Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠEST GODINA CENTRA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA U NOVOM SADU NA KLINICI ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO Najmlađa žrtva imala samo dve godine

01.11.2023. 08:36 08:58
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Za šest godina postojanja Centra za žrtve seksualnog nasilja u Novom Sadu kroz njega je prošlo 118 korisnica.

Centar je osnovan kao Pilot projekat Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i nalazi se u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine. Nakon što je završen Pilot projekat, Centar je nastavio da postoji i u njega i sada, šest godina od osnivanja, dolaze žene koje su silovane.

Koordinatorka Centra profesorka dr Ljiljana Mladenović Segedi kaže kako su najmlađe korisnice bile devojčice od svega dve i pet godina, a najstarija žena imala je u tom trenutku 62 godine.

- Kod žena koje dolaze kod nas najčešće se radi o silovanju, ali i o drugim oblicima seksualnog nasilja, a ponekad je u pitanju i fizičko nasilje. Žene mogu da dođu direktno kod nas, a mi smo u obavezi da pozovemo policiju. Nekada one prvo odu u policiju, pa dođu u njihovoj pratnji, nekad se obrate u Centar za socijalni rad, pa dođu u pratnji socijalnog radnika. Za naše veštačenje i pregled mora da se čeka nalog tužioca, tako da žene neko vreme budu kod nas – objašnjava profesorka Mladenović Segedi.

Kako navodi, među žrtvama silovanja mnogo je maloletnica, čak oko 40 odsto, a žrtve su i mala deca i odrasle žene. - Prve godine kada smo osnovani imali smo najviše žena, njih 32 su nam se javile. Neke su prijavljivale i silovanja koja su se desila godinama ranije. Mi ne možemo to da dokažemo biološkim materijalom, jer njega nema, ali prijavimo slučaj, a na Tužilaštvu je da li će da dokazuje – navela je dr Mladenović Segedi.

Sada godišnje imaju oko 20 slučajeva prijavljenog silovanja, iako pretpostavljaju da je verovatno takvih slučajeva više, ali ostaju neprijavljeni iz različitih razloga.

- Počinilac je uglavnom neko ko je poznat. Komšija, prijatelj, poznanik, neko koga te žene sreću i znaju, a imali smo jedan slučaj partnerskog ili bračnog silovanja. Nismo imali slučaj da je neko bio životno ugrožen. Kada imamo nalog tužioca onda pregledamo ženu i uzmemo biološki materijal za veštačenje. Ukoliko uzmemo materijal bez naloga Tužilaštva, to nije validno na sudu – ispričala je dr Mladenović Segedi.


Brinu ih polne bolesti

Žene koje su preživele silovanje su zabrinute da li su dobile neku polnu bolest, kao i da li su zatrudnele. U bolnici mogu da dobiju tabletu „za dan posle”, ukoliko postoji sumnja na trudnoću. Kada je reč o drugim analizama, žene se upućuju kod nadležnog ginekologa pri domovima zdravlja, a ako treba, mogu da dođu na kontrolu i u Kliniku.


 

Imali su i situacije kada tužilac proceni da se ne radi o silovanju, ali lekari ipak pregledaju ženu i dalje rade sa njom. Svaka žena koja dođe u Centar i prijavi silovanje, osim lekarske pomoći, dobija i psihološku pomoć i podršku.

- U saradnji za Centrom za podršku ženama iz Kikinde imamo psihološkinje koje su nam na raspolaganju bez obzira na doba dana ili noći i koje će doći kad ih pozovemo. One rade i kasnije sa tim ženama i pomažu im da prevaziđu traumu – objasnila je dr Mladenović Segedi.

Pregled lekara nakon silovanja nije prijatan, te se lekari u Centru trude da što manje dodatno traumatizuju žene. Zato ih ne pregledaju dva puta, nego čekaju nalog Tužilaštva. Pri tome, one traumu više puta proživljavaju, jer je pričaju i policiji. Ukoliko je u pitanju malo dete, to je posebno traumatično, te se u tom slučaju pregledi nekada rade u Dečjoj bolnici, u saradnji sa pedijatrom i u anesteziji – ispričala je naša sagovornica.

Od svake žene se uzimaju podaci, popunjavaju obrasci, uradi se pregled. Uzimaju se dva uzorka materijala, jedan ide policiji, a drugi ostaje u Klinici i analizira se. Sve te analize idu u kompletnu medicinsku dokumentaciju za veštačenje.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
ODLOŽENO SUĐENJE INSTRUKTORU JAHANJA OPTUŽENOM ZA SILOVANJE Izostali oštećeni

ODLOŽENO SUĐENJE INSTRUKTORU JAHANJA OPTUŽENOM ZA SILOVANJE Izostali oštećeni

25.10.2023. 11:31 11:47
CRNOGORSKI DRŽAVLJANIN SE SUMNJIČI DA JE NAPASTVOVAO NOVOSAĐANKU Suđenje za pokušaj silovanja na Šodrošu počinje danas

CRNOGORSKI DRŽAVLJANIN SE SUMNJIČI DA JE NAPASTVOVAO NOVOSAĐANKU Suđenje za pokušaj silovanja na Šodrošu počinje danas

23.10.2023. 11:44 11:48
Osumnjičeni za SILOVANJE DEVOJČICE na Lefkadi pušteni da se brane sa slobode

Osumnjičeni za SILOVANJE DEVOJČICE na Lefkadi pušteni da se brane sa slobode

01.09.2023. 20:44 20:47