стално мешање кувати око 10-ак минута, потом скинути са ватре и топло служити.
kurir.rs/ Дневник