BOŽIĆNA CICVARA po starom receptu monaha
Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Hercegovine, ali i Zlatibora, važio je i božićni običaj „gledanja u cicvaru".
Božićno jutro kod naših predaka nije moglo da se zamisli bez cicvare, tradicionalnog jela koje se pravi od kajmaka, vode i brašna. Upravo sa ovim svojevrsnim specijalitetom prekida se post, a uzima se tri zalogaja.
Da bi se u cicvaru moglo „gledati” neophodno je napraviti je tako da „pliva” u dosta masti ili kajmaka, te da izgleda poput ogledala. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, pre nego što dođe položajnik. Pre nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.
Isto tako, jedan od običaja vezan za ovo jelo kaže ako se cicvara okrene tri puta oko varjače kojom se meša, kuću u kojoj se pravi cele godine pratiće sreća i blagostanje.
Po starim manastirskim receptima cicvara se priprema tako da se u šerpi rastopi kajmak, zatim se doda brašno i meša se bez prestanka da se ne bi napravile grudvice.
Sastojci:
- 200 g starog kajmaka
- 250 ml vode
- 200 g kukuruznog brašna
Priprema:
U šerpu staviti vodu i kajmak, ostaviti da provri i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem, kružno i u jednom smeru dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje kuvati oko 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti.
kurir.rs/ Dnevnik