overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШЕСТ ГОДИНА ЦЕНТРА ЗА ЖРТВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У НОВОМ САДУ НА КЛИНИЦИ ЗА ГИНЕКОЛОГИЈУ И АКУШЕРСТВО Најмлађа жртва имала само две године

01.11.2023. 08:36 08:58
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

За шест година постојања Центра за жртве сексуалног насиља у Новом Саду кроз њега је прошло 118 корисница.

Центар је основан као Пилот пројекат Покрајинског секретаријата за здравство и налази се у Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Војводине. Након што је завршен Пилот пројекат, Центар је наставио да постоји и у њега и сада, шест година од оснивања, долазе жене које су силоване.

Координаторка Центра професорка др Љиљана Младеновић Сегеди каже како су најмлађе кориснице биле девојчице од свега две и пет година, а најстарија жена имала је у том тренутку 62 године.

- Код жена које долазе код нас најчешће се ради о силовању, али и о другим облицима сексуалног насиља, а понекад је у питању и физичко насиље. Жене могу да дођу директно код нас, а ми смо у обавези да позовемо полицију. Некада оне прво оду у полицију, па дођу у њиховој пратњи, некад се обрате у Центар за социјални рад, па дођу у пратњи социјалног радника. За наше вештачење и преглед мора да се чека налог тужиоца, тако да жене неко време буду код нас – објашњава професорка Младеновић Сегеди.

Како наводи, међу жртвама силовања много је малолетница, чак око 40 одсто, а жртве су и мала деца и одрасле жене. - Прве године када смо основани имали смо највише жена, њих 32 су нам се јавиле. Неке су пријављивале и силовања која су се десила годинама раније. Ми не можемо то да докажемо биолошким материјалом, јер њега нема, али пријавимо случај, а на Тужилаштву је да ли ће да доказује – навела је др Младеновић Сегеди.

Сада годишње имају око 20 случајева пријављеног силовања, иако претпостављају да је вероватно таквих случајева више, али остају непријављени из различитих разлога.

- Починилац је углавном неко ко је познат. Комшија, пријатељ, познаник, неко кога те жене срећу и знају, а имали смо један случај партнерског или брачног силовања. Нисмо имали случај да је неко био животно угрожен. Када имамо налог тужиоца онда прегледамо жену и узмемо биолошки материјал за вештачење. Уколико узмемо материјал без налога Тужилаштва, то није валидно на суду – испричала је др Младеновић Сегеди.


Брину их полне болести

Жене које су преживеле силовање су забринуте да ли су добиле неку полну болест, као и да ли су затруднеле. У болници могу да добију таблету „за дан после”, уколико постоји сумња на трудноћу. Када је реч о другим анализама, жене се упућују код надлежног гинеколога при домовима здравља, а ако треба, могу да дођу на контролу и у Клинику.


 

Имали су и ситуације када тужилац процени да се не ради о силовању, али лекари ипак прегледају жену и даље раде са њом. Свака жена која дође у Центар и пријави силовање, осим лекарске помоћи, добија и психолошку помоћ и подршку.

- У сарадњи за Центром за подршку женама из Кикинде имамо психолошкиње које су нам на располагању без обзира на доба дана или ноћи и које ће доћи кад их позовемо. Оне раде и касније са тим женама и помажу им да превазиђу трауму – објаснила је др Младеновић Сегеди.

Преглед лекара након силовања није пријатан, те се лекари у Центру труде да што мање додатно трауматизују жене. Зато их не прегледају два пута, него чекају налог Тужилаштва. При томе, оне трауму више пута проживљавају, јер је причају и полицији. Уколико је у питању мало дете, то је посебно трауматично, те се у том случају прегледи некада раде у Дечјој болници, у сарадњи са педијатром и у анестезији – испричала је наша саговорница.

Од сваке жене се узимају подаци, попуњавају обрасци, уради се преглед. Узимају се два узорка материјала, један иде полицији, а други остаје у Клиници и анализира се. Све те анализе иду у комплетну медицинску документацију за вештачење.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ ИНСТРУКТОРУ ЈАХАЊА ОПТУЖЕНОМ ЗА СИЛОВАЊЕ Изостали оштећени

ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ ИНСТРУКТОРУ ЈАХАЊА ОПТУЖЕНОМ ЗА СИЛОВАЊЕ Изостали оштећени

25.10.2023. 11:31 11:47
ЦРНОГОРСКИ ДРЖАВЉАНИН СЕ СУМЊИЧИ ДА ЈЕ НАПАСТВОВАО НОВОСАЂАНКУ Суђење за покушај силовања на Шодрошу почиње данас

ЦРНОГОРСКИ ДРЖАВЉАНИН СЕ СУМЊИЧИ ДА ЈЕ НАПАСТВОВАО НОВОСАЂАНКУ Суђење за покушај силовања на Шодрошу почиње данас

23.10.2023. 11:44 11:48
Осумњичени за СИЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ на Лефкади пуштени да се бране са слободе

Осумњичени за СИЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ на Лефкади пуштени да се бране са слободе

01.09.2023. 20:44 20:47