ПАРИРА ПЕЧЕЊУ Све тајне од сушења до пржења и послуживања ДИМЉЕНОГ ШАРАНА
Можда сте закаснили да га сервирате у Новогодишњој ноћи, али таман стижете да заблистате на Бадњи дан
Овако припремљен шаран је потпуни хит посних славских трпеза. Многи кажу како уопште не мирише на рибу и да више подсећа на свињско суво месо.
Технологија конзервирања рибе димљењем садржи у себи два основна поступка: саламурење и сушење у пушницама. Тиме риба губи знатан део воде и дехидрира, а деловање дима конзервира рибу. Истовремено, дим даје риби специфичан укус и боју.
Рибу прво добро очистите, затим јој одстраните главу па је расеците уздуж и раширите дрвеним штаповима. Припремите пац или саламуру за рибу: 5-8% раствора соли у води, па оставите да риба огрезне 12 сати. Саламура се користи само једном. Може се направити засићен раствор соли, 27-33% соли и држати рибу у њему 2 сата, што битно скраћује процес припреме овог деликатеса.
Након саламурења, рибу димите два до три дана, с тим што ћете прво користити јачу ватру и целодневно димљење, а затим ћете постепено смањивати да би на крају остала да се суши само на промаји.
Димљена риба може да се послужује као пређело, али најчешће се прво кратко пропржи на уљу, добро оцеди, па се топла служи уз кромпир салату или омиљено поврће.
Можете густирати и овај рецепт са димљеним шараном
Око килограм и по кромпира исећи на дебље колутове. Мало дубљу тепсију науљити маслиновим уљем и ставити у њу кромпир. Зачинити кромпир са соли, бибером и рузмарином.
Кратко га у попржити на рингли у тепсији, а онда налити 1 дл вина пазећи да зачини не спадну са кромпира. Покрити тепсију фолијом и ставити у загријану рерну на 200 степени да се пече. Пећи око 20 минута.
Кад се извади из рерне преко кромпира ставити димљеног шарана и налити остатак вина. Покрити поново фолијом и вратити у рерну још десетак минута.
Укус у потпуности завређује уложени труд.
Kurir.rs/ Дневник