PARIRA PEČENJU Sve tajne od sušenja do prženja i posluživanja DIMLJENOG ŠARANA
Možda ste zakasnili da ga servirate u Novogodišnjoj noći, ali taman stižete da zablistate na Badnji dan
Ovako pripremljen šaran je potpuni hit posnih slavskih trpeza. Mnogi kažu kako uopšte ne miriše na ribu i da više podseća na svinjsko suvo meso.
Tehnologija konzerviranja ribe dimljenjem sadrži u sebi dva osnovna postupka: salamurenje i sušenje u pušnicama. Time riba gubi znatan deo vode i dehidrira, a delovanje dima konzervira ribu. Istovremeno, dim daje ribi specifičan ukus i boju.
Ribu prvo dobro očistite, zatim joj odstranite glavu pa je rasecite uzduž i raširite drvenim štapovima. Pripremite pac ili salamuru za ribu: 5-8% rastvora soli u vodi, pa ostavite da riba ogrezne 12 sati. Salamura se koristi samo jednom. Može se napraviti zasićen rastvor soli, 27-33% soli i držati ribu u njemu 2 sata, što bitno skraćuje proces pripreme ovog delikatesa.
Nakon salamurenja, ribu dimite dva do tri dana, s tim što ćete prvo koristiti jaču vatru i celodnevno dimljenje, a zatim ćete postepeno smanjivati da bi na kraju ostala da se suši samo na promaji.
Dimljena riba može da se poslužuje kao pređelo, ali najčešće se prvo kratko proprži na ulju, dobro ocedi, pa se topla služi uz krompir salatu ili omiljeno povrće.
Možete gustirati i ovaj recept sa dimljenim šaranom
Oko kilogram i po krompira iseći na deblje kolutove. Malo dublju tepsiju nauljiti maslinovim uljem i staviti u nju krompir. Začiniti krompir sa soli, biberom i ruzmarinom.
Kratko ga u popržiti na ringli u tepsiji, a onda naliti 1 dl vina pazeći da začini ne spadnu sa krompira. Pokriti tepsiju folijom i staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni da se peče. Peći oko 20 minuta.
Kad se izvadi iz rerne preko krompira staviti dimljenog šarana i naliti ostatak vina. Pokriti ponovo folijom i vratiti u rernu još desetak minuta.
Ukus u potpunosti zavređuje uloženi trud.
Kurir.rs/ Dnevnik