overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА УДАРИЛА И НА ПАРАДАЈЗ Цена килограма од 150 па навише, ево КОЛИКО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ЛИТРУ ЦЕЂЕНОГ СОКА

28.09.2023. 09:04 09:07
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Ове године парадајз је на отвореним пољима слабо родио због два велика невремена. Зато га нема пуно на пијацама и скуп је. Прво је крајем маја било леда а онда је и суперћелијска олуја половином јула протутњала Србијом и навела велике штете парадајзу.

Килограм навелико зато се продаје од стотину до 120 динара. На пијацама кошта од 150 динара па навише, литар цеђеног је стотину динара, а лане се продавао за 70 динара. Кувани парадајз кошта 180 динара, а прошле године је био 150 динара

Ипак, има њива на којима су повртари успели да га сачувају и сада су у великом послу, јер је тек сада врхунац сезоне.

Вишеструки рекордер Срема и добитник награда за квалитет и укус парадајза од Новосадског сајма и Привредне коморе Србије Тихомир Бојанић из Чалме код Сремске Митровице ове године има парадајза на три јутра и каже да ће га догодине расадити на мало већој површини, четири јутра. Мада година за парадајз није обећавала, каже да ће имати добар принос - 30 тона по јутру, упркос томе што је парадајз касније сазрео, биле су му потребне још три седмице.


Свака помоћ добродошла

- Агенција за рурални развој Сремске Митровице нам помаже да сваке године одржимо манифестицији „Дан парадајза”, али, нажалост, то није довољно - каже Тихомир Бојанић. - Помоћ државе је пресудна да би се парадајз вратио на њиве Срема, треба да се заустави увоз све док има на тржишту домаћег парадајза. Тако раде у Холандији, где сам био више пута о трошку Привредне коморе Србије и семенских кућа.


- Сезона је добро почела, посадио сам расад и таман када је биљка кренула да се развија, 29. априла је ударио лед и поврће сасвим уништио. Хтео сам да га извадим и посејем кукуруз - истиче за „Дневник” Бојанић. - Међутим, са новосадског Пољопривредног факултета су ме саветовали да га не дирам већ да уз примену заштитних средстава и ручни рад спасем род. На срећу, суперћелијска олуја је половином јула заобишла моју њиву и сада је лисна маса добра, плод изванредан а цена парадајза солидна.

Он се парадајзом бави деценијама и осим што га продаје навелико, још га и прерађује, продаје цеђени и кувани по технологији коју је донео из Холандије, одакле се снабдева и семеном „чибли”. За то време, истиче, стекао је купце, али и вредне сезонске раднике који су сваке године у послу заједно са његовом супругом и сином.

Пуно је, каже, ове године уложио труда да би имао одличан род. Требало је, наглашава, доста новца за заштитна средства и куповину новог расада на местима где је лед уништио род, али улог ће му се вратити. - Подручје Срема је богом дано за парадајз, посебно села око Сремске Митровице, Чалма и Дивош, где сунца има од јутра до мрака. Добро је и земљиште, посебно ако се, као што ја то чиним, редовно ђубри стајским ђубривом - наглашава Бојанић. Прича да нема посла у пољопривреди који није радио, али да се парадајз показао као најисплативији. - Хранио сам бикове и свиње и банкротирао, сејем и соју, кукуруз, пшеницу, али од ових култура неме зараде као у парадајзу - наглашава Бојанић. - Зато би било добро када би се парадајз поново вратио на поља, као некада када га је било на више десетина хектара. Сада само нас троје у Чалми гајимо парадајз на пет, шест јутара.

З. Делић

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
СЕМЕ СКУПЉЕ ОД ЗЛАТА, АЛИ ЈЕ ЗАРАДА ФАНТАСТИЧНА Код Химза из Пријепоља рађа џиновски чери парадајз који може да обере једино са мердевина

СЕМЕ СКУПЉЕ ОД ЗЛАТА, АЛИ ЈЕ ЗАРАДА ФАНТАСТИЧНА Код Химза из Пријепоља рађа џиновски чери парадајз који може да обере једино са мердевина

20.09.2023. 12:09 12:29